Sanatate

Ingrijirea picioarelor

Picioare frumoase: un dar al naturii? Incontestabil. Nu toate femeile sunt inzestrate din acest punct de vedere si tot ce se poate face este ca prin ingrijiri zilnice sa evite accentuarea defectelor ce apar odata cu varsta si sa amelioreze pe unele dintre ele. Se poate dobandi astfel, daca nu o frumusete plastica, cel putin feminitate si distinctie, calitati nu tocmai lipsite de importanta. In general insa femeile nu isi ingrijesc picioarele, ceea ce are repercursiuni nefavorabile, deformarile fiind nu numai inestetice ci si dureroase.

 

Sugestii

 

Este cam tarziu sa va ingrijiti picioarele de-abia dupa 40 de ani, daca pana la aceasta varsta nu ati facut-o. Dar nu este totusi prea tarziu. Cum se spune, mai bine mai tarziu decat niciodata. Ce trebuie deci sa faceti in ceasul al 12-lea pentru aspectul si sanatatea picioarelor dvs? Iata cateva idei de luat in seama:

 

–    Parul de prisos. Nu se poate spune ca el infrumuseteaza forma picioarelor, dar ca aminteste de stramosii nostri, da! Nu ezitati deci, sa recurgeti la epilatii. Nici chiar iarna. Ciorapul subtire nu camufleaza parul.

 

–    Circulatia periferica. Pielea de pe coapse, pulpe si picioare este rareori catifelata. Picioarele reprezinta o suprafata a corpului mai departata de inima. De aceea, circulatia se face mai incet, mai greu, pielea este mai putin irigata, deci mai putin hranita, motiv pentru care deseori este aspra, zgrunturoasa, se descuameaza. La baie, insistati, frectionand cu lufa sau peria. Puteti face putin automasaj incepand de la varful picioarelor pana sus. Dupa baie, aplicati pe pulpe si coapse un lapte emolient tip Nivea.

 

–    Talpile si calcaiele vor fi frecate cu piatra ponce si, dupa baie, se va aplica o crema speciala pentru picioare.

 

–    Daca aveti deseori picioare umflate si obosite faceti masaje ascendente cu ulei camforat si mergeti zilnic timp de 3-5 minute in apa rece. Umpleti cada ca nivelul apei sa fie pana aproape de genunchi, calcati pe loc si mergeti incoace si incolo. Foarte eficace este mersul in apa marii: puteti face kilometri pe marginea marii, prin apa. Rezultatele sunt spectaculoase.

 

–    Baie scotiana. Se poate practica si un fel de baie scotiana, introducand picioarele alternativ in apa fierbinte si rece de 4-5 ori.

 

–    Bandaje. Fabricati-va niste benzi late de 4-5 cm din material plusat, de prosop. Muiati-le in apa fierbinte, bandajati picioarele, pulpele si coapsele. Puneti deasupra ciorapi grosi de lana si stati asa intinsa.

 

–    Dus rece. Dupa baie, faceti un dus rece la picioare, pentru tonificarea muschilor si a venelor.

 

–    Lumanarea. Terminati gimnastica obisnuita cu “lumanarea”. Seara, in pat, inainte de culcare, cu picioarele in sus, faceti cateva pendulari, rotatii ale gleznelor, urmate de scuturari, in scopul descongestionarii.

 

–    Incaltaminte adecvata. Menajati-va picioarele de frig si de caldura excesiva; incaltaminte calduroasa si comoda, ciorapi grosi, pantaloni.

 

–    Varice. Daca sunteti predispusa la varice, aplicati in fiecare seara comprese reci cu decoct de coada calului.

 

–    Unghii incarnate si bataturi. Daca aveti unghii incarnate, nu incercati sa le ingrijiti singure, adresati-va pedichiuristului. Daca aveti bataturi, incercati reteta: fierbeti paie de ovaz intr-o oala mare si utilizati acest decoct pentru bai de picioare la 25-26º C, timp de 20-30 de minute. Aceasta baie e foarte buna si pentru unghii incarnate, basici, bataturi si senzatie de arsuri la talpile picioarelor, atat de neplacute in special vara.

 

Incaltaminte

 

Daca puteti schimba pantofii in decursul unei zile, alternati tocuri joase cu tocuri mai inalte. La alegerea pantofilor nu uitati ca:

 

–    Pantofii trebuie sa sustina piciorul fara sa-l comprime; marginea interna trebuie sa fie dreapta ca sa nu oblige degetul cel mare sa se indoaie spre interior: de aici, formarea durerosului “nod” la picior.

 

 

–    Varful pantofului trebuie sa fie rotund, urmand curba degetelor. Daca moda cere ca varfurile sa fie ascutite sau patrate, orice ar comprima degetele trebuie sa fie “in plus” fata de lungimea obisnuita a picioarelor. Latimea varfului trebuie sa fie suficienta, incat degetele sa se poata misca.

 

–    Talpa trebuie sa fie groasa, dar supla, pentru a permite indoirea piciorului la mers si destul de rigida pentru a proteja talpa piciorului de iregularitatile solului.

 

–    Tocul prea inalt deformeaza nu numai piciorul, care se curbeaza nefiresc, dar si genunchii (mersul devenid putin indoit in partea genunchilor) si coloana vertebrala (curba regiunii lombare aaccentuandu-se). Tocul ideal este de 2-4 cm, astfel piciorul se deformeaza. Nu este indicata purtarea pantofilor balerini sau a papucilor plati, deoarece deformeaza in timp bolta piciorului, sursa de necazuri, ca platfusul, de pilda.

 

–    Evitati pantofii cu prea multe barete, care de obicei rod, lasand in piele semne si intarituri.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *