Inghesuiala si scandal la distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE. Oamenii stau ore-n sir in frig pentru a-si primi pachetele

Mii de oameni stau ore-n sir in frig in speranta ca vor intra in posesia ajutoarelor alimentare de la UE, care se impart cu aproximativ 3 luni intarziere. Sunt oameni saraci si bolnavi, care dupa cateva ore de stat in ger isi pierd rabdarea, astfel ca scandalurile, imbrancelile si injuraturile sunt inevitabile.

Inca de la prima ora a diminetii, mii de persoane au luat cu asalt centrul de distribuire a alimentelor de pe Calea Baciului. Acesta era, anul trecut, singurul de la care saracii Clujului isi puteau ridica ajutoarele venite din partea Uniunii Europene. Astfel, majoritatea au stat cateva ore la coada, in frig, pentru ca in final sa afle ca trebuie sa mearga la centrul de pe bulevardul Muncii. Este si cazul Veronicai Tothazan, una dintre beneficiare. Femeia se descurca din 640 de lei pe luna, la care se mai adaua alti 23 de lei, pensia de handicap, pentru ca sufera de diabet.

"E bataie de joc ce fac cu noi, anul trecut cand am primit alimentele de la Primarie faina era sparta, zaharul a lipsit. Si acum am inteles ca sunt probleme, mai ales ca au venit tigancile si zic ca lucreaza aici, asa ca nu se mai respecta nimic. Sunt facilitati ai lor, ei sparg cutiile si noi stam ore intregi la coada, bolnavi si inghetati de frig. Am stat de la ora 7 pe calea Baciului si aici de la 9 si acum e deja amiaza. Nu sunt organizati deloc, ne tin degeaba si nu e corect”, spune Veronica Tothazan.

In total, aproximativ 14.000 de persoane vor primi ajutoare alimentare. Pana acum, la depozitul de pe bulevardul Muncii este venita doar 40% din marfa, dupa cum sustine Aurel Mocan, directorul directiei de Asistenta Sociala din Primarie. Restul pachetelor urmeaza sa ajunga in aceasta perioada si nu se pune problema, potrivit lui, sa ramana persoane fara ajutoare. Totusi, de multe ori, oamenii care ar trebui sa se ocupe de impartit alimente trebuie sa descarce TIR-urile cu produse, de unde si aglomeratia.

"Suplimentam fortele si in scurt timp se rezolva cu aglomeratia. Am fost si pe Calea Baciului, acolo era mai mare problema si am reusit sa fluidizam treaba. Ne incurca si un transport, folosim oameni si la manipulat, descarcat. Acum sunt doua puncte si amenajam inca doua, deci practic se va dubla numarul de persoane care vor imparti ajutoarele”, sustine Aurel Mocan.

Cu toate acestea, in medie, un beneficiar isi petrece peste trei ore la coada pentru a-si ridica pachetul. Din pacate, acest timp e petrecut in frig pentru ca multi proprietari de depozite isi retrag ofertele de inchiriere cand aud pentru ce motive se inchiriaza. Astfel, depozitele incalzite, suficient de mari incat sa permita si amenajarea unor sali de asteptare, sunt doar vise frumoase.

Distribuirea alimentelor de la UE se realizeaza din doua puncte de distributie, care au fost stabilite pe baza repartitiei zonale a municipiului, utilizate si pentru serviciile de salubrizare menajera, astfel incat cetatenilor sa le fie mai usor sa identifice carei zone apartin si carui centru de distributie sa i se adreseze.

Centrul de distributie numarul 1, pe str. Calea Baciului nr. 18, deserveste cartierele Zorilor, Manastur, Grigorescu, Dambu Rotund si o parte din zona centrala. Centrul de distributie numarul 2, pe bulevardul Muncii nr. 8 este pentru cartierele Gheorgheni, Marasti, Someseni, Iris-Bulgaria si o parte din zona centrala.

Cantitatea de alimente de care va beneficia fiecare persoana este ambalata in doua cutii, iar o cutie contine trei kilograme de faina alba, paste fainoase, doua kilograme de ulei, doua de zahar, trei de faina de porumb, patru conserve din carne de porc, trei conserve din carne de vita si o conserva de pate.

Adauga comentariu