Din oras

Inghesuiala la preselectiile Festivalul "Dumitru Farcas – Taragotul de aur". Tinerii care dau cluburile pe studierea muzicii

In timp ce colegii de generatie isi petrec anii de scoala prin cluburi si mall-uri, tinerii de la scolile de muzica au program strict de repetitii si sacrifica multe bucurii pentru a ajunge pe scena. Nu sunt putini cei care aleg muzica populara si chiar lupta ca traditiile sa nu fie biruite de kitsch si uitare. Unul dintre acestia e Catalin Petric, un saxofonist de 19 ani, participant la preselectia pentru Festivalul National Concurs „Dumitru Farcas – Taragotul de aur”.

La etajul 3 al Casei de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca a fost in aceasta dupa-masa mare fierbere. Nu mai putin de 60 de tineri si-au domolit emotiile defiland incolo si incoace pe holuri si pe scari, povestindu-si experientele si facand glumite. Intr-o parte auzeai „M-am suit in dealul Clujului”, in alta „Ana, zorile se varsa” si tanguirea taragotului se impletea cu dulceata viorii. Mai toti erau elevi sau studenti la muzica, ba unii au venit insotiti de cate un parinte, vizibil mai stresat decat fiul concurent. Unii si-au pus camasi albe si apretate, altii au venit in hainele de la scoala. Unii ieseau plouati din sala unde juriul asezat didactic la o masa lunga ii evalua pe fiecare, intr-o ordine afisata pe usa.

„Eu cred ca un artist trebui sa poata canta orice, dar sa faca asta numai daca ii place. Daca nu, mai bine se lasa si face altceva”, spune din capul locului Catalin Petric, un baiat de 19 ani, saxofonist, care avea in ordinea de intrare taman numarul 60, ultimul pe lista.

In vanzoleala din fata intrarii in sala suspinelor, tanarul si-a spun povestea calm si apasat, fara vreo ezitare.

Catalin este din Teius si a descoperit saxofonul pe la 15 ani, cand a intrat in fanfara scolii.

„Aveam muzica si in familie, si tatal si bunicul meu erau in bransa, fiind cantareti la acordeon. Probabil daca nu descopeream saxofonul as fi studiat la orga sau pian. Parintii m-au sustinut de la bun inceput, chiar s-au bucurat de hotararea mea”, marturiseste tanarul.

Dupa un an de fanfara, manat de pasiunea pentru muzica, Catalin renunta la Liceul Teoretic din Aiud si se transfera la Liceul de Muzica din Alba Iulia, de unde a fost doar un pas sa isi doreasca sa studieze la Cluj.

http://www.youtube.com/watch?v=bRCm3qA6Cv8

A dat admitere la Academia de Muzica Gheorghe Dima (AMGD), la clasa de saxofon si a intrat din prima. Locuieste la camin, insa, contrar prejudecatilor, nu e un loc in care toata lumea canta.

„Studiem doar la scoala, la Conservator. Acasa, la camin, nu. E frumos la Cluj, imi place mult. Am fost in Parcul Central, pe langa lac si in cateva cafenele. Nu imi place sa merg la club sau in baruri”, spune studentul.

Catalin Petric a venit la preselectii la concursul de la CCS „din curiozitate si ca sa ma afirm”.

„Nu am cantat niciodata pe o scena adevarata. In liceu am fost la un festival in Franta si mai cant la nunti, alaturi de tata si de fratele meu. Avem orchestra. Cantam populara, ne place sa exersam muzica traditionala tiganeasca, dar in nici un caz manele. Daca ni se cere asa ceva la nunta le punem de pe calculator, nu cantam niciodata manele. Am avut tentative sa cant muzica usoara si blues, dar nu am insistat foarte mult”, marturiseste artistul.

Doua luni la rand s-a pregatit pentru preselectiile la concursul „Dumitru Farcas – Taragotul de aur”, cu profesorul de muzica din liceu, Ghita Albu. A ales piesele „Mult ma-n-treaba iedera”, invatat de la Raveca Sandulescu, o femeie din Stremt, un sat de langa Teius si „Hategana de la Teius”, cantata de Alexadru Titrus.

Cantaretii preferati ai tanarului sunt Nicu Anghel Ministeru, Generalu Ionas si Nicu Iorga, saxofonisti consacrati in muzica populara a momentului. In afara de acestia, Catalin mai asculta cafe concert, blues si muzica din anii ’70-’80.

Visul lui este sa devina profesor de muzica, iar daca ar castiga concursul de la CCS spune ca si-ar cumpara un instrument mai bun.
Prima ediţie a Festivalului concurs ‘’Dumitru Farcas-Taragotul de Aur’’ are loc intre 21 si 23 noiembrie si va avea in concurs jumatate din participantii la preselectie, adica aproximativ 30 de artisti. Este primul concurs de acest fel lansat la Cluj si este organizat de CCS si Asociatia “Ansamblul Folcloric Martisorul”.

„Scopul festivalului este, pe de o parte sa prezinte cantece autentice. Avem doua criterii importante: costumul traditional si cantul autentic. Pe de alta parte, i-am dat numele maestrului Dumitru Farcas pentru ca acesta sa dainuie mai departe si dragostea lui pentru muzica sa fie dupa mai departe”, a explicat Ioan Cocian, coregraful Ansamblului “Martisorul”.

Concursul are o sectiune dedicata solistilor vocali si alta instrumentistilor. Bugetul festivalului este de aproximativ 50.000 de lei, iar de la editia urmatoare se doreste sa devina international.

“Din pacate, prea putin pret se mai pune pe arta. Se cauta senzatii tari. Publicul cere ce-i dai, daca nu ii dai valoare, calitate, el primeste si savureaza ce ii dai. Asa s-a ajuns la o degradare a folclorului , din dorinta de a promova kitsch-ul, tot felul de facaturi si texte ieftine si fara continut”, a declarat Dumitru Farcas.

Juriul concursului este format din Aurel Marc, presedintele AMGD, Ioan Bocsa, cantaretii Dinu Iancu Salajanu, Vasile Sindean Ovadiuc, directorul Liceului de Muzica “Sigismund Toduta’’, profesorul Ioan Berci si Mircea Cimpean din cadrul Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Traditiilor Populare. Maestrul Dumitru Farcas este presedintele juriului. Tot el va incheia spectacolul de gala din searea premierei, programata pentru sambata, de la ora 18. Vor mai canta Dinu Iancu Salajanu, Ioan Bocsa, Viorica Macovei si Ansambul ‘’Martisorul’’. Intrarea la spectacol este libera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *