Infrastructură modernă la Cluj-Napoca: Podul Peste Mandate se află în lucru

 „Infrastructură modernă la Cluj-Napoca: Podul Oașului - Răsăritului se află în lucru”, a anunțat ieri primarul Emil Boc, pe pagina sa de Facebook, stârnind mânia și ironiile comentatorilor, ale căror palme nu au mai aplaudat în tandem, cum se întâmpla până acum, ci au pălmuit dur administrația locală care s-a dovedit tare numai în gură, nu și în realizări.

O palmă administrată peste obrazul gros al administrației locală, când vorbim de poduri, este Podul Porțelanului, de care clujenii nu uită și pentru care nu îl iartă pe primarul care a promis, dar nu a livrat altceva decât promisiuni și un ciot de pod pe care șoferii circulă astăzi semaforizat, pe un singur fir, făcând slalom printre stabilopozi.

Podul Porțelanului întârzie deja de peste un an să apară în Iris, fiind ratat fiindcă documentația tehnică pentru pod a fost ineptă, studiul geo fiind realizat pe un singur mal, când e la mintea cocoșului că un pod se sprijină pe două maluri. Podul Porțelanului nu a încremenit în proiect din cauza unui drob de sare nedescoperit la timp de un studiu geo efectuat doar pe jumătate, el s-a blocat din cauza incompetenței celor care trebuiau să îl construiască – Primărie, proiectanți, executanți ș.a.m.d.

Aceeași Primărie ne promite acum un alt pod în zona Iris, însă nimeni nu mai crede în proiectele primarului orașului-șantier, în care se anunță în permanență proiecte pompoase, dar majoritatea nu se realizează niciodată, iar cele care se fac sunt construite atât de prost încât, imediat după recepția lucrărilor, se trece la renovare.

Strada Ferdinand a fost spartă și reparata imediat după ce și-a încheiat primarul  lauda publică cu ea. La fel Emil Isac. Pasajul  Fabricii, reabilitat de RADP, e azi din nou o mizerie fără margini. La fel pasajele pietonale din Mănăștur sau pasajul Gării.

Podul din Grigorescu e mâncat de apă până la fierul din beton, așișderea cel de pe Calea Florești, din care cad bucăți pe mașinile parcate în parcarea cu plată de sub el. Podul Traian a fost reconstruit de abia după ce vechiului pod i s-a surpat un trotuar.

Primăria a inaugurat, înainte de ultimele alegeri, câteva parkinguri în Mănăștur, care au infiltrații de apă ce le distrug pereții încă de la inaugurare. Parkingul Negoiu, relativ nou, a intrat deja în reparații, el fiind recepționat la stadiul de semifinisat.

Și așa mai departe. Putem continua cu exemplele de proaste practici ale Primăriei până poimâine. Dar nu acesta este subiectul discuției. Ci faptul că, în sfârșit, trăitorii din Cluj-Napoca au început să deschidă ochii și să vadă realitatea din orașul lor: strada, podul, pasajul, trotuarul, autobuzul, toată infrastructura de care se lovesc zilnic și care nu e deloc cea de pe pagina de Facebook a primarului al cărui singur pod aflat cu adevărat în lucru este Podul Peste Mandate.

Dacă, până acum, Podul Peste Mandate era susținut pe pilonii promisiunilor grandioase, acum metroul, pistele de biciclete, străzile modernizate în centru sau cele ”smart” în Cuca Măcăii câte unui cartier nu mai sunt capabile, singure, să îl treacă pe primar de la un mandat la altul.

Oamenii ajunși cu cuțitul la os în pandemie nu mai au nevoie de proiecte fanteziste, din viitor, de vorbe frumoase, pe clujeni începe să-i doară în cur dacă e fain la Cluj sau nu, ei vor infrastructură de bază lângă casă. Clujenii vor proiecte simple, dar duse la bun sfârșit, șantiere cu rost și încheiate la timp. Vor trotuare, parcări, poduri acolo unde de mult trebuiau să fie, creșe, școli, chestii elementare, care lipsesc.

Podul Peste Mandate, singurul care se află cu adevărat în lucru în acest moment, beneficiază însă de o infrastructură modernă de PR, realmente ”smart”, și îi va asigura lui Boc Primăria atâta timp cât niciun alt candidat notoriu, charismatic și credibil nu va exista în acest oraș aflat mereu în pană de conducători – a existat un Funar, acum un Boc, și cam atât! Ce alt om politic sau apolitic a mai putut capacita masele electorale? Cam atâta s-a putut în Clujul universitar, ”smart” ș.a.m.d.!

Și degeaba înjurăm și ironizăm în comentarii, în zadar ne plângem pe grupuri de Facebook, inutil deschidem ochii și gura, ca cetățeni ai urbei. În lipsă de un contracandidat, Podul Peste Mandate al lui Emil Boc se află în lucru. Și Boc ne va face poduri din pix și din vorbe, până când se va plictisi și se va decide să se mute din Zorilor în casa deloc de vacanță din Câmpenești, departe de „infrastructura modernă de la Cluj-Napoca”.

Adauga comentariu