Sanatate

Infertilitate si sterilitate masculina

15 % dintre cupluri se confrunta cu problema nefecunditatii sau a sterilitatii. In majoritatea cazurilor, cuplul decide in sfarsit, dupa esecul metodelor clasice, sa se adreseze unui medic ce practica medicina alternativa. In acest domeniu delicat este bine sa se traga o linie intre posibil si ireversibil. Actiunea metodelor naturiste nu este magica; metodele nu pot rezolva nici problemele genetice, nici pe cele de leziuni organice ireversibile.

 

 

Sterilitatea

Termenul de sterilitate trebuie rezervat cuplurilor nefecunde, ireversibil, adica la cele in care unul dintre parteneri prezinta o imposibilitate absoluta de a procrea. In cazurile in care, prin diferite examene clinice si de laborator, nu a fost gasita o imposibilitate absoluta de procreare trebuie sa vorbim de hiperfertilitate sau infertilitate, si nu de sterilitate. La barbat, infertilitatea se poate defini ca o imposibilitate de  fecunda ovulul, dar mai exista si infertilitatea definita ca absenta a productiei de spermatozoizi.

 

 

Statistici

La 100 de cazuri de sterilitate presupusa trebuie sa stim ca:

–    E normal ca 10 % din cuplurile stabile, care au relatii sexuale complete si regulate, sa nu aiba copii in primii doi ani de viata impreuna.
–    Atunci cand exista o cauza cunoscuta, 40 % din cazuri sant datorate unui factor masculin, 40 % sunt imputabile unuia sau mai multor factori feminini si 20 % celor doi parteneri.
–    In sfarsit, 10 % din cazuri nu corespund nici unei cauze cunoscute de medicina clasica. In aceste cazuri pot fi asteptate rezultate de la medicamentele naturiste atat la barbat, cat si la femeie.

 

 

In cautarea cauzelor

Cauzele de infertilitate si sterilitate sunt numeroase si variate la ambii parteneri; examenul medical va trebui sa le caute atat la unul, cat si la celalalt. Trebuie indeplinite trei conditii pentru fertilitatea masculina:

 

 

1.    Spermatozoizii trebuie sa fie produsi de testicule intr-o cantitate, de o calitate si de o rezistenta normale.
2.    Sperma trebuie sa poata circula liber prin caile genitale masculine.
3.    Apoi trebuie sa poata fi pusa in contact cu colul uterin, in perioada ovulatiei, pentru a fecunda ovulul, in trompa lui Fallope, dupa un veritabil parcurs de luptator.

 

 

Cauzele de fertilitate masculine sunt foarte diverse:

Defect de producere a spermatozoizilor:

–    Factori din mediul inconjurator: radiatii ionizante (evitati iradiatiile cu razele X in regiunea pelviana!).
–    Caldura la nivelul testiculelor: pozitia lor exterioara nu este intamplatoare, caci le permite sa ramana la o temperatura inferioara celei corporale (37º C). Slipurile stramte sunt foarte contraindicate.
–    Expunerea excesiva la soare va avea aceleasi aspecte negative asupra spermatogenezei.
–    Anumite medicamente si droguri: alcoolul, marijuana, opiumul, hormonii, medicamentele anticancerigene…

 

 

–    Afectiuni cum ar fi criptorhidia, atrofia testiculara provocata de o infectie sau de un traumatism, varicocelul, dezechilibrul hormonal, febra cronica.
–    Stresul si surmenajul pot influenta spermatogeneza si pot antrena o oligospermie (productie foarte slaba) trecatoare, chiar o azoospermie (absenta totala de spermatozoizi), ce pot fi vindecate prin tratamente antistres bine administrate.
–    Carente nutritionale de zinc, magneziu, vitamina E etc.
–    Leziuni osteopatice ale regiunii lombare, ale bazinului, ptoza organelor ce perturba vascularizarea zonei genitale.

 

 

Obstructia liberei circulatii a spermei:

–    Obstacole mecanice: anomalie congenitala sau dobandita a cailor spermatice (epididimita, orhita, prostatita, inflamarea veziculelor seminale, a canalelor deferente, a uretritelor). Vasectomia, sectionarea voluntara a cordoanelor spermatice in scop contraceptiv, antreneaza o sterilitate de 100 %.
–    Obstacol biochimic: la unii subiecti, anticorpi anti-spermatozoizi.

 

 

Obstacole la contactul cu colul uterin:

–    Obstacole mecanice: sechele in urma unei operatii de scoatere a prostatei, hipospadias (malformatie congenitala), anomalii ale organelor genitale feminine, vaginism.
–    Obstacole psihosexuale: impotenta functionala sau organica, ejaculare precoce, absenta raporturilor complete.
–    Obstacol biochimic: perturbarea aciditatii vaginale.
–    Absenta raportului sexual in perioada fecunda (faza ovulatorie situata cu 14 zile inainte de aparitia ciclului).

 

 

Metode naturiste pentru imbogatirea productiei de spermatozoizi:

–    Imbunatatiti-va igiena de viata: respectati un ritm corect de munca si de odihna. Evitati surmenajul, dormiti suficient si fara sa luati somnifere.

–    Luptati impotriva stresului: practicati metode de relaxare, de gandire pozitiva. Faceti un masaj la coloana vertebrala cu un ulei aromatic relaxant.

–    Alcatuiti-va un regim alimentar echilibrat: supraveghiati-va aportul de proteine slabe (peste, iaurt, branzeturi degresate), vitaminele E (germeni de grau) si C, acizi grasi polinesaturati (ulei de cambula).

 

 

–    Suprimati-va neaparat sursele de toxine (alcoolul, tutunul, drogurile) si dezintoxicati-va.

–    Dezintoxicati-va organismul de metale nocive si de produse chimice datorate poluarii.

–    Completati-va alimentatia cu zinc sub forma de complexe organice si alte oligoelemente care va lipsesc si de vitaminele E.

–    Luptati impotriva excesului de caldura locala: nu purtati haine stramte, evitati baile calde (sa nu depaseasca 36º C), expunerile indelungate la soare si sursele de caldura in timpul lucrului.

 

 

–    Mergeti la un osteopat pentru a va controla coloana vertebrala, bazinul, pozitia si functionarea organelor.

–    Stimulati functionarea testiculelor consumand uleiuri esentiala de cabreuva, de menta piparata, de cimbru de munte, de ylang-ylang conform prescriptiilor medicale.

–    Tratati-va obstacolele psihosexuale: impotenta functionala.

–    Incercati sa aveti raporturi sexuale in timpul perioade fecunde: aceasta perioada este foarte scurta si se situeaza cu 14-15 zile inainte de aparitia ciclului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *