Sanatate

Infectiile tractului urinar

Infectiile tractului urinar sunt cele mai comune dintre toate infectiile bacteriene si apar cand bacteriile se dezvolta in vezica, uretere sau uretra. Daca nu sunt tratate, aceste infectii pot cauza probleme serioase, pot deveni periculoase si se pot transforma in afectiuni cronice ale tractului urinar.

Infectiile tractului urinar sunt clasificate in functie de localizarea acestora:

–    infectia vezicii urinare – cistita;

   
–    infectia rinichilor – pielonefrita;   

–    infectia uretrei – uretrita.

La barbati, prostatita si epididimita sunt complicatii comune ale infectiilor tractului urinar.

 

Infectiile tractului urinar care nu produc simptome se numesc bacteriurii asimptomatice. Aceste tipuri de infectii afecteaza adesea femeile insarcinate, batranii sau pe cei care au nevoie de cateter (sonda) pentru a urina.

 

Cauze. Infectiile tractului urinar sunt de obicei cauzate de bacterii care patrund in uretra si traverseaza tractul urinar. Bacteriile care in mod normal traiesc in intestinul gros sunt cea mai comuna cauza de infectie. Infectiile ocazionale la rinichi sau vezica sunt cauzate de bacteriile care trec prin sange si sistemul limfatic catre tractul urinar.

 

Infectiile vezicii – cistitele – sunt cele mai comune infectii ale tractului urinar si afecteaza in special femeile, deoarece bacteriile fecale sunt usor transmise la vagin si la uretra. Femeile pot preveni asemenea infectii prin stergerea din fata spre spate dupa folosirea baii.

 

Actul sexual poate de asemenea sa introduca bacterii in tractul urinar. Femeile ar trebui sa urineze imediat ce fac sex, pentru a preveni infectiile tractului urinar.

 

O problema in structura vezicii, care permite urinei sa urce inapoi in rinichi – reflux vezico-ureteral -, poate duce la infectia rinichilor, numita pielonefrita.

 

Simptome. Bolnavii pot avea urmatoarele simptome: durere/arsura la urinare; nevoia de a urina frecvent, dar numai in cantitati mici de urina; picurare – incapacitatea de a controla eliberarea urinei; durere/senzatie de greutate in partea inferioara a abdomenului; urina roz/rosiatica, tulbure si rau mirositoare; durere la spate, sub torace, intr-o parte a acorpului; febra si frisoane; greata si voma. Unii bolnavi cu infectii ale tractului urinar nu au insa nici un fel de simptome.

 

Tratament. Infectiile tractului urinar necomplicate sunt tratate cu antibiotice, el fiind asociat cu aport mare de lichide. Daca infectia este severa sau complicata de alti factori, spitalizarea este necesara. Scopul tratamentului este de a usura simptomele, de a elimina infectia si de a preveni afectarea rinichilor.

 

Durata tratamentului si modul de aplicare tine seama de cateva considerente:

–    Femeile care au infectii necomplicate la vezica pot lua antibiotice timp de 3 zile.
–    Cele cu infectii recidivante pot lua antibiotice timp de 2-6 saptamani, urmate de terapie preventiva cu antibiotice.
–    Infectiile rinichilor (pielonefritele) sunt tratate cu antibiotice o perioada mai lunga de timp.
–    Femeile insarcinate, cei cu diabet, cei cu sistem imunitar slabit si batranii pot avea nevoie de tratament special pentru infectiile tractului urinar.
–    La barbati, tratamentul presupune 1-2 saptamani de antibiotice.
–    Copiii cu infectii ale tractului urinar au nevoie de tratament prompt, pentru a preveni afectarea rinichilor.

Pentru a preveni infectiile tractului urinar:

–    beti multe lichide, inclusiv suc de afine;
–    urineaza cand ai nevoie; nu tine urina pentru mult timp;
–    urineaza imediat dupa actul sexual; aceasta este cea mai buna protectie pentru femei si barbati impotriva infectiilor urinare.
–    evita folosirea diafragmei sau a prezervativelor cu spermicide, daca medicul dvs. considera ca acestea pot cauza infectiile;
–    pentru a evita transferarea bacteriilor de la rect la tractul urinar, sterge-te intotdeauna dinspre fata spre spate, dupa ce folosesti toaleta.
–    evita constipatia;
–    nu exagera cu spray-urile de igiena feminina sau alte deodorante;
–    fa dus in loc de baie;
–    pastreza-ti penisul curat.

Actioneaza prompt cand ai primele simptome de infectie a tractului urinar (urinare dureroasa sau arsuri) si poti sa vindeci o infectie la inceputul ei, prevenind infectiile mai complicate care pot apare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *