Sanatate

Infectii otice la copii

Pentru multi parinti, rezolvarea infectiilor urechilor este aproape o rutina, asemanatoare schimbarii scutecelor ude. Sapte din zece copii vor avea cel putin o infectie a urechii medii (otita medie) pana la varsta de 3 ani. O treime din acesti copii vor avea episoade repetate de infectii otice.

Pe plan mondial infectiile otice sunt in crestere. Majoritatea infectiilor otice nu duc la pierderea permanenta a auzului. Totusi, unele infectii netratate se pot raspandi catre alte parti ale urechii, inclusiv catre urechea interna. Infectiile urechii medii pot afecta timpanul, oasele urechii si structura urechii medii, determinand pierderea permanenta a auzului. O infectie a urechii incepe frecvent cu o infectie respiratorie, de pilda o raceala. Racelile determina edemul si inflamatia sinusurilor si a trompelor lui Eustachio.

Trompele lui Eustachio la copii sunt mai scurte si mai inguste decat la adulti. Aceste dimensiuni favorizeaza inflamatia care blocheaza trompa complet, retinand lichidul in urechea medie. Acest lichid blocat determina disconfort si creeaza un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor. Rezultatul este o infectie a urechii medii.

Riscuri. Desii toti copiii au o susceptibilitate crescuta pentru infectii otice, cei cu risc mai mare sunt: baietii; cei care au frati si surori cu antecedente de infectii recurente ale urechilor; cei care au prima lor infectie otica inainte de 4 luni; cei aflati in colectivitati de copii; cei care sunt expusi la fumul de tutun; cei care au infectii frecvente de tract respirator superior; cei care au fost hraniti cu biberonul.

Simpotome. Pe langa durere sau senzatie de presiune si astupare la nivelul urechii, unii copii prezinta pierderi temporare ale auzului. Fiti atent ca parinti la alte semne de infectie otica, precum: iritabilitatea, pierderea brusca a apetitului, aparitia febrei cateva zile dupa instalarea unei raceli, varsaturi sau preferinta pentru o pozitie ridicata de dormit. Puteti observa la copil scurgeri  din ureche sau gestul repetat de a se trage de ureche.

Tratament. Desi o infectie otica nu este o uregenta, primele 24 de ore sunt deseori cele in care durerea si iritabilitatea copilului sunt la maxim. Urmati sfaturile de mai jos:

–    Luati in considerare unul dintre analgezicele fara prescriptie, precum ibuprofenul sau acitaminofenul.
–    Picaturile pentru urechi continand un anestezic local pot ajuta la scaderea durerii. Nu vor preveni sau opri infectia. Nu ar trebui folosite daca exista scurgeri din ureche.
–    Inainte sa puneti picaturi in ureche, incalziti putin flaconul in apa si asezati copilul pe o suprafata imobila (nu in brate si nici in poala dvs.), cu urechea in sus si apoi puneti picaturile.
–    Aplicati o compresa umeda incalzita (nu fierbinte) sau o perna electrica (incalzita la minim) peste ureche.

Contactati medicul daca varsta copilului este sub doi ani, daca durerea dureaza mai mult de o zi sau daca este asociata cu febra.

Are copilul nevoie de antibiotic? Infectiile copiilor sunt tratate de obicei cu antibiotice. Chiar daca se simte mai bine dupa cateva zile, copilul trebuie sa primeasca in continuare medicamentele pe durata completa de administrare recomandata (10 zile de obicei).

Pentru ca majoritatea infectiilor otice se vindeca de la sine, medicul ar putea recomanda intai o atitudine de asteptare, mai ales cand copilul are putine simptome. In alte cazuri, doctorul ar putea opta pentru prescrierea unui antibiotic pentru tratamentul infectiei. In decurs de 2-3 zile de la initierea tratamentului, simptomele se amelioreaza de obicei.

Aveti grija sa urmati corect instructiunile de administrare a antibioticului. Continuati medicatia pe toata durata de timp recomandata. Daca opriti administrarea antibioticului cand simptomatologia se amelioreaza, nu faceti decat sa permiteti multiplicarea bacteriilor mai puternice ramase si, in consecinta, determinarea unei alte infectii. Bacteriile supravietuitoare pot fi purtatoare de gene care le asigura rezistenta la medicamente.

Daca simptomele nu dispar sau copilul are mai putin de 15 luni, programati inca o consultatie, in functie de recomandarea medicului.

Prevenirea infectiilor urechilor este dificila, dar incercati aceste sugestii  pentru a scadea riscul:

–    Alimentati mai bine copilul la san, decat cu biberonul pentru o perioada cat mai lunga posibil.
–    Cand alimentati cu biberonul, tineti copilul intr-o pozitie cat mai dreapta.
–    Evitati sa expuneti copilul la fum de tigara sau de soba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *