Infectia cu giardioza

Grava boala intestinala, giardioza este cauzata de un parazit microscopic, numit “Giardia lamblia”. El este unul dintre cei mai frecventi paraziti cantonati la nivelul tubului digestiv. Giardia lamblia se transmite cel mai adesea prin apa sau alimentele contaminate sau pe cale fecal-orala. Varfurile de infectie apar spre sfarsitul verii. In multe tari, ca si in unele zone din Romania, boala poate atinge pana la 20-30 % din populatie.

 

 

Boala apare atunci cand consumam apa si alimente contaminate de parazit. El se va inmulti apoi in intestinul subtire si se va deplasa o data cu miscarile acestuia. De asemenea, boala se poate lua prin contactul cu o persoana pe ale carei maini se gaseste parazitul. Sunt suficienti mai putin de zece paraziti pentru a determina infectia.

 

 

Parazitii de giardia au fost identificati in resturile fecale ale mai multor animale, cum ar fi: rozatoarele, cainii, pisicile, vitele, animalele salbatice. De asemenea, animalele care traiesc langa rezervele de apa (sobolanii) sunt de cele mai multe ori infestate cu giardia. Transmiterea directa de la animal la om este insa minima. De regula, transmiterea se face in mod indirect, prin apa contaminata.

 

 

Principalele simptome ale giardiozei sunt diareea, durerile si gazele abdominale, balonarea, greturile, pierderea poftei de mancare, uneori varsaturi, dureri de cap, rareori febra usoara. Nu toti bolnavii de giardioza prezinta insa si simptome. Unii pot avea doar simptome minore sau chiar nici un simptom (aproape 60 %), dar pot transmite boala celorlalti membri ai familiei.

 

 

Complicatia cea mai frecventa a acestei boli, daca nu este tratata este absorbtia inadecvata din tubul digestiv al nutrientilor, ceea ce va avea drept consecinta instalarea unei malabsorbtii si, respectiv, pierderea in greutate.

 

 

Elementul definitoriu pentru punerea diagnosticului este prezenta oualor sau chiar a parazitilor in scaunul bolnavului. De multe ori insa este necesara examinarea mai multor scaune succesive pentru a identifica parazitul. Aceasta poate fi identificat si in lichidul care rezulta in urma tubajului duodenal.

 

 

 

Tratamentul giardiozei. Exista mai multe scheme de tratament pentru giardioza.

 

 

 

Cel mai utilizat medicament este Metronidazolul – majoritatea pacientilor raspund eficient la o doza de 250 mg (1 tableta) de 3 ori pe zi, administrate timp de 5 zile.

 

 

Efect asemanator Metronidazolului, dar cu mai putine efecte secundare, il are Albendazolul (denumire comerciala – Eskazole sau Zentel). Acesta se administreaza in doze de cate 400 mg/zit imp de 5 zile. Uneori se poate apela la o singura doza de 2 g de Tinidazole (Fasigyn). Deseori, la copii, se indica administrarea de Furazolidon, 100 mg de 4 ori pe zi (6-8 mg/kgcorpzi), timp de 7-10 zile.

 

 

O formula de tratament utilizeaza preparatul romanesc denumit Helmiflores. Acesta contine un amestec de mai multe plante medicinale: pelin, macese, vetrice, cimbru in miere poliflora. Doza care se administreaza trebuie stabilita in functie de varsta bolnavului: copii intre 1-4 ani – 10 picaturi de 3 ori pe zi; copii intre 5-10 ani – 1 lingurita pe zi; copii intre 11-14 ani – 1 lingurita de 3 ori pe zi; adulti – 2 lingurite de 2-3 ori pe zi. Se administreaza inainte de masa, cura durand 10 zile. Ea se poate repeta de 2-3 ori, cu o pauza de 10 zile intre cure.

 

 

Giardioza poate fi prevenita, respectand urmatoarele reguli de igiena:

 

 

-    Spalarea mainilor cu apa si sapun inaintea fiecarei mese, inainte de pregatirea alimentelor, dupa folosirea toaletei, dupa ce ati atins animale.
-    Folositi numai prosoape personale.
-    Nu consumati apa din rauri, lacuri, fantani sau izvoare nesigure. Daca nu sunteti siguri de apa pe care vreti sa o beti, fierbeti-o inainte de a o consuma.

 

 


Adauga comentariu