INEDIT – Un doctorand și un geograf din Cluj vor studia efectele încălzirii globale într-o expediție pe Amazon

Sorin Hadrian Petrescu, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Geografie, din cadrul Facultății de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj și Attila Kis, geograf, vor porni, în 1 martie, într-o expediție pe Amazon, în Peru. Expediția se desfășoară în contextul ritmului accelerat de degradare a Amazonului, ca urmare a schimbărilor climatice și induse de om. Totul este organizat din fonduri proprii.

Expediția științifică a celor doi clujeni urmărește efectuarea unor observații și colectarea de date referitoare la evoluția morfodonanică a câtorva afluenți ai Amazonului, în raport cu așezările.

Celor doi tineri le-a venit ideea după incendiile din vara anului trecut din bazinul Amazonului, mai ales că teza lor de doctorat are ca tematică geomorfologia fluvială.

sorin petrescu

Expediția clujenilor începe în bazinul superior al Amazonului, în Peru, în localitatea Iquitos și va dura aproximativ șase zile. Se vor deplasa pe doi afluenți ai Amazonului: Nanay și Itaya. Sorin Petrescu spune că orașul Iquitos a fost puternic afectat de inundațiile cauzate de ploile specifice pădurilor ecuatoriale atât în 2012 cât și în 2016. Tinerii doctoranzi vor urmări efectele acestor inundații care încă se pot observa, dar și gradul de conștientizare al localnicilor.

attila kis

Expediția are două părți: studiu pe raportul dintre așezări și partea de geomorfologie fluvială, respectiv morfodinamica afluenților Amazonului și morfodinamica afluenților.

Rezultatele vor fi publicate în reviste științifice.

sursa foto: wikipedia.org

 

Adauga comentariu