Indulcitorii alimentari

Indulcitorii sau edulcorantii sunt substante capabile sa creeze senzatia de dulce cand vine in contact cu papilele gustative prezente in unele zone ale limbii. Indulcitorii, folositi pentru a da un gust dulce alimentelor si bauturilor, pot fi naturali sau sintetici.

 

Indulcitorii naturali

Sunt extrasi  din produse naturale si sunt mai putin energizanti. Printre ei se numara:

 

- fructoza (levuloza), prezenta in fructe si in miere are o putere de indulcire cu 70 % mai mare decat sucroza, astfel incat sunt necesare mai putine calorii pentru a produce acelasi grad de indulcire;

- glucoza (dextroza), care se gaseste in fructe si in nectarul florilor. Este unica forma sub care zaharul poate fi folosit de organism pentru producerea energiei necesare. Are o importanta vitala in special pentru creiersi sistemul nervos. Se gaseste in majoritatea fructelor, in unele legume, in miere si, apropape in stare pura, in siropul de porumb;

- lactoza (zaharul din lapte), care se gaseste numai in laptele uman sau cel al mamiferelor. Compusa din glucoza si galactoza favorizeaza absorbtia calciului din intestine;

- mierea (care contine in cea mai mare parte glucoza si fructoza), nectar de flori prelucrat de albina domestica;

- melasa, reziduu din prelucrarea sfeclei de zahar si a trestiei de zahar;

- sucroza sau zaharul obisnuit, adica zaharoza extrasa din sfecla, din trestia de zahar, din siropul de artar, din unele fructe si legume (cartofii dulci) este lipsit de toate impuritatile, dar si de orice alte substante nutritive. Zaharul de masa granulat contine 99,5 % carbohidrati si, consumat in cantitati mari, provoaca fermentatie in intestine;

- zaharul integral sau brun, obtinut din trestia de zahar, inchis la culoare; nu este rafinat si, de aceea, contine si mici cantitati de alti nutrienti;

- zaharul rafinat,
obtinut prin hidroliza zaharozei, deseori utilizat la prepararea dulciurilor si a inghetatelor;

- unii polialcooli de provenienta naturala sau produsi industriali, cum sunt: manitolul, xilitolul, sorbitolul.

 

Indulcitorii sintetici

Au aparut cu aproape o suta de ani in urma, sunt obtinuti prin sinteza si au o putere calorica foarte scazuta sau chiar nula. Cei mai utilizati sunt:

-    Zaharina, a carei utilizare este permisa numai in produsele farmaceutice. Lasa un gust amar in gura. Este de 300 de ori mai dulce decat sucroza. Fara calorii. Ieftina. Consumat in doze mari poate provoca cancer la vezica urinara. Nu trebuie sa fie folosita de copii sau femei insarcinate.

-    Ciclamatii, deseori impreuna cu zaharina pentru a elimina gustul amar pe care il produc. Este de 30 de 30 de ori mai dulce decat sucroza 9zaharul de masa). Nu contine calorii. Nu lasa gust amar in gura. Este excretat fara modificfari de catre rinichi. Interzis de FDA in Statele Unite pentru ca in doze mare produce cancer  de vezica urinara.


-    Aspartamul, ai carei constituienti sunt componente alimentare obisnuite, este de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Nu lasa in gura gust amar. Are acelasi continut de calorii cu zaharul, dar datorita puterii mari de indulcire este necesara numai o cantitate redusa, ceea ce face ca numarul de calorii folosite sa fie foarte mic. Obtinut prin combinarea a 2 aminoacizi si nu din substante sintetice, asa cum este zaharina. Aspartanul poate fi digerat ca o proteina. Nu se poate folosi la gatit sau in panificatiesau de cei care sufera de fenilcetonutrie sau PKU (anomalie metabolica care poate afecta creierul). Comercializat sub numele de Equal si NutraSweet.

-    Acesulfame K este de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Nu are calorii. Nu este metabolizat de organism si lasa un usor gust in gura. Unele tari nu au aprobat comercializarea lui.

 

Atentionare: Pe etichete, expresia “Fara zahar!” inseamna “fara zaharoza” dar nu exclude prezenta altor indulcitori (de pilda, fructoza, sorbitol, manitol, xilitol).

 

.ro

Adauga comentariu