Din oras

Indiana Jones de Cluj: vanatoare de comori cot la cot cu Donath sau Matei Corvin

Din 4 iulie, Clujul va gazdui un joc in premiera in Romania: Transylvania Quest Games. Participantii vor lua parte la o competitie in care vor descoperi orasul dezlegand mistere si puzzle-uri, intr-un scenariu care ii include fie pe ciobanasul Donath, fie pe regele Matei Corvin. Noutatea este ca jocul nu va fi asistat de alte persoane, “harta” comorii fiind accesibila fie online, fie prin SMS-uri. 

Salvatorul de legenda al Clujului, ciobanasul Donath, s-a trezit din somnul sau de cateva sute de ani si vrea sa se intoarca acasa, insa orasul s-a schimbat atat de mult, incat are nevoie de ajutor ca sa il poata redescoperi. Este unul din scenariile complexe din cadrul Transylvania Quest Games. A doilea il are in prim-plan pe regele Matei Corvin. 

“Mai avem un scenariu, de scurta durata, care va avea ca decor Parcul Central, in 4 iulie, ziua inaugurarii. Va fi gratuit pentru oricine. Fiecare participant va primi cate un cod de acces si va avea 30-45 de minute ca sa gaseasca indiciile. Ideea acestor jocuri e sa descoperi un oras jucandu-te. Un ghid, de exemplu, iti explica detaliile locurilor prin care treci, insa e ceva abstract, altfel le simti si le memorezi cand le descoperi singur”, a explicat Sabin Potinteu, initiatorul jocului. 

Jocul “Donath din Cluj” dureaza doua-trei ore, iar indiciile sunt presarate prin tot orasul. Costul jocului va fi intre 5 si 7 euro de grup, acesta putand avea, dupa cum doresc participantii, intre una si trei persoane. Banii se platesc prin card sau prin SMS, dupa care se va primi un cod de acces fie la sistemul prin SMS, fie la cel online, accesibil de pe smartphone. 

“Noutatea e ca jocul nu va fi asistat. Ideea mi-a venit in urma participarii la organizarea jocurilor de Teasure Hunt, alaturi de Ordinul Arhitectilor, la Scena Urbana, pe Cetatuie. Am vazut atunci cat de intensive pot fi acestea in privinta volumului de oameni implicati in asistare si de atunci ne-am implicat in automatizarea unui asemenea joc. Munca pe partea tehnica ne-a luat aproximativ doua luni”, a explicat Potinteu. 

La finalul actiunii, fiecare participant va avea un punctaj, calculat pe baza indiciilor descoperite si a timpului realizat, iar la finalul lunii se va face un clasament pe site-ul jocului. 

“Toate locurile cu indicii sunt alese ca sa fie deschise 24 de ore din 24, iar unde exista un orar, acesta le va fi comunicat participantilor. Acestia ne pot contacta oricand in caz ca au ceva probleme. Probabil ca exista si oameni care ar putea sa rezolve puzzle-urile si de acasa, dar scopul e sa iasa la o plimbare prin oras, acesta e farmecul jocului: sa iesi, sa te plimbi si sa descoperi orasul”, a precizat initiatorul jocului. 

O alta parte a jocului va avea ca loc de desfasurare Sighisoara.

“Tururile Transilvania Quest Games vor aparea dupa lansare si pe o platforma din SUA pentru asemenea jocuri, stayboots.com . Acolo vom pune accent pe Sighisoara, insa nu ne asteptam neaparat sa avem un asalt de turisti americani pentru asta. Scopul nostru este, in definitiv, sa facem Transilvania cunoscuta”, a adaugat acesta.

Din experienta sa de ghid pentru turistii straini, Sabin Potinteu a constatat ca cei din Germania sunt interesati de sasi, in timp ce englezii si americanii au o mare atractie pentru Dracula. 

„Pentru noi, ca ghizi, e dificil sa ii ducem, de pilda, la castelul din Bran unde nu vor gasi ceea ce asteapta ei. E nevoie sa fie preveniti asupra realitatii. Oricum, relatarea episodului istoric cu Vlad Tepes si al felului in care s-a ajuns la mitul lui Dracula e mai interesant decat legenda in sine. Sunt niste bariere care ne-au despartit de restul lumii pentru o buna perioada de timp, iar acum incepem sa fim cunoscuti ca Transilvania”, a constatat el. 

Despre felul in care e perceput Clujul, acesta a remarcat ca e un oras de tranzit, in care nu sunt prea multe de facut mai multa vreme, asa ca aparitia jocurilor precum cele de Room Escape sau de descoperire urbana nu poate fi decat benefica. 

Sabin Potinteu e clujean, a absolvit Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) si administreaza agentia de turism Transylvania Quest. Lucreaza inca din timpul studentiei ca ghid turistic pe partea de limba engleza si germana. In cadrul agentiei mai organizeaza si tururi cu motocicleta prin toata tara, precum si concursuri de geo-caching (de gasire prin GPS a unor cutii cu indicii), insa pentru acestea din urma nu au fost inca cereri.

 

Jurnalistul Oliver Kiss de la Szabadsag este un jucator impatimit de geo-caching si chiar in momentul in care era sunat de catre reporterul Ziar de Cluj se afla in cautarea unei cutii, la Gradina Botanica. 

“Am venit sa o caut, ma tot suna alti jucatori sa ma intrebe de ea. Uneori, e nevoie sa cauti de doua-trei ori in acelasi loc pana sa o gasesti. Sunt jucator de geo-caching de un an si trei luni, din momentul in care un prieten mi-a daruit un telefon HTC. Auzisem de joc din 2007, de la cineva din Ungaria, insa nu avusesem nici GPS, nici smartphone ca sa il pot accesa”, a povestit Oliver. 

Jurnalistul a gasit in tot acest timp cam 215 cutii, atat in Romania, cat si in Ungaria, Franta si Germania. 

“Am avut alte treburi acolo si m-am si jucat putin, insa exista oameni care calatoresc prin toata lumea doar pentru gasirea cutiilor. Unii prieteni zic ca sunt cam nebun cu asta, insa eu cred ca sunt moderat, pe langa alti jucatori. Am participat la intalniri ale jucatorilor, la Targu Mures si Hajduszoboszlo, urmeaza sa merg la una la Sibiu. E o lume ascunsa care trebuie descoperita, sunt initiati care stiu sa vada indicii pe langa care altii trec indiferenti, ai de dezlegat adevarate puzzle-uri. Pe scurt, redevenim copii, intr-o copilarie frumoasa si plina de aventura”, a rezumat acesta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *