In vizor

Încrengăturile și matrapazlâcurile directorului Regionalei Drumuri Cluj, Eugen Cecan

Dincolo de menirea sa fireasca, o Direcție Regională de Drumuri, pe scurt DRDP, are un rol decisiv în câștigarea alegerilor, de către partidul care deține controlul asupra ei. Asta este și explicația pentru eforturile și compromisurile pe care anumite personaje le fac pentru a ajunge sau pentru a se menține în funcția de Director Regional. Și tot asa se explică toată încrengătura de relații transpartinice dintre Directorii Regionali și politicienii diferitelor partide, notează evz.ro

Politică multă, drumuri puține…

Pentru alegerile locale, rețeta este simplă: președintele Consiliului Județean X care este membru al partidului de guvernământ își dorește un nou mandat. Data alegerilor se apropie și el știe că în primii ani de mandat n-a făcut nimic pentru infrastructura locală, desi în Campania precedentă promisese marea cu sarea. Își dă seama că nu este capabil să facă administrație și atunci se apucă din nou de clasicul joc politic al promisiunilor înșelătoare. Pentru a creea senzația că este în stare să și realizeze ceea se promite din nou, îl sună pe Ministrului Transporturilor și îl invită să-i viziteze județul. Dar îi spune să nu vină singur…să-l ia si pe Directorul General de la Drumuri. Se întâlnesc cu toții seara în taină și stabilesc programul pentru ziua următoare. Adică: vizită in județ, împreună cu presa si cu primarii care au aceeași coloratura politică.

Cu ocazia vizitelor, se deșartă sacul cu promisiuni în fața unor cetățeni ajunși oricum la exasperare. Se promit centuri rutiere, variante ocolitoare, trotuare, reparații de poduri. Se promite chiar și asfaltarea unor drumuri pe care într- o zi circulă maxim 200 vehicule și 50 căruțe. Iar apogeul este atins bineânțeles atunci când se promite chiar comnstruirea de autostrăzi. Și asta repede, în maxim câteva luni…dacă ne alegeți pe noi, bineînțeles. Toate astea DOAR la el în județ condus de respectivul președinte de Consiliu Județean și în comunele unde primarii sunt colegi de partid cu el.
Nu și în comuna alăturată, unde este un primar de altă culoare politică. Nu contează că oameni sunt peste tot. De parcă pe acolo nu există viață, nu s-a circulat și nu se circulă. Ministrul Transporturilor intervine la rândul său în sprijinul colegilor de partid. Dă vina pe cei care au guvernat înainte și pentru a arăta că este hotărât să facă treabă îl scoate în față pe Directorul General de la Drumuri care susține promisiunile. Aici este de fapt momentul în care intervine Directorul DRDP-ului, prezent și el în piesa de teatru. prin el se vor derula toate promisiunile, el va fi beneficiarul fondurilor, el va organiza licitațiile. Adică el devine omul cheie, semnalează evz.ro

Deși certat cu legea, Eugen Cecan, are cheile de la 7 județe și de la o…fermă!

DRDP Cluj administrează drumurile naționale din 7 județe: Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Salaj.

Adică trebuie să le întrețină și să le repare astfel încât pe ele să se poată circula în condiții de siguranță. Iar iarna trebuie să le și deszăpezească. Pentru astfel de activități are la dispoziție oameni și utilaje…dar și bani…mulți, mai ales în ani electorali.

În iunie 2012 liberalul Eugen Cecan a fost numit din nou Director al DRDP Cluj. Mai fusese doi ani director, dar se schimbase guvernarea și odată cu ea a plecat și el. Rețeaua de drumuri naționale din DRDP Cluj a început să arate satisfăcător, semn că omul își făcea treaba. Jovial, bun comunicator, Cecan părea că înțelege și stăpânește foarte bine problemele deloc puține pe care le are o Direcție Regională de Drumuri. Își construise o imagine de invidiat.

Asta însă până când apare o primă breșă de proporții în armura poleită: Agenția Națională de Integritate a stabilit că Eugen Cecan, membru PNL, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 29 ianuarie 2013- 28 mai 2014, pentru că a ocupat simultan cu funcțiile de consilier județean și de Director al DRDP Cluj. Cecan face recurs, dar pierde, și decizia rămâne definitivă.
La scurt timp apare încă o breșă de proporții. În luna septembrie 2014, procurorii DNA -Cluj, încep urmărirea penală împotriva lui Eugen Cecan cu privire la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Mai precis, procurorii s-au sesizat că Directorul DRDP Cluj a folosește în mod repetat, angajații și utilajele DRDP Cluj, pentru a presta activități și pentru a realiza lucrări în favoarea și în folosul unor societăți comerciale deținute de fiul acestuia, Cecan Paul Bogdan.

Ce spun procurorii că făcea, de fapt, directorul Eugen Cecan ?

Firma lui Cecan Paul Bogdan deținea în concesiune peste 300 de hectare de pășune comunală, proprietate privată a comunei Vultureni din județul Cluj, situate în extravilanul localităților Vultureni, Șoimeni și Făureni. Contractul încheiat între firmă și Comuna Vultureni prevedea că terenurile concesionate trebuie întreținute corespunzător, altfel contractul încetează. Începând cu anul 2013 Cecan Paul Bogdan solicită subvenții de la Stat. Ca să le poată obține însă, trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care și curățarea terenurilor. Aici intervine directorul Eugen Cecan, care nu își putea lăsa fiul la greu.

Pentru că tot avea oameni și utilaje în Regionala de Drumuri și Poduri Cluj a trecut rapid la fapte. Ca un bun manager, a cazat angajații DRDP-ului la un han din apropierea fermei și astfel angajații Regionalei Cluj s-au trezit că în timpul programului de lucru muncesc de fapt pentru o firmă privată. De la han până la fermă și înapoi, erau transportați cu mașinile și pe carburantul Regionalei. Ajunși la fermă, oamenii lucrau cu ce aveau: motocoase, buldoexcavator, unimog și alte utilaje din dotarea DRDP Cluj, iar dacă nu aveau aduceau de acasă drujbe și pompe proprietate personală. Dacă nu făceau față cu ce aveau, mai primeau și de la fermă.

Ce făceau angajații DRDP Cluj la fermă … spun chiar ei:

”Am dus de mâncare la animalele din fermă”..”am încărcat zer pentru animale”..”am mers după lapte praf la Napolact”..”am cărat niște boxpaleți”..”am curățat terenul”..”mâine mă duc acolo să strâng frunzele”…”încă nu am terminat lucrarea aici, acuma ne apucăm de săpat heleșteul..Am scos până acuma toate cioatele, le-am cărat afară”…”mâine trebuie să mergem iarăși acolo..după mălai”..”încarc niște porumb..îs dincolo de Turda..trebuie să mă duc la kilometrul…”.

Cât timp lucrau la fermă, directorul Cecan avea grijă să se știe că angajații sunt de fapt la muncă în folosul Statului. Raporta că oamenii sunt pe rețeaua de drumuri naționale unde curăță șanțuri, toaletează copacii de pe marginea drumurilor naționale șau desfășoară alte activități de întreținere a rețelei rutiere.

Evident că oamenii erau plătiți în tot acest timp ca angajați ai DRDP-ului, așa că de ce să-i mai plătească și el? Iar oamenii s-au plans și de asta în fața procurorilor: ”sau să zică ține 50 lei să ai să-ți iei de mâncare, să-ți iei un suc..no,păi ce p..mă doar nu îs cosaș în p..mea..de azi dimineață de la 6, de la cât m-am sculat…și ieri la 8 și ceva am ajuns acasă”.

Procurorii DNA au strâns probe și mărturii care au conturat activitatea infracțională a directorului Eugen Cecan, iar în ianuarie 2018, schimbă încadrarea juridică, din abuz în serviciu în delapidare. Prin Rechizitoriul din iunie 2019 s-a dispus trimiterea în judecată a lui Eugen Cecan, cu dosarul penal nr. 15613/211/2019, înregistrat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată. Cauza se află, în prezent, în faza camerei preliminare, la Judecătoria Cluj-Napoca.

În perioada martie – aprilie 2017, Ministrul Transporturilor de la acea vreme a trimis Corpul de Control la DRDP Cluj. Acesta a constatat, printre altele, că încă din anul 2016 a existat o petiție care semnala faptul că Eugen Cecan folosește parcul auto al DRDP Cluj în interese personale. Totuși, inspectorii aflați în control nu au reușit să demonstreze veridicitatea acuzațiilor din petiție, pentru că acestea erau formulate la modul general, iar angajații din Regionala Cluj s-au temut să spună lucrurilor pe nume. Intrată pe fir, cu mijloace specifice, DNA-ul a reușit să probeaze însă o parte din cele semnalate în petiție.

După atâtea matrapazlâcuri Eugen Cecan este revocat din funcția de Director al DRDP Cluj, în august 2017. Revocarea s-a făcut cu acordul Consiliului de Administrație al CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii din România). Eugen Cecan contestă însă revocarea și în final, își recâștigă în instanță funcția de Director al DRDP Cluj.

CNAIR a reușit pentru o scurtă perioadă să limiteze daunele…

În februarie 2019 Directorului General al CNAIR de la acea data este nevoit să pună în aplicare Decizia definitivă a instanței și îl reintegrează pe Eugen Cecan pe funcția de Director Regional al DRDP Cluj, dar cu restrângerea atribuțiilor de conducere din fișa postului. Decizia de limitare a atribuțiilor, ca urmare a existenței dosarului de cercetare penală nr.1848/P/2017.

Însă în octombrie 2019, noul Director General al CNAIR consideră neimportant dosarul în care inculpatul Eugen Cecan este cercetat penal. Așa că îl lasă Director al DRDP Cluj cu drepturi depline. Lupul devine paznic la oi.

Domnilor Șefi de la CNAIR, fie că vorbim de Director General sau Director General Adjunct sau membri ai Consiliului de Administrație sau toți cei care i-ați dat puterea totală lui Eugen Cecan, dacă BLACK LIVES MATTER, de ce n-ar fi și ROMANIAN LIVES MATTER ?

Lipsa funcției creează probleme de sănătate…

Un element extrem de interesant este legat de sănătatea lui Eugen Cecan. În perioada 04.08.2017 – 23.08.2019, angajatul Eugen Cecan a avut un număr de 393 de zile de concediu medical. Deși au fost sesizate instituțiile de profil, nimeni nu a considerat necesar să răspundă în vreun fel. Este de remarcat faptul că îndată ce și-a recăpătat puterea în DRDP, organismul lui Eugen Cecan și-a recăpătat vigoarea și n-a mai fost necesară nicio zi de concediu medical.

Înapoi la politică…

În câteva luni probabil că vor fi alegeri locale. Chiar mascată, campania electorală este în toi. Membru PNL, Eugen Cecan zburdă prin cele 6 județe păstorite de DRDP Cluj în calitate de Director, alături de oamenii politici. Liberalilor pare că nu le pasă că defilează alături de un inculpat penal. Actuala Directore Generală a CNAIR nu este interesată că menține în funcții de conducere oameni trimiși în judecată pentru posibile prejudicii aduse Companiei pe care o conduce. Iar Cecan se pare că a lansat o nouă modă în CNAIR… aceea a inculpaților cercetați sau chiar dovediți. Acum câteva zile, presa anunța că DNA a realizat un flagrant prin care un Șef de District de Drumuri, tot din Regionala Cluj, a luat mită 8.000 de lei.

Câinii latră, ursul trece…

Directorul General al CNAIR tace și nu ia nicio măsură. Directorul DRDP Cluj tace și nu ia nicio măsură. Ca și cînd am avea de-a face cu o normalitate. Consiliul de Administrație al CNAIR se face că nu vede sau că nu știe sau că nu înțelege. Ba mai mult, Eugen Cecan, mai prin primăvară, auzind că cineva ar vrea să-l schimbe din funcție, și-a demonstat cinismul și lipsa de scrupule printr-o scrisoare trimisă Consiliului de Administrație. A implorat să nu fie schimbat din funcție folosind ca argument emoțional o situație reală și tristă din familia sa. Consiliul de Administrație s-a lăsat sensibilizat de scrisoarea cu pricina și Cecan a rămas în funcție. Ministrul Transporturilor, om la locul lui din Sălaj, atunci când vine să vadă lucrările din județul lui sau din județele învecinate, se afișează peste tot cu Eugen Cecan deși acesta este cercetat penal și trimis în judecată. Și nu-i pasă.

Evident că nici lui Eugen Cecan, și nimănui, de altfel, nu-i poți înlătura prezumția de nevinovăție. Dar este firesc ca instanța să stabilească dacă este sau nu vinovat și doar după aceea să decizi daca mai poate deține o funcție de conducere. Mai ales că Eugen Cecan este acuzat că a prejudiciat CNAIR, adică exact instituția pentru care lucrează. În ciuda acestei logici firești, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode și Directoarea Generală a CNAIR, Mariana Ioniță se poziționează tacit de partea lui Eugen Cecan, lăsându-l într-o funcție de conducere din care cu multă ușurință, poate intimida angajații și își poate controla astfel conținutul propriului dosar penal.
 

Citește articolul integral pe evz.ro

 

sursa foto: apuseni.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *