Înconjurați de gunoaie, clujenii consideră că locuiesc într-un oraș „destul de curat”

Clujul este un oraș curat murdar! Nu există stradă pe care să nu zacă mucuri de țigară, pet-uri, resturi menajere, ambalaje, coji de semințe. În cartiere, față de zona centrală, găsim, în plus, și deșeuri voluminoase, oamenii aruncă pe spațiile verzi, la colțurile de stradă, toate lucrurile de care nu mai au nevoie în casă, chiar și patul uzat din dormitor! Pe lângă mizeria aruncată direct pe stradă, la Cluj mai avem și problema ghenelor și a tomberoanelor de gunoi, care, de cele mai multe ori, sunt pline cu vârf, ba chiar dau pe-afară!

Ziar de Cluj i-a întrebat pe clujeni cât de curat li se pare orașul lor. Înconjurați de gunoaie, majoritatea celor intervievați consideră Clujul un oraș destul de curat. Pentru mizeria pe care totuși o observă, oamenii îi blamează pe concetățenii lor (unii aruncă vina doar asupra „viniturilor”), și nu pe cei care administrează orașul. 

Vă redăm câteva dintre răspunsurile clujenilor:


„Nu pot să spun extraordinar, dar este destul de curat! Nu știu la ce zonă vă referiți. Centru? Centrul este curat! Destul de curat! Bine, găsiți chiștoace peste tot! Dar… Cartierele… Nu prea știu ce să spun despre cartiere, eu locuiesc în Centru mai mult, deci… Nu prea am o părere despre cartiere! Am fost în vizită, dar nu m-am uitat în jur, să văd cât de curate sunt!”

„În procente să vă zic? Un 80% față de alte orașe! Centrul mi se pare curat. Cartierele, la mine în Mărăști, cât de cât e ok! Nu știu în celelalte, nu prea circul!”

„E așa și așa! Nu foarte curat! Se poate și mai bine! Cred că Mănășturul este unul dintre cartierele cu cea mai mare mizerie. Centrul poate fi mai curat, într-adevăr!”

„Depinde de zonă. Zona centrală, în general, este curată. Chiar și în cartiere. Dar sunt și zone, în general, când ne îndepărtăm de centrul orașului, care sunt murdare. Este suficient să urcăm spre Bună Ziua sau spre Borhanci, drumul de acces, și o să vedem peste tot pet-uri aruncate, materiale de construcții aruncate! Și suntem în Cluj! Dar, în rest, consider că este destul de curat, în comparație cu alte orașe.”

„70% e curat. Dar, cu boschetarii ăștia… și cei care au câini și îi duc la plimbare, să fie un pic mai atenți și urmele câinilor să le mai adune! Ce ar fi să fie și acasă la ei tot așa cum se întâmplă în parc, lângă Mercur, plus boschetarii, plus oameni necivilizați!”

„Poate să fie și mai curat decât cum e! Sunt zone unde e curat, sunt zone unde nu e curat Clujul! Mănășturul și Mărăștiul (sunt cele mai murdare zone – n.r.)! Și lumea e altcumva acolo! Și în Mănăștur, și în Mărăști! Zorilor, Grigorescu, Gheorgheniul sunt cartiere curate! Restul… așa și așa! Numai oamenii sunt de vină! Altcineva, cine? Oamenii! Primăria și firmele de salubritate își fac treaba, dar oamenii, ei sunt cei mai vinovați! Sunt coșuri! Dar pot să mai și pună coșuri, că mai trebuie!”

„Foarte murdar! Este foarte murdar, eu am lucrat în domeniul de căi publice, la firma Rosal! Din 2000 până în 2006, când erau frații Prigoană, atunci era foarte curat orașul! În primul rând, oamenii sunt foarte vinovați, că degeaba sunt tomberoane, coșuri de gunoi, că, în loc să le arunce… și le dau și foc. Eu, când am lucrat în domeniu, mai stingeam coșurile, că aruncă țigările! Nu sunt civilizați, nu se vor civiliza niciodată! Nu au cei 7 ani de-acasă! Dacă vezi tu tomberonul acela, păi lasă-l acolo și nu-l rupe și bagă gunoiul acolo! Nu chiștoace pe stradă! Nu sunt suficiente tomberoane! Firmele astea de salubrizare ar trebui să-și facă datoria!”

„În comparație cu alte orașe din România, Clujul este relativ curat! Dacă ar fi să ne raportăm la alte orașe din străinătate, se poate și mai bine! Dar nu cred că e vina autorităților, e, mai degrabă, o problemă de comportament și de adaptare a comportamentului la normele sociale. Încep să cred că nu neapărat clujenii, cei născuți, crescuți aici, ci, mai degrabă, cei veniți din provincie (sunt vinovați – n.r.)! Nu vreau să îi blamez pe ei doar, dar, cum spuneam, se poate și mai bine!”

Comentarii

hater

09.08.2017 19:49

Foaaarte curat e, in centru de exemplu mulți cetățeni își scot gunoaiele in pungi, nici măcar tomberoane nu au. Iar asta înseamnă, mai ales vara, mirosuri îmbietoare și zama scursa pe trotuar. Pe cartiere in zonele cu tomberoane ce sa mai zici, parca ești la groapa de gunoi. Pe străzi praf cât încape, iar asta tot de curățenie tine. Sa nu mai zic de eterna problema pe care Boc o tot rezolva de câțiva ani, cu zama ce se scurge pe carosabil din mașinile ce colectează salubritate. Nu pot înțelege totuși atitudinea celor ce vor cu orice preț sa nege evidentele.

vasy

10.08.2017 01:44

Abia am venit din Croatia, sa stiti ca acolo fiecare zona e repartizata unor angajati, un fel de RADP, care se ocupa de tot: matura, spala, string reziduurile, se ingrijesc de gardul viu, uda plantele, taie crengutele, planteaza, string frunzele, pana si de tasnitoare se uita. Si trec de 2-3 ori pe zi peste tot. Raspunderea e nominala, nu pausala. Nu poti fenta. Cineva a scos de la loc niste pietre de pe marginea aranjamentului floral? Numai ce-i vezi ca apar cu masinuta lor ca un electrocar, uniforme verzi - curate si calcate, manusi, scot 2-3 unelte si le reaseaza la loc. A scapat cineva mincare pe jos? Se stringe si se spala! In 2 minute e ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic. Chistoace nu vezi pe jos. Cu cainele, la fel, este o zona INGRADITA unde poti iesi, dar este in realitate, nu in visele primarului si nu pe hartie, acolo ai banca, ai dozator de pungi, ai cos de gunoi. E pentru asta. Nu vine nici o desteapta ca acolo tre sa se joace plodu ei. La ei gunoiul nu se stringe o data in saptamana, ca la noi, in orasul de 5 stele, acolo gunoiul se stringe ZILNIC. Si nu zamuieste. Nu oamenii sunt de vina, decat pentru votul ce-l dau unor caricaturi care nu se pricep la mai mult. Si pentru ca se multumesc cu putin. Viniturile... Ca de unde vin ei, asa era. Aia nu inseamna ca si noi trebuie sa ne obisnuim cu mizeria care o aduc si aici.

Adauga comentariu