Incompetență crasă: sala de sport de la Liceul Coșbuc, închisă de un an. Boc a inaugurat cu fast în 2014 o construcție cu probleme

Noua sală de sport a liceului George Coșbuc, inaugurată de primarul Emil Boc cu mare fast în 2014, nu mai poate fi folosită de mai bine de un an. În octombrie 2018, sala de sport al liceului Coșbuc a fost închisă pentru probleme tehnice. Ceea ce trebuia să fie o situație temporară s-a transformat într-o situație de lungă durată. Problemele au fost observate încă de la stadiul de construcție, dar nu a fost luată nicio măsură. 

În 2018, directorul școlii îi anunța pe părinți că sala de sport a fost închisă deoarece una din grinzile de susținere ale tavanului s-a crăpat. Directorul anunța că această situație este una temporară, iar până la soluționarea situației, elevii vor face sport în două săli de clasă. Această situație a determinat anul trecut ca unii elevi să fie nevoiți să meargă la cursuri după-masa.

”În funcție de cum se potrivește programul orele de sport se fac la Palatul Copiilor pe strada Republicii. Motivele pentru care această sala de sport este închisă doar cei de la Primărie le știu. Din păcate nu sunt soluții pentru elevii de la coșbuc. Nu există săli de sport de capacitate mare nici la Șincai, nici la Barițiu, nici la Racoviță. Singura pe care o pot folosi atunci când nu au nevoie cei de la Palat, este cea de acolo. Comparativ cu anul trecut, sunt mai puține ore care au loc după-masa, deoarece a fost deschis și corpul de clădire B”, a declarat Inspectorul școlar șef, Valentin Cuibus.

Investiție monitorizată încă de la inaugurare.

Conducerea Colegiul George Coșbuc recunoaștea anul trecut că a fost monitorizată starea clădirii încă de la inaugurare. În decursul a patru ani au efectuate nu mai puțin de 9 rapoarte. Ultimul, cel din 20.09.2018, a evidențiat modificări, drept urmare a fost nevoie de o expertiză tehnică.

”Din cauza soluției tehnice adoptată la proiectare/construire sala de sport a fost monitorizată prin rapoarte speciale de urmărire în timp . 9 rapoarte au fost efectuate din 2014 pana in prezent. Ultimul, din 20.09.2018, a evidențiat modificări. Problemele la sala de sport au fost observate încă din faza de construcţie, drept urmare în momentul recepţiei a fost făcută o notă prin care comisia de recepţie a primăriei a precizat că această construcţie trebuie urmărită în timp”  , susținea directorul școlii în 2018.

Practic se știa că soluția tehnică nu este cea mai bună, drept urmare s-a decis monitorizarea. Nu putem să nu ne întrebăm cine a permis inaugurarea unei săli de sport pentru elevi îăn condițiile în care se știa că pot apărea probleme? Cine răspunde pentru aceste decizii? Cât de gravă este problema dacă la un an de la închiderea sălii sutuația nu a fost rezolvată?

Sala de sport nu va fi deschisă nici în acest an

Sala de sport a liceului Coșbuc va rămâne închisă și în acest an, potrivit unui răspuns primit de la biroul de presă al Primăriei: ”În acest moment se lucrează la întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la sala de sport a Colegiului Național ”George Coșbuc”. Din păcate anul acesta nu va fi redeschisă această sală de sport”.

Practic, după un an de când a fost sesizată existența unei probleme, primăria încă se află la stadiul de documentații, în condițiile în care această situație afectează sute de elevi.

Boc în ipocrizia lui, se laudă cu sumele mari de bani investite de municipalitate în educație, chiar dacă o sală de sport ce a costat 2,3 milioane de lei, a cedat după doar patru ani de la inaugurare.

”La Cluj-Napoca, investiția în educație rămâne o prioritate: 20% din impozitele și taxele locale se alocă în fiecare an sistemului educațional: atât pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar cu logistica necesară, cât și pentru finanțarea complementară a activității educaționale”, susține Boc.

În același registru, viceprimarul Tarcea anunța în luna martie că se așteaptă rezultatele expertizei, după care va fi remediată problema, iar vinovații vor fi trași la răspundere.

”Pentru sala de sport de la Liceul Coșbuc urmează să primim rezultatele expertizei, ca să vedem cine a greșit, dacă a greșit proiectantul, în momentul în care nu a dimensionat corect grinzile, sau a greșit executantul și nu a făcut lucrarea conform proiectului. În orice situație, după ce vom avea expertiza, vom remedia problema apărută, pentru ca sala de sport să poată fi folosită de copilași”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Incompetența primăriei lui Emil Boc este din nou la suprafață. Un contract păgubos care le-a oferit elevilor o sală de sport despre care se știa că este prost construită, dar Boc era în căutare de imagine. În mod surprinzător, sala de sport a rezistat patru ani. Poate că anul viitor, un an de alegeri locale și parlamentare sala va fi redată elevilor.

Adauga comentariu