In vizor

Incompatibilul Mihuţ: „Eu sunt cel mai sărac dintre toţi”. La Primăria Mărgău, aproape toţi consilierii încalcă legea

Fostul consilier local din Mărgău, declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, se simte nedreptăţit şi consideră că a fost doar un om de sacrificiu, majoritatea colegilor săi fiind membri în Consiliul de Administraţie al Ocolului Silvic Mărgău. 

Mihuţ Adrian a fost găsit în stare de incompatibilitate de către ANI pentru mandatele 2012 – 2016 şi 2016 – 2020, conform unui comunicat al ANI: 

„În perioada 8 aprilie 2013 – 10 iunie 2017, a exercitat simultan funcţia de consilier local şi cea de membru şi calitatea de administrator în cadrul Consiliului de Administraţie al S.C Ocolul Silvic Mărgău SRL, societate care are asociat unic Asociaţia ‘Vlădeasa Apuseni’, la care Consiliul local este asociat şi membru fondator, încălcând astfel dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d), art. 91, alin. (1), teza l, alin. (3), teza l şi alin. (4) din Legea nr. 161/2003”. 

Consilierul se simte nedreptăţit. Nu vrea să moară şi capra vecinului, însă chiar nu i se pare normal că, deşi mai sunt şi alţi colegi consilieri în Consiliul de Administraţie, doar el este găsit incompatibil. 

L-am întrebat pe Adrian Mihuţ care sunt ceilalţi colegi incompatibili, după cunoştinţele sale. Iată lista:

Pleşa Ioan Dănuţ – preşedinte al Consiliului de Administraţie al Ocolului Silvic Mărgău, consilier local 
Cordoş Gheorghe – angajat la baraj, consilier local – a votat proiecte ce ţineau de baraj 
Capotă Radu – membru al Consiliului de Administraţie al Ocolului Silvic Mărgău, preşedinte la Composesoratul Mărgău, consilier local – a votat proiecte ce ţineau de composesorat 
Giurgiu Petru – membru al Consiliului de Administraţie al Ocolului Silvic Mărgău, consilier local 
Roşu Gheorghe – inginer la Ocolul Silvic – a votat hotărâri care ţin de Ocol, în calitate de consilier local 

“O să fac o hârtie şi către ANI, o să fac şi o plângere. Nu mi se pare normal ca ei să râdă de mine prin sat că m-o făcut incompatibil ANI. Că suntem toţi, nu? Ori toţi, ori niciunul”, susţine Adrian Mihuţ, care completează “Eu sunt cel mai sărac dintre toţi”. 

Primarul din Mărgău se declara depăşit de situaţie. Mai mult, acesta susţine că pe adresa primăriei nu ştie să fi venit vreo notificare de la ANI. 

Primarul confirmă că toţi cei nominalizaţi de Mihuţ sunt şi consilieri locali 

„Îmi da şi mie o eroare fantastică. Mai ales auzind de chestia asta, că-i tot aceeaşi treaba. Mi se pare anormal. Mai ales că la Pleşa i-a venit de la ANI adresa cum că nu e incompatibil”, declara primarul Petru Ungur. 

Acesta susţine că în 2016 s-a făcut adresa către Prefectura şi Prefectura a trimis o procedura prealabilă de revocare pentru incompatibilitate, dar “dânşii nu şi-au revocat-o”. Primarul spune că Prefectura a făcut sesizare la ANI. 

“Şi mie mi se pare că nu-i bine, dar eu nu pot să fac nimic. Nu pot, nu sunt eu persoană care decide. ANI ar trebui să cântărească cu aceeaşi moneda”, e concluzia primarului din Mărgău. 

 

Pleşa Ioan Dănuţ nu ne-a răspuns la telefon, deşi am fi vrut să aflăm şi poziţia dânsului. 

Ce spune Legea 161/2003 pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei? 

 Art. 88. – (1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: 
   a) funcţia de primar sau viceprimar; 
   b) funcţia de prefect sau subprefect; 
   c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv; 
   d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă; 
   e) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială de interes local ori la o societate comercială de interes naţional care îşi are sediul sau care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă; 

   f) funcţia de reprezentant al statului la o societate comercială care îşi are sediul ori care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă; 
   g) calitatea de deputat sau senator; 
   h) funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora. 
   (2) O persoană nu poate exercită în acelaşi timp un mandat de consilier local şi un mandat de consilier judeţean. 

Ce ar fi de făcut, tot conform legii? 

 Art. 91. – (1) Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului, iar în cazul prevăzut la art. 88 alin. (2), după validarea celui de-al doilea mandat, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o funcţie incompatibilă cu cea de ales local. 
   (2) în cazul prevăzut la art. 89, incompatibilitatea cu calitatea de ales local intervine la dată la care alesul local, soţul sau rudă de gradul I a acestuia devin acţionari. 
   (3) Alesul local poate renunţă la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezenţei secţiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezenţei legi. 
   (4) în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la dată împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale. 

 

Ziar de Cluj a făcut şi o solicitare către ANI, pentru a ne lămuri situaţia consilierilor locali din Mărgău.

 

 

Foto: Primaria Margau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *