Începe UNTOLD! Le pasă clujenilor că, timp de câteva zile, drepturile le sunt încălcate și nu au acces în Parcul Central?

Festivalul UNTOLD a acaparat aproape în întregime Parcul Central. În cele mai călduroase zile ale acestui an, clujenii sunt privați de un spațiu public, unde s-ar putea retrage să se odihnească, să inspire aer curat și să se ferească, măcar pentru câteva minute de soarele dogoritor. Cu toate acestea, cetățenii sunt indiferenți de „deranjul” creat de festival. 

Cu toate că îi deranjează că nu mai au acces în parc, unii clujeni se resemnează cu puținul care le-a rămas. Nu îi deranjează că drepturile le sunt încălcate, că nu au acces în Parcul Central, care este întreținut din propriul lor buzunar (ironic vorbind. De joi până duminică, întregul oraș se transformă. De la un capăt la altul, se aude și se simte forfota UNTOLD. Iar focul este în Parcul Central, care, în doar câteva ore, arată ca un cartier bine definit. Tinerețea, agitația, entuziasmul, efervescența, toate îi caracterizează pe festivalieri. Între timp, în celalalt capăt la Parcului Central, clujenii care nu participă la concerte sunt blazați. Dau din umeri în semn de resemnare. 

O clujeancă ce inițial moțăia pe bancă la umbra unui copac se bucură că acest eveniment are loc. Nu este deranjată că parcul este închis și ridică din umeri când este întrebată unde se vor adăposti oamenii pe timp de caniculă. 

untold

„Nu știu. Știu că e ceva concert. Urmează să fie concertul ăla mare, Untold, de care ne bucurăm și îl așteptăm cu mare drag. Chiar dacă e închis parcul, nu are nimic. Soluții se găsesc și va fi bine. Dar pe canicula asta mă gândesc că ar vrea să vină oamenii să stea la umbră, dar acum asta e. Ce să facem?”, a spus femeia. 

Un clujean mai în vârstă oferă câteva soluții pentru cei care doresc să se răcorească în aceste zile călduroase. 

untold

„E un festival, un concert. Sincer să fiu nu mi se pare în regulă că e închis parcul. E o zonă de agrement a clujenilor. Dar câteva zile nu moare lumea. Ar vrea pe timp de caniculă să stea pe o bancă în parc, dar nu au ce face. Se duc la ștrand, se duc în pădure”, a explicat bărbatul. 

Pe alții însă nu îi interesează deloc că are loc un eveniment de asemenea amploare. Se bucură de băncuță liberă pe care au găsit-o și cu toate că sunt deranjați de faptul că parcul nu mai este la dispoziția publicului, își văd în continuare de treaba lor. Nu doresc să se revolte. 

untold

„Nu mă interesează ce se întâmplă în parc. Eu am venit la plimbare și în parc. Mai sunt oameni care ar vrea să vină să se răcorească și nu mi se pare normal că e închis parcul”, a explicat o pensionară. 

Alți clujeni nu au nevoie să petreacă prea mult timp în parc. După o scurtă plimbare, se baricadează în case și așteaptă răbdători să apună soarele.

untold

„Noi ca pensionari venim doar să ne aerisim puțin, să ne recreăm creierul, nu ne interesează muzicile astea. Ce contează că parcul este închis mai bine de jumătate? Nu avem loc? E destul pentru câți sunt aici în parc. Mâine, poimâine o să îi dea iar drumul. Oricum nu stăm mult afară pe căldura asta, mergem și stăm în casă cu ușile închise”, a spus un pensionar. 

La intrare, festivalierii sunt verificati minuțios. Cei însărcinați cu paza și protecția le fac repede o percheziție corporală, le examinează bagajele și cu un scanner au grijă să nu aibă asupra lor obiecte de metal. Regulile impuse de toate instituțiile de ordine publică sunt clare. Niciun obiect metalic nu va trece dincolo de gard pentru că există riscul să se transforme în ... arme în orice situație tensionată. Odată trecuți de porțile de intrare, participanții declară festivalul deschis. Untold durează până duminică noaptea, timp în care pe scenă vor urca unii dintre cei mai mari DJ ai lumii. 

Comentarii

milica

03.08.2017 16:40

Ce sa le ceri la astia sa aiba opinii. Nu vedeti ca v-au declarat doar de bine, de frica de a nu se intoarce cumva impotriva daca zic ceva de rau?! Aproape 80 de ani de comunism si post-comunism au definit ,,omul nou'', individul fara pareri personale ca stiu altii cum e mai bine pentru ei. 90% din populatie este blazata si traieste doar de azi pe maine, fara a-si constientiza starea si conditia, dar si puterea pe care o da unirea. Toti asteapta liderul providential, dar daca maine ar fi langa ei si le-ar cere sa-l urmeze nu ar face-o! De frica de a nu fi mai rau, de frica de schimbare, de frica de a nu gandi ca si cei care ii conduc. Cata vreme au circ si paine sunt multumiti. Doar disperarea colectiva ar mai schimba ceva!  Iar cei tineri, marca ,,rezist'' sunt si mai imprastiati, egoisti si dornici doar de a trai clipa! 

Radu

03.08.2017 17:31

Electoratul lui Boc așa e, și când îi scuipa tov. Boc tot bine e. Până la urmă e doar un scuipat.

Adauga comentariu