Din oras

Incep Zilele Culturale Maghiare. Care este secretul popularitatii acestui festival?

500 de evenimente desfasurate in peste 30 de locuri atrag peste 200.000 de participanti in doar 8 zile. Tot ce se intampla la Zilele Culturale Maghiare atrage oameni din cele mai indepartate colturi ale lumii si o adevarata comunitate s-a inchegat in jurul evenimentului in toti acesti ani. Intre ei, multi clujeni care si-au parasit orasul vin in fiecare an aici in aceasta perioada, cuprinsi de nostalgie. Manifestarea starneste mai multa efervescenta decat multe alte manifestari „de traditie”, intrece atractivitatea Capitalei Europene a Tineretului si aduce an de an in centrul Clujului un aer european.

Desi nu festivalul inca nu a inceput oficial, atmosfera de sarbatoare a cuprins deja Clujul. Vor avea loc, ca de fiecare data, in jur de 500 de evenimente

„O parte din acestea sunt organizate de catre noi, cei de la Asociatia Clujul Comoara, insa foarte multe evenimente sunt puse in comun si organizate de ONG-uri, institute, muzee sau facultati”, precizeaza din capul locului Gergely Balasz, organizatorul principal al festivalului, pentru Ziar de Cluj. 

Manifestarea are multe evenimente pregatite special pentru publicul roman. 

„Sunt multe programe care nu pot fi traduse – evenimente muzicale, fie ca vorbim de muzica clasica, de muzica usoara, de evenimente de arte plastice sau expozitii, dar, binenteles, sunt si evenimente cum ar fi o lansare de carte, care ar fi greu de tradus si, probabil, nici nu ar fi de interes pentru clujenii romani. Avem, insa si evenimente care sunt aproape exclusiv pentru acestia. De exemplu, avem o manifestare la care este invitat profesorul Dancu si fostul senator si ministru Eckstein Kovacs Peter pentru a discuta despre prezentul si viitorul Clujului din punct de vedere interetnic, pentru demontarea stereoipurilor. In organizarea revistei Kounk di Cluj va veni, de asemenea, unul dintre cei mai mari academicieni si istorici de limba maghiara, Romsics Ignac, care va face o prezentare stiintifica despre un personaj istoric foarte controversat, Horthy Miklos. La acest eveniment vom face traducere in limba romana si chiar incercam sa invitam cat mai multi istorici si studenti romani. Este un personaj foarte controversat si merita discutat, zicem noi, despre asemenea teme sensibile”, a dezvaluit organizatorul. 

Dialogul cu Vasile Dancu si Eckstein Kovacs Peter se numeste „Cine este celalalt si ce vrea?” si este programat pentru sambata, 22 august, de la ora 19, la Casa TIFF. 

Dezbaterea despre Horty va avea loc in cadrul seriei de Istorie si memorie organizate de Academia Korunk si va avea loc in sala de conferinte a sediului Societatii Muzeului Ardelean (situat pe strada Napoca, nr. 2), miercuri, 19 august, de la ora 17.

Zilele Culturale Maghiare le vor mai oferi vorbitorilor de limba romana vizite ghidate prin Cimitirul Central, ghidaj prin oras, turul centrului si multe altele. 

„Noi speram sa avem un public cat mai mare, dar niciodata nu conteaza numarul, ci esenta. Noi am pregatit tot ce era de pregatit, din punct de vedere al energiilor suntem la capat. Speram sa vina cat mai multi turisti, romani, maghiari si altii. Vin multi si din Ungaria, si din Vestul Europei, am avut in anii trecuti oameni si din America sau Australia. Sunt insa foarte multi clujeni care au plecat din tara in deceniile trecute si se intorc acasa la festival. Se simt bine, cred ca au un fel de nostalgie”, este de parere Gergely Balasz. 

 
Editia a sasea a Zilelor Culturale Maghiare aduc o multime de noutati, de la dublarea si diversificarea zonei de standuri stradale, la o cafenea in Piata Unirii, la concerte cu artistic Republic, Bikini, Ossian, Lajkó Félix, Budapest Klezmer Band, Nightlosers, Jazzybirds, Vizi Imre sau Koncz Zsuzsa. Clujenii vor avea ocazia sa vada in premiera biserica de pe Kogalniceanu in varianta renovata (duminica, 16 august, de la 11.30). De asemenea, va fi vernisata si o expozitie cu Manufactura de Portelan de la Herend (astazi, de la ora 18, la Muzeul de Arta). Muzeul de Arta din Cluj pregateste o supriza cu aceasta ocazie: dupa ce au fost ascunse de ochii publicului timp de decenii, vor putea fi vazute si busturile cuplului imparatesc format de regina Elisabeta a Ungariei si Francisc Iosif I, imparat al Austriei si rege al Ungariei.

„Originea „motivului Gödöllő” aminteste de palatul regal din acest oras si este unul dintre cele mai populare elemente decorative folosite in cazul portelanurilor de Herend. De vreme ce ansamblul de motive a fost pictat pentru prima data pe un set primit cadou de regina Elisabeta a Ungariei din partea imparatului Francisc Iosif, prezentarea busturilor cuplului regal in cadrul expozitiei este adecvata din punct de vedere tematic si, in plus, evoca atmosfera acelor vremuri”, au mai aratat organizatorii festivalului.

Editia din acest an a festivalului are loc intre 16 si 23 august si va aduce ca noutate mai multe evenimente muzicale (si nu numai) dedicate tinerilor: numarul mare al concertelor cu trupe actuale,  cu audienta formata preponderent din tineri cum ar fi Magna cum Laude,  Magashegyi Underground in Piata Unirii. Tot celor tineri le este dedicat evenimentul Continental Music Event, de muzica electronica, la Conti.

Tot premiere vor fi si targul vintage si de artizanat pe strada I. M. Klein, cafeneaua din Piata Unirii, precum si cele mai multe din trupele si artistii invitati. 

„Am crescut in dimensiuni – strada Potaissa care din 21 pana in 23 august va fi strada Medievala – include un numar dublu de activitati (prezentare de costume, targ mestesugaresc etc), strada Vinului – Em. de Martonne, 17 standuri, cu 50% mai multe decat in 2014, iar la food-court vor veni trei firme, intre care si Papa la Sanyi (Soni) – cunoscuta din Vama Veche si din Bucuresti. 

Multi din artistii care vor canta in Piata Unirii, pe strada Kogalniceanu si la Continental  au fani romani: Republic, Bikini, Ossian, Lajkó Félix, Budapest Klezmer Band, (unii sunt chiar ex-locali) Nightlosers, (sau locali) Jazzybirds, Vizi Imre (Vocea Romaniei), iar unii din ei, precum Koncz Zsuzsa, sunt de-a dreptul idoli ai multor romani (ardeleni) care le-au ascultat muzica de ani buni”, au mai spus organizatorii. 

Totul va fi gazduit de peste 30 de locuri de desfasurare de la Piata Unirii, la str. Kogalniceanu, str. Potaissa, str. I.M. Klein, str. Emm de Martonne, Manastirea Franciscana, Muzeul de Arta, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, fostul Hotel Continental, BCU, Universitatea Sapientia, Casa Tranzit, Cafe Bulgakov, Casa TIFF sau Sala Polivalenta.

Organizatorii au subliniat ca unul din punctele forte ale evenimentului il constituie parteneriatele cu administrația locala si  judeteana, institutii de invatamant si biblioteci instituții culturale, ONG respectiv cu bisericile maghiare din Cluj.

„Bugetul acestei editii este de 250.000 de euro, din care 75.000 de euro de la autoritatile locale si judetene: Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, precum si Consiliul Judetean Cluj, respectiv 50.000 de euro din fonduri culturale guvernamentale din Ungaria – fonduri obtinute prin concurs de proiecte. Restul fondurilor provin din surse private. Am muncit sase luni la atragerea de fonduri”, au mai aratat acestia. 

O tema prioritara a acestei editii este Transcarpatia, „atat cultura acestei zone, cat si situatia nefericita in care se afla din cauza razboiului”. 
Deschiderea oficiala a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc luni, 17 august, de la ora 19:00, la Opera Maghiara, printr-un spectacol al Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria – ansamblu de dans si orchestra, intitulat „Transcarpatia invocata, Dincoace si dincolo de trecatori”, care prezinta, pentru prima data in istoria dansului popular maghiar de scena, in cadrul unei antologii, cultura traditionala variata si bogata a popoarelor – maghiari, ucrainieni, romani, ruteni, hutuli, tigani, evrei – care traiesc in Carpatii Orientali si la poalele acestora, in Transcarpatia. 

De asemenea, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare  – Asociatia Clujul Comoara, initiaza in cadrul evenimentului o campanie de donatii prin SMS – 8843 – pentru a-i ajuta pe mai multi elevi din diverse asezari din Transcarpatia. Campania este implementata prin intermediul donatie.ro si va dura pana in luna octombrie. 

„Estimam 200.000 de participanti in acest an, atat din Cluj-Napoca, cat si din judet, din Transilvania, din toata tara, precum si din Ungaria si din alte tari – nu ar fi prima data cand clujeni plecati de ani buni in alte tari s-ar intoarce in orasul natal special pentru acest eveniment”, au spus organizatorii. 

Afisele festivalului se afla pe garduri si case in zone rurale din judetul Cluj. 

„Am raspandit afise si anul trecut in intreg judetul, e un obicei pe care dorim sa il pastram pentru ca suntem interesati si de informarea si invitarea la eveniment a oamenilor care traiesc in afara municipiului Cluj-Napoca”, au aratat acestia. 

Manifestarile pot fi accesate online intr-un caiet-program al festivalului: issuu.com/magyar.napok/docs/caiet_program_zcmc_2015 , sau pe pagina de Facebook a Zilelor Culturale Maghiare, ori pe site. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *