Incendiul din Oradea: imagini din interiorul Palatului Episcopal și primele declarații ale autorităților

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea este în bună parte ruinat: acoperisul clădirii a fost distrus în totalitate în urma incendiului de sambătă noaptea, după cum și tavanul etajului întâi. Incendiul s-ar fi declanșat în jurul orei 21.50 și a fost stins după miezul nopții, la 00:35.

”Noi am mobilizat din prima clipă resursele care existau în momentul respectiv, adică Detașamentele 1 și 2. La momentul maxim al intervenției aveam 6 ofițeri și 106 subofițeri aici și respectiv 12 autospeciale”, a declarat unul dintre reprezentanții ISU Bihor.

Acesta a dezavuat informația conform căreia pompierii nu ar fi intervenit vreme de 30 de minute din cauza absenței hidranților:

”S-a acționat din primul moment. Într-adevăr, incendiul a fost atât de intens, încât a fost nevoie de resursele pe care le-am mobilizat. Au fost probleme cu hidranții pentru o bună perioadă de timp. Într-adevăr, am avut 3 hidranți care nu au funcționat. Dar problema s-a remediat și am suplimentat alimentarea cu apă, inclusiv dispozitive din râul Crișul Repede”.
Acesta a mai adăugat că funcționalitatea hidranților este verificată periodic.  

Iată câteva imagini din interiorul Palatului Episcopal înainte de izbucnirea incendiului:

Palatul Episcopiei Greco-Catolice este un monument de arhitectură din Oradea, ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Lucrările de construcție au avut loc între anii 1903-1905. Clădirea a fost edificată în stil eclectic, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905. În 1948, clădirea a fost sechestrată de comuniști și transformată în școală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Județene. În 2007, fațada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

După incendiu:

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Bihor şi ai Prefecturii au oferit explicaţii, într-o conferinţă de presă comună, despre modul în care s-a intervenit la incendiul devastator produs la clădirea Episcopiei Greco Catolice a Oradiei. 

Din declaraţiile responsabililor prezenţi, precum și din informaţiile centralizate de presă, reiese că a existat o succesiune de evenimente care par să fi generat tragedia de sâmbătă seara. Deşi nu au anunţat de la început, autorităţile au confirmat că a existat, cu o oră înainte de semnalarea apariţiei focului, o sesizare la 112, de la un orădean de pe strada Mihai Pavel, care semnala apariţia unor flame şi scântei la corpul de iluminat public, în condiţiile în care iluminatul ornamental al Palatului este racordat la reţeaua publică.

Pompierii au anunţat în jurul orei 20.50 societatea Electrica, dar echipajul acesteia ar fi ajuns la faţa locului, potrivit prefectului Ioan Mihaiu, abia după 30-40 minute, deci extrem de târziu. Toate aceste aspecte vor face obiectul verificărilor comisiei de anchetă, au asigurat responsabilii prezenţi.

Reprezentantii Primariei Oradea au anuntat, printr-un mesaj pe Facebook, ca municipalitatea se va implica pentru refacerea cladirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice.

"Intreg orasul este emotional afectat de pierderea acestei cladiri impresionante. Primaria Oradea impreuna cu Episcopia Greco-Catolica va deschide, luni, un cont pentru strangerea de fonduri in vederea refacerii acestui monument simbol al orasului. Primaria Oradea se va implica financiar in acest efort de reconstructie a Palatului Episcopal Greco-Catolic", se arata in mesajul publicat de autoritățile orădene. 

 

 

 

sursa video/foto: Mirona Olteanu/NCN

sursa foto: Ovi D Pop

Adauga comentariu