Încă un pas spre normalitate. Avocatul Sergiu Bogdan a obținut o victorie uriașă la CCR: Un MAXIM de 30 de zile pentru motivarea hotărârilor penale INTERVIU

Avocatul Sergiu Bogdan, profesor la Facultatea de Drept a UBB Cluj, specializat în domeniul penal a obținut luna aceasta o hotărâre pronunțată de Curtea Constituțională a României care aduce sistemul juridic din sfera penală cu un pas mai aproape de normalitate. Cererea avocatului a fost admisă, astfel că magistrații care soluționează dosare penale sunt obligați să motiveze în maxim 30 de zile toate hotărârile. 

O astfel de normalitate au cerut și cei condamnați de ÎCCJ în dosarul Băneasa, în frunte cu avocatul Robert Roșu, care au aflat motivarea sentinței duăă aproape 4 LUNI de la pronunțarea soluției pe scurt. 

Iată ce a decis CCR: 
„Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare:
– art.400 alin.(1): „Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conținutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii”;
– art.405 alin.(3): „(3) Președintele completului pronunță minuta hotărârii”;
– art.406 alin.(1) și (2): „(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluționarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunțare, și se semnează de toți membrii completului și de grefier”.

Dat fiind victoria obținută la CCR, Ziar de Cluj a realizat un interviu cu prof. Sergiu Bogdan în încercare de a afla ce l-a determinat să sesizeze Curtea Constituțională a Româinei, care este situația actuală cu motivările deciziilor penale și ce speranțe se nasc odată cu noua decizie a CCR. 

Urmăriți întregul interviu aici: 

 

 

Adauga comentariu