In vizor

Încă un ministru al Sănătății care promite Spital Regional la Cluj. Vlad Voiculescu: „Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo”

Din 2004 pănă în prezent, niciun ministru al Sănătății și niciun guvern nu au reușit să construiască Spitalul Regional Cluj. Aproximativ 20 de miniștri ai Sănătății s-au perindat la conducerea țării, toți au promis realizarea acestei investiţii, dar fără a se concretiza. Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății a declarat, ieri, că până în 2024 vom avea fundaţiile, dar nu doar fundaţiile, pentru spitale regionale la Craiova, Iaşi şi Cluj, dar că trebuie construite spitale şi la Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, el remarcând că ”sunt locuri în care infrastructura spitalicească e pur şi simplu o ruşine”.

„Până în 2024 vom avea fundaţiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, şi nu numai fundaţiile ci vor fi… La Craiova, la Iaşi şi la Cluj şi pe lângă asta trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo, Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcţioneze”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de stiripesurse.ro.

Vlad Voiculescu a precizat că în anul 2016 a lucrat, împreună cu echipa sa, la semnarea acordurilor cu Banca Europeană de Investiţii pentru atragerea de fonduri în vederea pregătirii studiilor de fezabilitate.

„În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, premierul României, Florin Cîțu, crede că spitalele pot fi construite și printr-un parteneriat public-privat, asta deoarece fondurile europene sunt accesate cu foarte mare greutate.

„Pe fonduri europene durează să construiești. Spitalele regiomale durează. Trebuie să ne uităm la variante pe termen scurt: parteneriat public-privat. Anul acesta creștem investițiile în buget”, a recunoscut Florin Cîțu în fața jurnaliștilor.

Ideea construirii unui spital regional în Cluj a fost lansată încă din 2004, când Marius Nicoară se afla la conducerea Consiliului Județean Cluj. De atunci, au fost doar vorbe goale, proiecte eșuate care nu au dus nicăieri. La conducerea țării s-au perindat de atunci aproximativ 20 de miniștri și aproape tot atâtea guverne.

Anul trecut, în noiembrie, guvernanții spuneau că au fost semnate contractele cu fonduri europene pentru construirea spitalelor regionale.

Spitalul Regional din Cluj va avea 850 de paturi și va fi construit pe un teren de 151.000 mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *