Încă un dosar penal pentru militarul de la Cluj, care atacă polițiști. MApN îl "ascunde" în Constanța

Parchetul Militar Cluj a dispus trimiterea în judecată a militarului Voicu Vasile Celestin, pentru a doua oară, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. După ce maistrul militar Vasile Celestin l-a atacat pe agentul Dan Raț de la Secția 2, i-a venit rândul unui alt agent din IPJ Cluj, Bangur Sergiu Vlad.

Potrivit surselor, cel de-al doilea dosar în care Voicu este trimis în judecată, pentru ultraj, are legătură, la fel ca și în cazul lui Dan Raț, cu intervenția autorităților la un scandal provocat de militar.

La câteva luni după ce l-a atacat pe Dan Raț, Celestin Voicu a declanșat un alt scandal pe strada Aurel Vlaicu, atacând doi clujeni. La fața locului au ajuns cei de la Jandarmerie și ulterior a fost chemat și polițistul Sergiu Vlad Bagur, care era la Secția 2 de Poliție Cluj-Napoca.

În momentul în care Bangur(FOTO dreapta) a ajuns acolo, cei de la Jandarmerie l-au imobilizat și încătușat pe Celestin(FOTO stânga), din cauza comportamentului violent pe care acesta îl avea.

Condus la secție, Celestin și-a îndreptat furia către agentul Bangur pe care a încercat să îl lovească, l-a înjurat, amenințat și scuipat. Însă tânărul polițist și-a dat seama ca are de-a face cu o persoană cu grave probleme mentale și a dispus internarea acestuia la Psihiatrie. În prezent, Sergiu Bangur s-a mutat de la Secția 2 la Serviciul de Arme din cadrul IPJ Cluj. 

Însă, externat la scurt timp după, Celestin a fost transferat în Constanța. În ultimele luni, Ziar de Cluj a contactat unitățile militare din Constanța, reprezentanți din MApN și am încercat să vorbim și cu ministrul MApN, Mihai Fifor. Reprezentanții MApN nu au dorit să ofere detalii cu privire unitatea militară din care face parte, în prezent, Celestin. Rămân doar informațiile obținute de la diferite surse, care ne-au comunicat că, în decembrie 2017, Celestin umbla la parada militară înarmat. Mai mult, acesta a efectuat în tot acest timp trageri în poligon, fără ca cineva să ia în considerare pericolul pe care îl reprezintă pentru ceilalți militari din unitate. Totodată, există certitudinea că acesta este în continuare în MApN, motiv pentru care rechizitoriile întocmite pe numele său sunt judecate de Tribunalul Militar și nu de către Tribunalul Cluj. 

În iulie 2017, Voicu Vasile Celestin a avut un ”episod nervos” și și-a scos vecinii pe scara blocului în care locuia, terorizându-i și dându-le ordine militare. Martorii susțin că Celestin dădea impresia că se află într-o zonă de război, iar vecinii erau subalternii săi.

În trecut, acesta a participat la o operațiune militară în Afganistan, de unde s-a întors cu probleme nervoase. La o căutare mai amplă a unor cazuri similare cu cel al lu Voicu am găsit o anchetă publicată de cei de la Gândul.ro care atestă un aspect deosebit de grav. Armata Română nu recunoaște PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder).

Peste 30.000 de militari români au fost în misiune în Irak şi Afganistan. Potrivit datelor făcute publice de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), 135 dintre aceştia s-au întors răniţi. 23 au murit. La începutul lunii septembrie 2013, mai aveam 1.033 de militari în Afganistan.

Spre deosebire de alte ţări alături de care am mers în aceste misiuni, la noi nu a existat niciodată raportat un sindrom al stresului posttraumatic*. Mai mult, ca nicio altă ţară aliată, noi nu am avut nici măcar un diagnostic de stres posttraumatic. Această statistică albă a atras atenţia doctorului Paul Fink, fost preşedinte al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, unul dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniul stresului posttraumatic, care spune că este imposibil să nu existe cazuri de TSPT când vorbim despre 30.000 de militari trimişi în misiune în ultimul deceniu: „În mod cert, nu este posibil să nu existe niciun caz”.

În spatele acestei realităţi stă nu doar o pasare a responsabilităţii între psihologii militari şi psihiatri, dar şi o teamă a militarilor de a purta stigmatul unei „boli mintale” şi o teamă a Armatei că-şi va păta blazonul cu slăbiciuni omeneşti. 

 

Adauga comentariu