Inca o victorie obtinuta de milionarul Calin Mitica, patronul Remarul 16 Februarie, in fata procurorilor DNA Cluj

Astazi a avut loc un nou termen de judecata in dosarul in care omul de afaceri Calin Mitica a fost trimis in judecata de procurorii DNA, sub acuzatiile de dare de mita, spalare de bani, complicitate la dare de mita si spalare de bani. Curtea de Apel Cluj a admis, astazi, cererea societatii Remarul 16 Februarie SA, de a incheia contracte subsecvente, in baza unui acord-cadru, cu SNTFC CFR Calatori SA.

Dosarul judecat astazi la Curtea de Apel Cluj a avut ca obiect “verificare masuri preventive”, inculpat fiind persoana juridica Remarul 16 Februarie, si este disjuns din dosarul 3438/117/2015/a1, in care s-a judecat verificarea masurii preventive fata de Calin Mitica, Dumitru Barbacut, Teodor Alexandru Gavris, Stefan Adriian, Laurentiu Seceleanu si SC Remarul 16 Februarie.

In acest dosar disjuns, instanta a admis contestatia formulata de SC Remarul 16 Februarie SA, impotriva incheierii penale nr. 201/C/14.08.2015 a Tribunalului Cluj, pe care a desfiintat-o in intregime.

“Pronuntand o noua hotarare, revoca masura preventiva prev. de art. 493 alin. 1 lit. d C.pr.pen. luata fata de inculpata, masura constand in interzicerea incheierii oricaror acte subsecvente Acordului cadru nr. 24/08.12.2014 incheiat intre persoana juridica inculpata si beneficiarul SNTFC CFR Calatori SA. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta camerei de consiliu din data de 31 august 2015”, se arata in Hotararea 125/2015 a Curtii de Apel Cluj.

Prin aceasta sentinta, practic, instanta a redat dreptul societatii Remarul 16 Februarie, controlata de omul de afaceri Calin Mitica, sa incheie contracte subsecvente cu SNTFC CFR Calatori SA.

La baza spetei, Calin Mitica a fost trimis in judecata de procurorii DNA Cluj, pentru a doua oara, in august 2015, sub acuzatiile de dare de mita, spalare de bani, complicitate la dare de mita si spalare de bani, toate in forma continuata. Alaturi de el au fost trimisi in judecata, tot sub control judiciar, alte 4 persoane, inclusiv directori din CFR.

Ce spune rechizitoriul DNA Cluj

In perioada 28 ianuarie 2013 - 16 iunie 2014, Calin Mitica a dispus remiterea cu titlu de mita, in 12 transe succesive, a sumei de 414.392 lei, lui Gavris Teodor Alexandru, sef Serviciu Automotoare, ulterior director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. Calatori S.A. Acesta din urma trebuia sa sprijine interesele de afaceri ale S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj ca, astfel incat sa obtina contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Sageata Albastra”, in valoare maxima de 220.990.260 de lei si Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Sageata Albastra” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractanta S.N.T.F.C. C.F.R. Calatori S.A.).

Remiterea sumelor de bani s-a facut indirect, intr-o forma disimulata, prin decontarea de catre S.C. Remarul 16 Februarie S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. Bucuresti (societate comerciala controlata de Gavris Teodor Alexandru), in baza unor acte de receptie fictive si prin organizarea unui circuit de decontare bancara cu un titlu fictiv. Complicele lui Calin Mitica la faptele savarsite in intervalul 25 aprilie - 16 iunie 2014 a fost Dumitru Barbacuti, director general al S.C. Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca.

Cei doi au urmarit sa obtina sprijinul lui Gavris Teodor Alexandru.

In luna septembrie 2014, inculpatii Calin Mitica si Barbacuti Dumitru, i-au determinat pe inculpatii Arnautu Mircea Cristian, director al Organismului Notificat Feroviar Roman O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R. si Panaite Marian, inspector in cadrul A.F.E.R., sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale persoanei vatamate S.N.T.F.C. C.F.R. Calatori S.A. in concret, inculpatii Arnautu Mircea Cristian si Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat in conditii abuzive operatorul economic privat S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj Napoca, pentru ca aceasta societate sa poata participa la licitatia privind „Servicii de reparatii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL”, valoarea lucrarilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei. Omologarea a fost efectuata in conditiile in care S.C. Remarul 16 Februarie S.A. nu indeplinea conditiile legale obligatorii pentru a obtine omologarea in stadiul preliminar, conditie obligatorie in vederea participarii la licitatie a firmei respective. Astfel, demersurile ilegale efectuate de catre inculpatii Arnautu Mircea Cristian si Panaite Marian au condus in final, la castigarea licitatiei respective de catre operatorul economic privat S.C. Remarul 16 Februarie.

In perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, in calitate de director general al Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiza constituita la nivelul O.N.F.R. (prin amenintarea referitoare la pierderea functiilor de conducere detinute, respectiv cercetarea si sanctionarea disciplinara) in scopul ingreunarii cercetarilor in prezenta cauza penala, prin impiedicarea tragerii la raspundere penala a inculpatului Calin Mitica.

Astfel, inculpatul Dae Gelu i-a determinat pe membrii Comisiei sa revizuiasca raportul adoptat initial si sa intocmeasca Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, in mod vadit abuziv, mentinerea certificatului de omologare obtinut fraudulos de S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca. Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmarire penala o adresa oficiala, semnata de catre inculpatul Dae Gelu, in calitate de director general, in continutul careia au fost inserate, cu stiinta, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Calin Mitica. in luna decembrie 2012, inculpatul stefan Adriian, director de infrastructura al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, a promis si remis efectiv un folos material necuvenit inculpatului Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila din cadrul C.NC.F. CFR S.A., pentru ca acesta din urma, in virtutea influentei avute in cadrul companiei nationale, sa determine functionari din subordine sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, in vederea avantajarii intereselor economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A. Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul stefan Adriian, cu complicitatea inculpatului Calin Mitica (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat intr-un abonament continand 10 calatorii dus – intors cu avionul, pe relatia Bucuresti – Iasi, in valoare totala de 1.870 euro. in perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul stefan Adriian, director de infrastructura al S.C. Transferoviar grup S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mita, in mai multe randuri, suma totala de 105.665 lei, inculpatului Seceleanu Laurentiu, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate Galati (denumita anterior C.R.E.I.R. Galati), din cadrul Companiei Nationale CFR SA, pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca. Remiterea sumelor de bani a fost efectuata atat in numerar, cat si in modalitati disimulate, prin decontarea de catre SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comerciala administrata de inculpatul Andrei Stefan Florin sau prin angajarea fictiva in munca a inculpatei Seceleanu Liliana Luta, sotia directorului C.R.E.I.R. Galati.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Adauga comentariu