Încă nu este clar dacă sălile de fitness și de dans din Cluj se vor putea redeschide din 1 iunie

Pentru sportivii profesioniști, data de 1 iunie vine cu o serie de relaxări care le vor permite să își reia, în anumite condiții, pregătirea și competițiile. Clujul, însă, are zeci de mii de sportivi amatori, mersul la sală sau la sala de dans fiind pentru mulți un adevărat stil de viață, nu doar o activitate fizică.

Ziar de Cluj l-a întrebat pe prefectul Mircea Abrudean dacă, din 1 iunie, este permisă redeschiderea sălilor de fitness și de dans din Cluj:

„Nu se specifică nicăieri asta, doar de profesioniști am văzut. Dar poate se clarifică zilele acestea. Trebuie să apară normele pe fiecare domeniu și vedem acolo clar. Ne mai clarificăm astăzi sper și apoi putem spune ceva concret”, a precizat Mircea Abrudean.

Așadar, vom mai avea puțin de așteptat până să aflăm dacă ne vom putea relua stilul de viață sănătos și firesc.

Conform Hotărârii nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare/ completare/ relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă, „începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfăşurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”.

De asemenea, „începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfășurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Începând cu data de 1 iunie se permite desfășurarea, de către sportivii profesioniști, a activităților de pregătire fizică în spații închise, cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Măsurile de mai sus nu se aplică activităților de pregătire și competițiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei de Culturism şi Fitness din România, a anunțat ieri, pe pagina sa de Facebook, faptul că „data de 15 iunie este luată în calcul în acest moment pentru redeschiderea sălilor de fitness”:

„Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând.

Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic.

Printre măsurile de siguranță dezbătute se află următoarele puncte:

- accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;
- distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;
- aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;
- se recomandă și aerisirea naturală;
- va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;
- nu va fi permisă folosirea dușurilor;
- în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Până la data de 10 iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness. Tot atunci va avea loc evaluarea situației epidemiologice, în funcție de care se va lua decizia finală.”

Adauga comentariu