Din oras

Imprimeria Ardealul este scoasă la vânzare. Dezvoltatorii imobiliari își freacă mânuțele de bucurie

Una dintre ultimele fabrici comuniste rămase în picioare, Imprimeria Ardealul, este gata să își închidă porțile pentru totdeauna. Chiar dacă Ministrul Culturii menționa faptul că vânzarea nu este posibilă deoarece nu este cuprinsă în planul de reorganizare, iată că atât Imprimeria de Cluj când și cea de la Oradea au fost scoase la vânzare.

Un anunț al societății Victrix Capital SRL, societatea care se ocupă de reorganizarea judiciară a Companiei Coresi, anunță că terenul de 15.000 de metri pătrați al Imprimeriei Ardealul este scos la vânzare pentru suma de 14.5 milioane de euro.

Directorul Imprimeriei Ardealul, Mircia Giurgiu a declarat că această vânzare nu este legală. Angajații au primit o nouă decizie de concediere după ce prima a fost blocată în instanță.

”În planul de reorganizare nu este prevăzută vânzarea terenului. AGA nu a aprobat. Dar pentru ei nu contează. Avem și răspunsul primit de Adrian Oros , prin care se menționa că nu se vinde, deoarece nu este în planul de reorganizare, dar tot a fost scos la vânzare. Este o măsură nelegală, totul este nelegal, avem răspunsuri nelegale. Noi am făcut contestație. Angajații au primit din nou decizii de concediere. Prima dată am reușit să îi blocăm în instanță. Am făcut din nou contestație. Avem termene în ianuarie. În acest moment Compania nu a mai dorit să ia comenzi din august, mai avem de onorat comenzile vechi”, a declarat Mircia Giurgiu.

Adrian Oros, acum ministru al Agricuturii, a adresat în luna februarie, în calitate de deputat PNL o întrebare prin care a solicitat ministrului Culturii de la acea vreme, Daniel Breaz, informații privind situația CNI Coresi.

În răspunsul primit de Adrian Oros era specificat faptul că: ”Adunarea Generală a Acționarilor CNI Coresi, după cum rezultă din planul de reorganizare în vigoare, nu a aprobat măsuri referitoare la vânzarea activelor sucursalelor Imprimeria de Vest Oradea, Imprimeria Ardealul Cluj Napoca și sediul central din Casa Presei Libere”.

Ulterior, și europarlamentarul Rareș Bogdan a specificat că va solicita Ministerului Culturii să verifice situația CNI Coresi și să stopeze vânzarea.

Dacă intențiile celor doi clujeni PNL-iști sunt atât de bune, situația trebuie să fie lămurită, în special acum când Guvernul este unul PNL. Dacă înainte comunicarea era mai dificilă, acum când ei dețin puterea, problema Imprimeriei Ardealul ar trebui să fie rezolvată mult mai ușor.

Prețul de vânzare este mult sub prețul pieței

Prețul stabilit este însă mult sub prețul pieței pentru imobilele și terenurile din acea zonă, astfel că se pune întrebarea care este interesul companiei să vândă acel teren mult sub prețul pieței?

Prețul de pornire este de două ori mai mic decât valoare reală a terenului, liderii sindicali afirmând că în zona centrală a orașului prețul de vânzare pentru terenuri este de 2000 de euro/mp, adică pentru terenul deținut de Imprimerie, valoarea ar fi de 30.000.000 de euro.

”Evaluarea imobilului doar la jumatate din valoarea sa de piata constituie un indiciu ca se pregateste o licitatie cu dedicatie”, afirmă liderii sindicali din Imprimeria Ardealul.

În Cluj-Napoca este o modă ca vechile platforme industriale să devină clădiri de birouri sau blocuri de locuințe. Rând pe rând, vechile fabrici comuniste au dispărut, lăsând loc blocurilor și clădirilor de birouri pentru firmele de IT.

Citește și:

Imprimeria Ardealul, sacrificată pentru interesele dezvoltatorilor imobiliari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *