Impresia ca suntem cei mai buni. Cum se minte Clujul pe el insusi, cu largul nostru concurs

Sa zicem ca mi-ar putea fi mai bine in profesia asta daca as zice ca toti: ca Clujul e fain, rupt din Rai, ca totul e perfect, ca micile probleme (care nu sunt mici deloc) pot fi trecute cu vederea.

M-ati aplauda, m-ati admira mai dihai, uite, ba, cat de tare e Alexa asta. Dar nu o fac.

Fiindca rolul meu nu este sa plac, nu trebuie sa ma casatoresc cu cititorii mei. Rolul meu este sa deschid minti, chiar si cu forcepsul, rolul meu este sa aduc perspective noi peste prejudecatile tale, cititorule.

O prejudecata ce ne face super rau, eronata si adoptata de 99 la suta din clujeni fara ca ei sa aiba cunostinte si informatii reale despre subiect, este aceea ca Clujul este ceva lider economic, ca suntem imediat dupa Bucuresti miezul din dodasca, ba ca, daca ne "inervam", ii spargem in 2 ani pe bucuresteni. Nimic mai fals.

Voi, cei care beti cafea cu 22 de lei la Starbucks nu vreti sa credeti ca in acest oras exista peste 60 000 de clujeni care isi duc viata cu greu de pe o zi pe alta, doborati de scumpetea potentata de restul celor care castiga enorm in comparatie cu ei. Sunt cei care stau in cartierele marginase de gen Iris sau Bulgaria (nu ca ar fi paria societatii), sunt cei care trag de chenzina si de biletul de troleu si care nu se mai descurca cu acest oras in care bubuie preturile la imobiliare, servicii si mancare, in care nu se mai gaseste forta de munca.

Sunt cifre verificabile, nu ca vorbeste Alexa.

Dar cea mai trista cifra care le da peste nasuc clujenilor ingalati ce cred ca orasul asta e nestemata economica a Romaniei vine de la Comisia Nationala de Prognoza care arata intr-o ultima lucrare ca Produsul Intern Brut pe Cap de Locuitor generat de un clujean este anul acesta fix jumatate din cat produce un bucurestean si, mai trist, ca PIB-ul produs de un clujean - adica 12.682 euro - duce Clujul pe locul 4 in clasamentul REAL al economiei romanesti, in spatele Timisului si Constantei.

Da, deci nu Alexa zice, da? Iata situatia:

1. Bucuresti - 27.189 euro

2. Timis - 13.698 euro

3. Constanta - 13.608 euro

4. Cluj - 12.682 euro

5. Brasov - 11.908 euro

 

Sustinatorii regionalizarii si/sau despartirii Transilvaniei de Romania mai primesc si ei o veste proasta: Transilvania se dezvolta bine economic, DAR este sub media nationala a PIB pe cap de locuitor. 

Imaginati-va doar o secunda, atat, doar o secunda, cum ar arata topul Clujului daca Banca Transilvania, Mol Romania, Terapia, Emerson, Rondocarton si electrogrup s-ar muta putin la Bucuresti cu sediul social si fiscal?!

Spun asta de 10 ani si nu ma asculta decat putini: Clujul este prost administrat, in ciuda resurselor imense. Emil Boc in cei azi maine 16 ani a cheltuit nesabuit si fara rezultate, a vopsit gardul spre admiratia fanilor sai superficiali. Emil Boc nu a facut investitii corecte, nu a facut proiecte europene in ultimii 6 ani, nu a stimulat mediul de afaceri, nu a viabilizat marginile Clujului ca sa deschida front de lucru pentru imobiliari si pentru a scadea pretul pamantului. Alin Tise si Uioreanu, ca presedinti de CJ, si-au batut joc de judet. Tise nu are niciun proiect major, e inconjurat doar de falimente si insolvente, e drept, are milioane de lei in contul personal, dar judetului ii merge rau - infrastructura slaba, zero strategie turism, zero proiecte majore europene.

Acum e totul fain in capul vostru, al clujenilor orbiti, e Untold, e vara, e soare, fetitele sunt goale, dar nota de plata va veni in cativa ani, deja se incarca pe casa de marcat a prostiei administrative: chirii extrem de scumpe, foarte putine locuinte noi construite, putine terenuri pe care se mai pot construi proiecte majore, pretul pe metru patrat construit la vanzare merge spre 1600 euro si va atinge 2000 euro/mp, aglomeratie si lipsa de solutii, parcari putine, infrastructura educationala slaba cu crese si gradi si scoli putine, infrastructura spitaliceasca slaba si invechita.

In plus, "pe partea economica", taind jos BT, Electrica, Mol, Emerson, Clujul sta extrem de slab pe partea de business mare si pe partea de productie. Noi nu avem firme mari, gigantice in oras, asa cum are Timisul cu Continental, Alba cu toata pleiada de giganti din automotive, asa cum are Sibiul. Noi nu mai avem productie in acest oras decat foarte putina, fiindca ne-am distrus dupa 1989 TOTUL.

Va spun sincer, ma doare in cot daca comunistul de Boc va mai candida inca un mandat, ma doare in cot ca sunteti orbi si sustineti vopsitul gardului nevazand leopardul. Puteti sa il si impaiati pe Boc in scaunul de primar al Clujului. Tineti insa minte: Clujul e locul 4 la capitolul putere economica, iar asta e o realitate pe care nu o mai puteti ascunde nici cu 10 Untolduri si nici cu 100 de osanale la curul lui Boc.

Impresia ca suntem cei mai buni e doar o impresie. Cifrele "vorbeste".

Comentarii

Făzănel, finu' ...

15.08.2018 12:11

Emerson se cam mută la Oradea.Bulangiul ăsta pitic nu vrea să spună dacă rămâne fer mult acolo.

Io

15.08.2018 14:43

Articolul surprinde realități crunte, contele de Răchițele a creat o bulă tip balon de săpun în care au picat majoritatea clujenilor.Septembrie și octombrie aduc dușul rece al supraaglomerării rutiere, poate ne-om trezi din letargie.

sorin

15.08.2018 15:41

Ai dreptate. Decădere a început cu Caritas. Oradea e la 10 ani lumină de noi. Degeaba au votat clujenii liberali, toți sunt puși pe furat si pe deasupra sunt mediocrii. Inclusiv țărănoiul din Floreşti. Când mă gândesc că Boc a fost prim-ministru mă mir că mai existam ca țară.

John

15.08.2018 18:08

Oradea e in scurt timp legata de vest,ungurii ajung cu autostrada la granita si in 5 ore esti la Viena,pana in Cluj faci aproape 3 de la Oradea si pe un drum plin de capcane. Pacat.

Gerula

16.08.2018 20:58

Am ajuns marți la aeroport venind din cipru - o scurta vacanta. Putzea efectiv zona, putzea pina la ambient. Pata Rât... Asta-i cartea de vizita a Clujului - poarta de intrare mirosind a buda...

Dragos

17.08.2018 00:32

In sfarsit un articol sincer si care indeamna la o analiza critica si impartiala asupra Clujului. Ca si constantean, ma asteptam sa fiu surprins si lasat masca de nivelul "nemaipomenit" de dezvoltare si occidentalizare al Clujului, dar, sincer sa fiu, am vazut ca e mai mult o spoiala! Insa, cele mai mari diferente dintre Constanta si Cluj tin de perceptia localnicilor: in timp ce constantenii se simt nemultumiti si rusinati de orasul lor (e drept, Cazinoul arata si azi ca dupa razboi, iar primarul e tot un PSD-ist smenar), clujenii astia parca sunt in delir: mai degraba iti permit sa ii injuri pe ei de mama, decat sa zici ceva de orasul lor "sfant"! De unde oare aceasta diferenta?

Nicu

17.08.2018 05:31

Clujenii nu sunt mai superiori decat alti ardeleni. Daca locuiesti intr-un oras universitar, cultural, liberal , de dreapta, etc, bla- bla si trimiti in Parlament indivizi precum Nicoara, Stamatian, iti place sa stai in autobuze blocate in trafic datorita lipsei de centuri, de strazi largi, de pasaje, sa inhalezi mizeria de la Pata Rat, sa nu-ti poti valida cartele ca nu functioneaza tiketingul, inseamna ca esti cam inapoiat mintal. Da, dar esti clujean. Sa nu dai o fuga pana la Felix, sa vizitezi cu un drum si Oradea sau Alba Iulia, si sa o tii cu Clujul in sus din mandrie de idiot retard, din nou e o problema. Dar sa votezi acelasi CJ, acelasi CL si aferentele cu precizarea ca n-am cu cine altcineva, inseamna ca suntem clujeni , adica caracalenii Ardealului.

Septi

17.08.2018 10:21

Cu vocabularul asta de teleorman mai mult de o primarie comunala (tot in teleorman) cam slabe sanse sa prinzi!se vede clar ura si frustrarile ce te macina!poate cunosti tu un oras fara probleme!?sau ai impresia ca ai putea tu sa creezi unul?cu limbajul tau poti incerca la videle...

dacopatul

17.08.2018 15:52

Suntem pielea pulii

Adauga comentariu