Sex

Impotenta (disfunctia erectila)

Impotenta. Nu sunt prea multe cuvinte care sa inspaimante barbatii atat de tare ca acesta. Nu-i de mirare ca se foloseste tot mai mult un alt termen – disfunctie erectila sau DE. Noua varianta suna mai abstract, pare mai putin amenintatoare. Suna ca o problema care poate fi tratata, ceea ce si este, si nu ca un stigmat. Si asta e o veste minunata pentru cei care sufera in umbra ei.

 

Un studiu (SUA) estimeaza ca 30 de milioane de americani sunt impotenti. Unul din patru. Vestea buna este ca nici un barbat n-ar trebui sa se resemneze: toti pot sa se bucure de satisfactiile sexului. De fapt, DE este doar o provocare ca multe altele.

 

DE si erectia. Impotenta sau DE este incapacitatea frecventa de a obtine sau mentine o erectie pentru un act sexual satisfacator. Este o problema comuna, majoritatea barbatilor confruntandu-se cu ea la un moment dat.
Sa revedem ce produce o erectie si ce nu. Erectia inseamna sange, nervi si tesut muscular. Incepe in creier, care trimite prin nervi semnale catre penis. Declansand mai multe evenimente fiziologice care produc intarirea dorita. Interiorul penisului consta in mare masura din tesutul spongios. Semnalele primite fac acest tesut sa se relaxeze, ceea ce permite arterelor din penis sa se umple cu sange. Umflandu-se, ele contracta venele care intrerup temporar iesirea sangelui din penis. Prin actiunea hidraulica, penisul se ridica, se intareste si e gata pentru glorioasa actiune.

 

Esenta erectiei:
– Cand sangele circula liber in penis, acesta ramane moale, flasc.
– Cand sangele curge spre penis, dar e impiedecat sa iasa afara – Bang! – penis intarit.

 

Disfunctiile de erectie au atat motive emotionale, cat si fizice. Desi totul pare foarte simplu, fapt este ca cele doua se pot suprapune. De exemplu, daca un barbat are disfunctii de erectie din cauza unui medicament, el poate deveni nelinistit atunci cand incearca sa faca dragoste. Aceasta neliniste produce ea insasi reactii fizice, care contribuie la scaderea increderii in sine. Asadar, corectarea medicatiei poate fi o solutie simpla cata vreme nelinistea nu-i bareaza drumul, caz in care e nevoie ca problema sa fie tratata psihologic.

 

8 cauze frecvente ale problemelor de erectie:
1. Oboseala. Multi barbati din zilele noastre cred ca trebuie sa faca dragoste oricand si oriunde. Hei, poate ca un penis reticent vrea sa-ti comunice ceva! Daca esti prea obosit pentru sex, de ce sa nu accepti asta? Nu e cazul sa-ti pui la indoiala barbatia. Disfunctia erectila este un mod dur de a invata aceasta lectie, dar unul clar.

 

2. Stresul. Adrenalina, hormonul care declanseaza modificarile din organism in cazuri de urgenta (atac brusc, dezastru, conflict, etc.), functioneaza impotriva erectiei. La fel, efectele stresului pe termen lung: apar dureri de cap, depresie, tensiune ridicata, astm, artrita, dureri de stomac, tulburari digestive, diaree, raceli frecvente si multe altele. Acest tip de stres trebuie neutralizat in cel mai scurt timp cu schimbari in stilul de viata, exercitii fizice, alimentatie sanatoasa si odihna.

 

3. Afectiuni cronice. Bolile cardiovasculare si diabetul sunt cauzele principale ale disfunctiilor erectile. Orice afecteaza fluxul sangelui catre sau dinspre penis, precum tensiunea ridicata, colesterolul mare sau ostructionarea arterelor, impiedica erectia.

 

4. Medicamentele. Decesele provocate de Viagra a aruncat o lumina noua asupra posibilelor pericole ale anumitor medicamente. Dar reactiile adverse la medicamente nu sunt ceva nou – DE constituie un efect secundar al multor medicamente folosite fie in combinatie, fie singure. De exemplu, medicamentele pentru inima pot dubla riscul ca un barbat sa sufere disfunctii erectile. Unele medicamente pot crea probleme unor pacienti, alteori nu. Din acest motiv, interventia si ajutorul medicului este necesara.

 

5. Hormonii. Unii barbati cu DE apeleaza la terapia de substitutie cu testosteron. Dar lipsa de testosteron nu e nici pe departe o cauza atat de frecventa. O analiza simpla de sange poate raspunde la intrebare. Mai degraba inaintarea in varsta, bolile testiculare si alcolismul ar putea sta in capul listei de dificultati de erectie la barbati.

 

6. Alcoolul. Un consum moderat de alcool este benefic pentru sanatate; 1-2 pahare pe zi (la femei unu) au efect pozitiv asupra arterelor, deci si asupra vietii sexuale in ansamblu. Dar aceste beneficii dispar complet in cazul consumului mare, exagerat ceea ce face ca nivelul testosteronului, hormonul sexual din sange, sa scada considerabil.

 

7. Tutunul. “Intalnirea” chimica dintre fumul de tutun si colesterol este profund daunatoare pentru vasele de sange. Arterele candva sanatoase se ingusteaza cu timpul si devin neelastice, avand depuneri de grasimi care diminueaza fluxul de sange, inclusiv in vasele de sange din penis. Tigarile provoaca, de asemenea, ceea ce se numeste “vasoconstrictie”, ducand la acelasi lucru: ingustarea arterelor, care in penis poate fi cauzata de numai doua tigari.

 

8. Emotiile negative. Disfunctiile erectile se intalnesc des si la cei deprimati sau anxiosi. In plus, aceste emotii, alaturi de frustare si furie, pot fi cu usurinta urmari ale unor probleme fizice si pot ramane nesolutionate chiar si dupa ce aceste probleme fizice au fost tratate cu succes. Daca emotiile negative persista si discutiile cu partenera sau cu medicul de familie nu ajuta, este necesar consultarea unui psihosexolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *