Sanatate

Importanta sanatatii

In tumultul vietii cotidiene, nu putem uita nici macar o clipa importanta pe care o are sanatatea, atat a noastra, cat si a celorlalti.

 

Odihna. Nu trebuie sa incetati sa mai dormiti. Aparati-va orele de odihna, ale dvs. si ale celor cu care va impartiti viata. Nu este drept ca sotia dvs., care era tanara si frumoasa cand ati cunoscut-o, sa ajunga cu timpul rapusa de oboseala si tensionata. Ganditi-va si la ea si nu o impiedicati sa aiba parte de odihna pe care o merita. Ce-o sa va faceti daca va fi cuprinsa de o stare de epuizare mentala si fizica? Cine va suporta consecintele? Bineinteles ca ea, dar pe langa ea si restul familiei. Acelasi sfat se adreseaza si sotiilor. Nu trebuie sa va neglijati tovarasul de viata pe motiv ca e mai puternic si mai rezistent.

 

Ganduri bune. Daca mergeti la culcare macinat de ganduri negre, cu siguranta veti avea o noapte agitata. Prin urmare, calmati-va spiritul inainte de a dormi si transmiteti-le starea dvs. de seninatate si celorlalti. Cand erati mici, va placea sa fiti sarutati de noapte buna; acum aveti nevoie sa va asigurati ca nu aveti nimic de impartit cu voi insiva. Faceti bilantul zilei care a trecut si ganditi-va ca maine va incepe o noua zi, mai buna decat cea care a trecut.

 

Igiena personala. Si, pentru ca vorbim de sanatate, nu uitati de importanta igienei; nu va permiteti sa fiti neglijenti sau delasatori. E nevoie sa faceti baie sau dus in fiecare zi, nu numai din motive de igiena, ci si pentru a le da muschilor o senzatie stimulanta de bine. Daca nu puteti dimineata, pentru ca baia e folosita de prea multi, faceti o baie sau un dus seara; va veti simti astfel mult mai linistit si gata sa profitati de un somn odihnitor.

 

Prevenire. Nu uitati, de asemenea, ca medicii nu sunt numai pentru bolnavi. Ei exista si pentru cei sanatosi care vor sa-si faca un examen complet din cand in cand. E bine ca o data pe an (in Romania, in luna in care v-ati nascut!) sa mergeti la doctor impreuna cu toata familia pentru o examinare de rutina; e o cheltuiala de folos si e cu atat mai bine venita daca medicul constata ca aveti o sanatate perfecta. Nu asta ati vrea sa auziti? Pe  de alta parte, daca se descopera ca cineva din familie sufera de vreo boala, e preferabil sa fie ingrijit din timp si sa evitati, astfel, orice surpriza neplacuta. Acelasi lucru e valabil si pentru medicul stomatolog, la care trebuie sa mergeti de cum apare cea mai mica urma de carie.

 

Alimentatie. Sa vorbim acum si despre mese. Gospodinele care se incapataneaza sa le umple farfuria sotului si copiilor lor nu le fac un serviciu, chiar daca ele gatesc totul cu multa dragoste. Nu e bine sa mancam prea mult. Corpul nu trebuie sa acumuleze grasimi. Nu negam deloc dreptul oamenilor de a savura un rasol sau o friptura la gratar, in cantitati rezonabile, dar e mereu preferabil sa va ridicati de la masa fara sa fiti cu adevarat satui. Cele mai multe boli pot sa fie vindicate tocmai printr-o scurta abtinere de la mancare. Carnea nu e atat de necesara pe cat se crede. Unele persoane ar trebui sa o evite. In schimb, e cat se poate de important sa aveti o alimentatie echilibrata; nu va imbuibati si sariti uneori peste o masa ori multumindu-va cu cateva fructe. Un mic dejun copios, in genul celor pe care le iau englezii, e o formula excelenta. Va sfatuim sa renuntati la ceasca de cafea bauta in picioare la cafeneaua din colt; in schimb, o cana zdravana de cafea cu lapte sau ciocolata, impreuna cu paine prajita, gem, sunca sau cereale va vor permite sa acumulati putere pentru toata dimineata. E o problema de obisnuinta si pe care ar trebui sa incercati s-o adoptati daca sunteti ocupat in prima parte a zilei si nu puteti manca sau bea nimic.E necesar sa stiti sa va rezervati o clipa de liniste si pentru ora pranzului…

 

Singuratate si relatii. Omul nu-i facut sa traiasca singur, ci are nevoie de altii. Relatiile cu ceilalti pot da nastere unei multitudini de sentimente; in general, acestea pot fi impartite in sentimente afectuoase si ostile. Cel ce doreste sa aiba o viata frumoasa trebuie sa se straduiasca sa le elimine pe cele din urma. Daca reuseste sa creeze in jurul lui o atmosfera de cordialitate si de afectiune, va fi o persoana senina si fericita.

 

Dar asta nu-i intotdeauna usor de realizat; de multe ori e chiar imposibil, deoarece, in ciuda bunavointei noastre, putem da nastere unor antipatii, invidii si ranchiune. Gentiletea ne poate fi adesea gresit interpretata, iar amabilitatea considerata ipocrita.

 

Ce putem spune? Din nou, e necesar sa fim rabdatori. Nu putem spera sa-i multumim pe toti si sa le fim simpatici. Iubirea si prietenia ii sunt la fel de necesare omului ca si aerul pe care-l respire sau ca si apa pe care o bea. Un individ care prefera sa se inchida in singuratate comite o gresala dintre cele mai grave. Nu fugind de viata putem s-o cucerim. Prin urmare, nu asteptati ca altii sa faca primul pas si sa va ofere pe tava prietenia si dragostea pe care ati vrea sa le primiti. E cam puieril sa ganditi asa ceva. Nu mai sunteti copilasii adorabili ai mamicii sau ai bunicii afectuoase si intelegatoare. Din momentul in care deveniti adulti, trebuie sa invatati sa va dati seama care sunt sentimentele celorlalti, sa alegeti, sa ghiciti, sa recunoasteti, sa vedeti, fara sa va lasati orbit de prejudecatile care v-ar putea face sa excludeti pe nedrept din cercul de prieteni sau cunostinte persoane demne de toata stima.

 

Sanatate, ca-i mai buna decat toate…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *