Imaginea adevarata a Angliei din viziunea unui clujean care a locuit acolo

“Romania -UK. Sunt 2 tari exact la fel. Ce e diferit? Arhitectura si modul de gandire al oamenilor. Orice alta diferenta se afla in mintea noastra”, arata bloggerul clujean Vlad Vaida.

Tanarul povesteste intr-o postare despre conceptia gresita a romanilor de a crede ca in strainatate e mult mai bine fata de Romania:

“Am fost una dintre acele persoane. Acel tip de persoane care au impresia ca dincolo de granita aerul este diferit, ca oamenii sunt alte fiinte, teoretic, ca totul e diferit peste granita. M-am inselat. Totusi, prima data cand am ajuns a fost un sentiment “nou”, de bine, dar a fost scurt, ca un orgasm. Dupa asta? Am ajuns cu picioarele pe pament si am realizat ca nu e nimic special.

Dar totusi, ceva e diferit, ceva. O fi in creierul nostru? Poate! Dar totusi ceva pare  fi diferit. Eu zic totusi ca e in creierul nostru. Cine a mai vizitat alte tari stie despre ce vorbesc!

In opinia mea, un lucru e diferit si acel lucru este modul in care societatea priveste UK fata de Romania. Cand am ajuns in UK prima data am fost efectiv FASCINAT sa ma plimb prin cartierele lor mult diferite fata de Romania. Eu sunt un junkie al serialelor. Ma uit la seriale americane cat si englezesti. Era un sentiment aparte sa te uiti la acel serial din Romania, sa vezi teoretic o alta lume iar dupa sa “experimentezi” chiar tu acea lume? Are sens ce vorbesc? Poate ca nu.

Oricum, punctul in care vroiam sa ajung este ca UK este exact ca si Romania. Diferentele sunt:

  • Modul de gandire al oamenilor: Oamenii din Romania, in opinia mea, se victimizeaza. In Romania, e, e greu. Dar la fel de greu e si in UK. Or avea ei salariu de 1500 de lire dar viata e la fel de scumpa. Ei, daca intrebi un roman ce crede despre Anglia ce nu a mai fost, va spune ca ei au bani, ei bine acel roman nu stie ca o chirie costa aproximativ 600-800 de lire + alte cheltuieli + doar sa traiesti + entertainment.
  •  O alta diferenta ar fi VALORIZAREA, ce face parte din modul de gandire a oamenilor din UK! Ca sa o spun pe scurt, englezii, daca au o piatra veche, o pun in cutie si te pun sa platesti ca sa o vezi. Englezii isi valorizeaza tara si ce are ea!
  • Arhitectura. – Si da, asta e importanta. Cand te uiti la poze cu un oras asta va fi singurul lucru ce iti va sari in ochi. Modul in care sunt organizate cladirile, cum arata. Asta e prima impresie lasata. Cred ca pe mine arhitectura a fost lucrul ce m-a fascinat cel mai tare! Hey, am aproximativ 5000 de poze doar cu orasul.

Asadar, Romania -UK. Sunt 2 tari exact la fel. Ce e diferit? Arhitectura si modul de gandire al oamenilor. Orice alta diferenta se afla in mintea noastra. UK, vizibil, pare o tara mai buna ca Romania dar nu avem argumente sa dovedim acest lucru! Adica, incearca doar! :)”, explica Vaida pe blog.

 

Comentarii

Seb

21.01.2016 09:37

Cu tot respectul dar cred ca a trait in Anglia 1 saptamana. Totul e diferit. Locuiesc in Nalgia de 2 ani si am luat-o de la zero, dar ce am reusit sa fac aici in 2 ani nu reuseam sa fac in tara mea in 10. Asta cu banii..nu poti compara si transforma in lei, ci doar procentual din salar. De exemplu si e foarte simplu mancarea, o paine £0.75 la salar de sa.zicem.£1000 pe cand in tara e 3-4 lei la salar de 1000RON. O masina tio iei cu juma de salar daca vrei si e una din acelasi an pe care o iei de la samsari cu 2000-3000 euro acasa deci masina = £400 lire la salar de £1000. In romania e 8000lei la.salar de.1000. Sa nu vb de institutile statului cat de bine sunt organizate etc etc. Acest domn chiar nu are habar cum e viata in Anglia...eu inteleg ca e din perspectiva lui dar daca asa gandeste e clar ca nu are nici o perspectiva...

Adauga comentariu