Politica

Iluștri necunoscuți pe lista candidaților USR Plus Cluj pentru Camera Deputaților

Nominalizara candidaților USR Plus pentru alegerile parlamentare din decembrie a fost o supriză neașteptată mai ales pentru actualii parlamentari USR, senatorul Mihai Goțiu și deputatul Emanuel Ungureanu. Cei doi nu ocupă locuri eligibile pentru a obține noi mandate de deputați. Astfel, Plus a reușit să își impună proprii candidați în fruntea listelor atât pentru Camera Deputaților cât și pentru Senat. Regăsim astfel pe locurile eligibile persoane necunoscute, care nu au făcut anterior politică și nici nu au ocupat funcții publice. 

Lista candidaților pentru Camera Deputaților este deschisă de Oana Murariu, o tânără avicat de 32 de ani. Este pentru prima dată când ea candidează pentru o funcție politică, dar a țintit foarte sus și a obținut susținerea partidului pentru a ajunge deputat. Locul întâi pe lista USR Plus pentru Camera Deputaților a fost o surpriză, dar și o lovitură primită de deputatul Emanuel Ungureanu care se află abia pe poziția a cincea pe liste, un loc considerat neeligibil.  

”Sunt un om pasionat de profesia sa, ceea ce influențează rezultatele efortului depus. Am știut dintotdeauna foarte clar ceea ce îmi doresc – de exemplu selectând cariera de avocat înainte de a urma cursurile Facultății de Drept”, susține despre ea, Oana Murariu. 

Elevă și studentă eminentă 

Potrivit CV-ului său, Oana Murariu este din Suceava, a urmat liceul Petru Rareș și a obținut la examenul de Bacalaureat nota 9.84. Aceasta se laudă cu faptul că a fost cea mai bună din seria ei și a doua din an, finalizând Facultatea de Drept din cadrul UBB cu media 9,59.

Chiar dacă Oana Murariu este străină de funcțiile la stat, părinții săi nu sunt. Mama, Dana Murariu  este medicul-şef al Secţiei de Neonatologie  a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, iar tatăl este auditor la ARR Suceava. 

Oana Murariu s-a făcut remarcată pe perioada campaniei electorale, reușind să obțină la BEC blocarea știrilor false care asocia USR Plus cu comunitatea LGBT. 

”Oana Murariu a reușit astăzi să creeze un precedent juridic foarte bun prin obținerea unei decizii BEC de blocare a distribuirii unei știri false. E un pas mic, dar foarte necesar, înspre a limita avalanșa de manipulare din perioada campaniilor! Măcar ne îndreptăm într-o direcție bună! Bravo Oana!”, o lăudau  Cătălin Sălăgean și George Trif, liderii USR Cluj.

Pe poziția a două îl regăsim pe Viorel Băltărețu, un afacerist clujean. Acesta este manger general la Trend Furniture. Băltărețu este și el membru Plus Cluj. Practic USR Cluj nu a reușit să își impună un candidat eligibil pe lista alianței pentru Camera Deputaților.

”Am intrat în politică pentru că a venit timpul ca generația mea să se implice și să schimbe modul în care se face politică in Romania. În PLUS am găsit liderii care să mă inspire și colegii cu care pot face echipă”, se descrie Băltărețul.

Firma deținută de Băltrețu, Trend Furniture, furnizează mobilier pentru industria Horeca. Firma a avut în 2019 o cifră de afaceri de 2 677 696 lei și profit de 121.469 lei. Trend Furniture a derulat și afaceri cu instituțiile publice, precum Primăria Turda, Primăria Cluj-Napoca, Muzeul de Artă. Contractele au avut valori mici și au fost obținute prin încredințare directă. Compania Trend Furniture a fost înfiinţată în anul 2003 şi este deţinută de în proporţie de 95% de Viorel Băltăreţu, restul de 5% aparţinând acţionarului Sabina Mariana Rekkers, soția bancherului Robert Rekkers. Băltărețul a lucrat pentru firme olandeze înaintre de a-și deschide propria firmă, tot cu sprijinul firmelor din Olanda. 

Radu Molnar – ocupă a treia poziție pe lista de candidați pentru Camera Deputaților

Are 36 de ani, este născut în Bistrița, unde a absolvit Colegiul National ”Liviu Rebreanu”, secția Matematică-Informatică. S-a mutat la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Facultății de Matematică-Informatică secția Informatică din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. Lucrează în IT de mai bine de 15 ani, încă de pe băncile facultății, și a „trecut atât prin firme de stat cât și corporații internaționale”, potrivit profilului înregistrat pe pagina oficială a USR Cluj.

Motivația de a intra în politică este explicată prin necesitatea „reformării” României, context în care „statul deoparte nu mai e o opțiune”, potrivit prezentării de pe pagina oficială a partidului:

„Am intrat în politică din cauza sentimentului că statul deoparte nu mai e o opțiune. România trebuie reformată, politica trebuie făcută altfel – în interesul cetățeanului, nu al politicianului. Cred că doar implicarea fiecărui om de buna credință poate duce pe calea progresului. Am decis sa ajut, atât cât pot, la crearea unei țări din care să nu vreau să plec, o țară în care valorile de bază sunt onestitatea și meritocrația”, se arată în prezentarea profilului de membru USR.

Radu Molnar consideră că România a intrat pe o pantă descendentă, situație în care până și rockerii sunt nevoiți să intre în politică, chiar dacă „nu sunt specialiști în politică”.

Un pic de speranță…

„Atât de rău a ajuns România, că sunt nevoiți rockerii să își taie pletele și să candideze, ca să aibă lumea cu cine vota.

După Colectiv, mi-am zis că așa nu se mai poate . Trebuie să fac tot ce îmi stă în puteri pentru a schimba lucrurile. Când toate partidele erau aceeași mizerie, am fost nevoiți să aducem în față o alternativă care să dea oamenilor măcar un pic de speranță atunci când pun ștampila pe buletinul de vot.

Așa că am participat la construirea acestei alternative și am devenit oficial politician.

Am renunțat la părul lung, am zis ca rockul e în suflet oricum, nu mai e nevoie și de plete. Am lăsat deoparte tricourile cu formații pentru cămăși și sacouri. Am învățat legislație și administrație. Am condus campanii electorale și am văzut ce înseamnă să ceri voturile oamenilor. Am văzut care sunt problemele comunităților noastre și am învățat să găsesc soluții la ele.

Și la fel ca mine s-au mai gândit și alții, împreună cu care am pus bazele USR PLUS.

Ne-am sacrificat timpul liber, energia și banii, ca să construim partidul care să reprezinte speranțele și năzuințele celor de lângă noi.

Suntem departe de-a fi perfecți, nu suntem specialiști în politică, nu ne pricepem neapărat la comunicare și propagandă. Suntem IT-iști, antreprenori, profesori, doctori, finanțiști, agricultori, șoferi și muncitori în construcții. Suntem oameni simpli, așa ca tine! Oameni care îsi câștigă traiul prin munca cinstită și respectând legile”, nota Radu Molnar în campania electorală, cu puțin timp înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, pe pagina sa de socializare.

Iconografie useristă în stilul constructivismului sovietic

Potrivit declarației de avere, nu deține nici terenuri, nici clădiri pe numele său.

Menționează o singură motocicletă marca Yamaha, an de fabricație 1999.

Are deschise două conturi curente

Cont lei – cu un sold la zi de 33717.51 lei.

Cont euro – cu o valoare la zi de 8.51 euro.

Trei conturi distincte/fonduri de investiții, toate deschise în 2015:

Fond investiții sold – 22734.12 lei

Fond investiții sold – 23524.77 lei

Fond investiții sold – 68997.71 lei

Nu menționează alte credite contractate ori datorii.

A obținut de la S.C. SDL LANGUAGE WEAVER SRL Cluj-Napoca un venit anual în valoare de 191839 lei.

Potrivit declarației de interese, menționează doar calitatea de vicepreședinte USR Cluj.

SDL LANGUAGE WEAVER SRL a fost înființată în 2008, în calitate de administrator figureză Gocan Adrian Dan.

Domeniul de activitate al firmei vizează realizarea soft-ului la comanda (software orientat client). Include activitatile de scriere (programare), modificare, testare si asistenta privind produsele software. Este asemenea inclusa scrierea de programe urmand indicatiile utilizatorilor (programe orientate pe client).

De asemenea, activitatea presupune proiectarea structurii si continutului si/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea si implementa: sisteme software, aplicatii software, baze de date, pagini web. Adaptarea software-ului potrivit cerintelor specifice, adica modificarea si configurarea unei aplicatii existente astfel incat devine compatibila si functionala, potrivit mediului sistemului informatic al clientului.

În 2019, la o cifră de afaceri de 51.859.371 lei, a obținut un profit de 2.506.298 lei.

În 2018, la o cifră de afaceri de 45.813.467 lei, a obținut un profit de 2.011.970 lei.

Elena Loredana Ciubucă – poziția a patra

De loc din com. Subcetate (Harghita), este membru al Biroului Național al Generației Plus. A fost președinte Generația plus Cluj. A studiat științe politice la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

A ales să se implice în politică „pentru a fi parte la schimbare”

„Am ales să mă implic în politică tocmai pentru a fi parte la schimbarea de care România are nevoie, pentru a face auzită vocea tinerilor și a femeilor și pentru a arăta că politica se poate face și altfel decât până acum”, notează Elena Ciubucă în mesajul din campania electorală.

Nu are publicată nici declarația de avere, nici declarația de interese.

La finalul lunii august, a avut o scurtă intervenție în care explica ce a determinat-o să intre în politică:

„Sunt aici, în primul rând, pentru că nu mai pot și nu mai vreau să stau deoparte în timp ce aud că tinerii nu se implică în politică.

Sunt aici și fiindcă vreau ca politica să se facă altfel decât până acum, curat, în folosul cetățenilor, indiferent de mediul din care aceștia provin sau de vârsta, de orientarea sexuală, de etnia, religia sau sexul pe care îl au.

Știu cum este să fii femeie tânără într-o țară în care 60% dintre cetățeni consideră că violența domestică este, în unele cazuri, justificată. În care există o stigmă pentru femeile de succes și care îndrăznesc să intre într-un domeniu dominat de bărbați”, a declarat Elena Ciubucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *