Sanatate

Igiena protezelor dentare mobile

Schimbarile sau accidentele grave care pot afecta cavitatea bucala duc, deseori, la necesitatea de a apela la protezele dentare mobile. O proteza mobila de calitate nu impune restrictii majore, iar durata de utilizare a acesteia poate ajunge pana la 10 ani.

 

Protezele dentare mobile sunt necesare, in general, persoanelor de varsta a treia, dar din pacate, medicii stomatologi se confrunta cu cereri chiar si de la pacienti cu varsta mult mai mica. Protezele dentare mobile se impart in:

 

–    proteze scheletate;
–    proteze scheletizate;
–    proteze acrilice.

 

Din punctul de vedere al confortului, protezele scheletate sunt net superioare. Dar pacientul care apeleaza la o astfel de proteza trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. De obicei, protezele dentare mobile sunt mai eficiente atunci cand exista deja dinti sanatosi sau implanturi.

 

Igiena dentara

 

Complicatii multiple pot aparea daca igiena nu este facuta corect inainte si dupa aplicarea protezei dentare mobile. Este bine sa acordam o importanta la fel de mare igienei protezelor ca si dintilor naturali.

 

Protezele dentare se spala cu periuta de dinti si cu o pasta neabraziva; aceasta operatiune trebuie facuta dupa fiecare masa. Dupa spalare, proteza se pune in apa calduta in care a fost dizolvata, optional, o tableta de curatare cu proprietati dezinfectante si dezodorizante. Inainte de introducerea in cavitatea bucala se clateste bine sub jet de apa. De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita cavitatii bucale, recomandabil a fi clatita cu apa de gura dezinfectanta. Procedura de mai sus ar trebui repetata de doua ori pe zi.

 

Pentru o adaptare rapida, medicul stomatolog recomanda purtarea in permanenta a protezei dentare mobile, chiar si pe perioada noptii, dar si introducerea treptata a alimentelor solide prin inceperea consumului unor alimente moi si maruntite, care pot fi mestecate cu usurinta si evitarea alimentelor solide (chifle, mere, caramele). Cititul ziarului cu voce tare si sugerea dropsurilor scad timpul de adaptare a pacinetului cu proteza.

 

Prin folosirea cremelor adezive pacientii isi pot creste confortul purtarii protezelor in timpul masticatiei si vorbirii. Aceste mijloace adezive scad aparitia leziunilor mucoasei bucale care pot avea loc prin folosirea protezei totale si partiale deoarece este impiedicata patrunderea resturilor alimentare intre gingie si proteza si astfel nu vor mai aparea locuri de presiune sau inflamatii ale mucoasei bucale.

 

O noutate in domeniul o constituie aparitia pe piata a unei creme adezive cu continut de aloe vera, o planta cu certe proprietati de vindecare si antiimflamatorii – Protefix (crema adeziva cu Aloe Vera). Avantajele acestei creme pentru protezele mobile: efectul emolient si cicatrizant, efectul de proteza umeda, adeziune imediata si de lunga durata.

 

Cum putem preveni folosirea unei proteze dentare mobile?

 

Din fericire, datorita progreselor pe care le inregistreaza stomatologia contemporana, medicul stomatolog poate preveni folosirea unei proteze dentare mobile. Important e ca pacientul sa ajunga la cabinetul stomatologic inainte de a fi nevoie. Controlul de rutina poate, de multe ori, sa previna necesitatea folosirii unei proteze dentare mobile. Acest control trebuie efectuat la fiecare 6 luni, iar medicul stomatolog va depista si trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor. Pentru a reduce riscul aparitiei unor eventuale probleme, orice lipsa dentara trebuie protezata cat mai rapid, prin punte dentara, proteza mobile sau implant dentar, in functie de fiecare situatie in parte.

 

Metode de a va mentine dintii sanatosi

 

Pentru a nu solicita de la o varsta foarte tanara aplicarea unei proteze dentare mobile, iata unele dintre metodele cele mai eficiente de a pastra sanatatea dintilor:

 

–    se foloseste ata dentara cel putin odata pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa;
–    se foloseste o pasta de dinti cu fluor pentru prevenirea cariilor dentare;
–    se evita alimentele cu continut mare de zahar;
–    vizite regulate la medicul dentist in functie de aparitia problemelor stomatologice sau de cat de frecventa si necesara este curatarea cavitatii bucale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *