Reportaj

“Ieși afară, nesimțitule!” – replică dintr-o "scenetă" din ședința de Consiliu Județean, care mai avea puțin și se lăsa cu sânge – VIDEO

Finalul ședinței de Consiliu Local s-a transformat într-un circ cu urlete, înjurături, amenințări cu demiterea din funcție și jigniri. Protagoniști au fost Daniel Tămaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, care de câțiva ani scot fum pe nas când se văd. Declicul celor doi a fost o informare despre desființarea a trei posturi de director din cadrul DGASPC, inclusiv cel de director economic.

Daniel Tămaș a afirmat că Dana Cătărig (nevasta lui Horațiu Cătărig, fost consilier județean), directorul economic, a fost angajată ilegal deoarece nu are studii economice, ci studii juridice. În acel moment, Alin Tișe s-a întrebat cine preia direcția economică? Iar propunerea lui Tămaș a  fost ca el să preia atribuțiile de director economic.

“Și dumneavoastră aveți studii de specialitate? Ați spus că doamna Cătărig ocupă ilegal această funcție pentru că nu are studii de specialitate, iar acum prin organigramă dvs vreți să luați serviciul financiar contabil, să îl duceți la dvs care, de asemenea, nu aveți studii de specialitate”, a spus Tișe.

“Puneți un director economic, cu studii economice”, a replicat Tămaș.

“Dumneavoastră ne propuneți astăzi să treacă acest serviciu de la o doamnă care era ilegal angajată…”, a continuat Tișe.

De aici încolo, a urmat un dialog din care pe alocuri nu se mai înțelegea nimic, cei doi vorbind unul peste altul, pe un ton ridicat ca să se acopere și să se facă auziți.

Dumneavoastră, domnule Tișe ați angajat-o în 2011, pe baza prieteniei. Am documentele de concurs, cum puteți să mă păcăliți în halul acesta? Pe doamna Brad ați dat-o afară în 2009, ați făcut trafic de influență. Și ați adus-o pe doamna Cătărig director juridic fără să aibă studii de specialitate.Am documentele de concurs că a ajuns director juridic fără să aibă studii. Cum puteți să mă păcăliți în halul ăsta? Dumneavoastră ați dat-o afară pe doamna Brad, în 2009, eram acolo când v-ați traficat influența. Ați dat-o afară pe doamna Brad în martie și în vară ați pus-o pe doamna Molnar și ați adus-o pe doamna Cătărig apoi ca director juridic. Să vă fie rușine că de doi ani nu ați venit în niciun centru. Domnule Secară, de câte ori ați venit într-un centru? Să vă fie rușine că habar nu aveți ce se întâmplă în instituția asta”, a spus Daniel Tămaș.

Dumneavoastră să vă fie rușine”, a replicat Tișe.

Habar nu aveți să conduceți instituția asta”, a punctat Tămaș.

Ești un nesimțit!”, a spus Tișe.

Dumneata ești un nesimțit! Aveți grijă la ton, vedeți că eu nu sunt Mătușan sau cei de la partid. De doi ani de zile vă bateți joc de instituția asta, du-te domnule și  vezi-ți de treabă…Nesimțire crasă, ați furat cât ați putut și ați traficat influență”, a afirmat Tămaș.

Ieși domnule afară!”, a urlat Tișe.

A venit apoi și replica unui consilier județean: “Ieși afară, nesimțitule! Ieși afară, domnule!”.

Daniel Tămaș a ieșit din sală, extrem de nervos.

Să vă fie rușine, domnilor! V-ați bătut joc de instituția asta de doi ani de zile, nici nu știți ce votați. Ați traficat cât ați putut instituția, dar nu mai puneți voi mâna pe instituție, să țineți minte!”, a spus Tămaș.

Printre replici și certuri foarte agresive verbal, la un moment dat Tămaș a avut o pornire să plece la atac fizic spre Tișe, dar și-a înfrânat pornirea.
După ce Tămaș a ieșit din sală, Tișe a propus demiterea lui Daniel Tămaș pentru că asemenea ieșiri ale unui subaltern nu sunt tolerabile. În plus, a insinuat că ar fi nebun Tămaș.  

În condițiile acestea, foarte clar mă gândesc să propun un proiect de hotărâre și să propun sancționarea directorului și destituirea de îndată. În asemenea situații nu cred că putem să funcționăm. Domnul respectiv, care a venit pus politic, prin urmarea faptului că doamna Molnar a fost obligată să demisioneze ca el să ocupe acest post…E membru de partid promovat. Despre ce vorbim aici? Nici doamna Brad, nici doamna Molnar nu au avut de a face cu partidul din care provin eu. Le-am văzut în momentul în care au preluat aceste funcții. La modul serios îmi pun problema dacă persoana poate, din punct de vedere mintal, să îndeplinească funcția de director. Este incredibil. Deci noi am făcut sesizări, am făcut plângeri peste plângeri, am făcut reclamații, evaluări, dar în astfel de condiții nu putem să funcționăm”, a spus Tișe.

Conflictul dintre cei doi este vechi. Daniel Tămaș a scos la iveală documente care arată o serie de ilegalități legate de finanțare și angajări făcute la DGASPC în timpul mandatului lui Alin Tișe. Acesta din urmă a propus demiterea lui Tămaș, pe motiv că este incompetent, în urma unei evaluări la care a primit punctaj minim. Daniel Tămaş a luat nota 1,5 după ce i-au fost evaluate performanțe profesionale pe anul 2016.

Încă de când s-a instalat în funcţie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, i-a cerut în nenumărate rânduri demisia directorului DGASPC Cluj, Dan Claudiu Tămaş, pentru mai multe nereguli pe care susține că le-a descoperite în instituţie.

“Eu lucrez de 18 ani în această instituţie, sunt funcţionar public, iar postul l-am luat prin concurs şi nu plec când vrea domnul Tişe. Domnia sa crede că s-au întors vremurile din perioada 2008-2012, când oamenii erau daţi afară pe considerente politice”, spunea în urmă cu puţin timp directorul DGASPC, Daniel Claudiu Tămaş.

Acesta ocupă postul de director de trei ani şi spune că nu mai are calitatea de membru PSD.

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la DGASPC Cluj în 2016. Raportul a scos la iveală faptul că banii pentru copiii instituționalizați au fost cheltuiți cu hrana unor muncitori, iar Direcţia ar fi făcut mai multe angajări ilegale.

“Urmare a analizei situației concursurilor organizate în perioada 2013-2016 s-a constatat faptul că au fost scoase la concurs un număr de 18 posturi și au fost ocupate 34, rezultă că 16 persoane au fost angajate cu încălcarea prevederilor legale prin dispoziția directorului DGASPC Cluj, în condițiile în care persoanelor în cauză au fost declarate respinse la concursurile la care au participat, iar în unele situații posturile scoase la concurs nu erau vacante”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *