Ieri românii s-au răcorit. Nu au votat, i-au dat cu ștampila peste ceafă lui Liviu Dragnea. Și i-au premiat pe complicii săi din PNL

Peste 50% dintre românii cu drept de vot au votat la alegerile europarlamentare din 26 mai. A fost o mobilizare la vot demnă de o cauză mai bună, de o miză adevărată. Dar, din păcate, miza clamată de învingători, nu este una reală: preluarea puterii interne. Ieri ar fi trebuit să se voteze, în cunoștință de cauză, pentru Parlamentul European și pentru programe concrete ale partidelor câștigătoare din care să știm cum vor fi apărate interesele românilor și României în Europa. Dar, ieri, românii i-au dat cu ștampila peste ceafă, peste față și bot lui Liviu Dragnea. Asta au făcut, nu au votat pentru europarlamentare, ci s-au răcorit. Și-au exprimat năduful. N-au putut să-l gazeze pe Dragnea, nici să-i dea bocanci în gură, nici să-l ia la pulane, așa că l-au tăvălit în tuș de ștampilă. A fost ca pe un joc de calculator, au distrus monstrul de la ultimul nivel – sau cel puțin așa cred ei.

PNL a ieșit câștigător, cu 27,56% dintre voturi, iar pe locul secund s-a clasat PSD, cu 23,46%. Alianța USR-PLUS a ieșit pe locul trei, la mică distanță, cu 22,42% dintre voturi – și din punctul meu de vedere acesta este “câștigătorul” cel mare al scrutinului de ieri. Dar, din cauză de Cioloș (și am să explic), această victorie va fi cu zecimale. Partidul Prim Plagiatorului Mitoman a luat 6,68% dintre voturi. “Băsea” merge să le stea ca sula în coaste birocraților de la Bruxelles cu 5,90%. Iar UDMR și-a salvat, la mustață, fața cu 5,48%. Voturile ALDE, 4,27%, vor fi redistribuite. Asta îl face pe Trădătoriceanu sluga de la guvernare a PSD cam pe viață.

Acestea sunt veștile bune, e timpul să vedem cam ce anume s-a întâmplat ieri în realitate. Cum s-a votat din nou emoțional, fără opțiune, pedepsindu-se, din nou, “Răul cel Mare” și premiindu-se tot felul de alți “Răi” mai mititei. De aceea nu cred în maturitatea votului de ieri, ci doar în emoția sa. A fost frumos, a fost kool, dar nu s-a rezolvat nimic. S-a făcut aceeași greșeală care se face și atunci când se ia apărarea, cu multă cheltuială de pasiune, unui om pus în fruntea unei instituții, că fără acela, instituția moare: s-a identificat Răul ca fiind un om și acțiunile sale și a celor din jur împotriva Justiției.

Dar Răul este în Partide, în modul lor de funcționare, în oamenii de nimic promovați în funcții cheie, oameni la fel de capabili de a călca totul în picioare pentru propriile interese. Ori, votul de ieri l-a pedepsit pe “penalul” Dragnea, de exemplu, dar l-a trimis în Parlamentul European pe „penalul” Blaga. A pedepsit PSD, dar a ridicat pe primul loc PNL, acel partid care, în alianță cu PSD, a făcut praf și pulbere instituțiile de drept ale statului, călcând totul în picioare pentru a pune mâna pe Justiție. Da, Justiția care a fost “apărată”, ieri, prin vot. Numai că Justiția de azi este una intens hărțuită și călcată în picioare, cu totul alta de cea care avea o anumită mândrie în anul 2012. Cea pe care acești inși din acest PNL învingător la Europarlamentare, nu la Prezidențiale, departe de Locale și extrem de departe de Parlamentare, nu s-au sfiit să o calce în picioare, să-i facă fix ceea ce îl acuză pe Dragnea și PSD că au făcut și fac.

După ce Dragnea va fi pedepsit azi “de tot” și de către judecătorii de la ÎCCJ (dacă va fi condamnat de așa manieră încât să fie încarcerat, conform așteptărilor), PSD tot la guvernare rămâne, indiferent de declarațiile politice bombastice, dar lispite de substanța realizării (finalizării), care s-au făcut și se vor mai face. Va fi fiind executat liderul, partidul va rămâne. Urmașii lui Dragnea, la fel ca cei ai lui Iliescu, ai lui Năstase, Ponta și câți alții au mai fost și vor mai fi maziliți, vor analiza ce s-a întâmplat ieri, cine pe cine a trădat și se vor întări profitând, ca de obicei, de fracturile mai mult sau mai puțin vizibile din așa zisă Dreaptă.

USR-PLUS este prima victimă. PLUS va canibaliza USR, că securiștii întâmplători din cariera lui Dacian Cioloș sunt mai aplicați și mai deciși să preia hățurile decât tinerii frumoși și liberi din USR. Practic asistăm la nunta în care “Văduva Neagră” consumă capul consortului (așa cum a consumat toate platformele pe care s-a cățărat ca să ajungă până aici; abia aștept ziua în care Cioloș va nega, înverlșunat, că nu a fost în alianță cu USR nicodată, la fel cum își neagă trcutu de “vătrist” și cel de ”peunerist”). PNL, pe primul loc, va avea pretenții de lider – tot ca de obicei. Aroganța va fi cea care-i va învinge. Să nu uităm, PNL niciodată nu a câștigat singur, ca partid, vreo guvernare. Doar a parazitat PD în Alianța D.A. și PSD în Alianța USL!

Așa că votul de ieri a fost un frumos protest gen “Uniți Salvăm” (Roșia Montană, Pungești șamd), soldat cu ocuparea străzii și bătutul cu PET-ul în asfalt, în timp ce, pe lângă Oradea, pe lângă Baia Mare, prin munșii Hunedoarei, rușii fracturează gaze de șist și cianurează deșeuri aurifere de zor, fără să îi deranjeze nimeni.

Emoție și atât. Iar emoția se consumă.

După ce va mai trece un an în liniște, dar cu PSD și aliații la putere, vom avea parte, din păcate, de același fâs ca cel de după entuziasmul din 1996, cel din 2004, cel din 2008 și cel din 2010. De aceiași “umilici” “învinși de securitate”…

După fiecare explozie de bucurie a “Acestei Mari Victorii a Dreptei”, după fiecare entuziasm major și speranța de mai bine, a preluat puterea, ferm, un PSD renăscut ca din cenușă, fix cu complicitatea politicienilor care au făcut praf și pulbere și Victoria, și Speranța.

PS: Mare atenție la cum joacă PSD această înfrângere și la cum oferă ei Opoziției posibilitatea de a prelua guvernarea!

Adauga comentariu