Diete

Iaurtul restabileste echilibrul florei intestinale

Iaurtul este un produs obtinut prin coagularea si acidificarea laptelui sub actiunea unor fermenti speciali: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, actualmente imbogatit frecvent cu alti fermenti, ca Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bifidus, care intaresc si completeaza actiunea primilor.

Iaurturile naturale contin bacterii sanatoase care contribuie la mentinerea echilibrului intestinal. Pentru candidoza sau cistita, aplicati in fiecare noapte cantitati mici de iaurt natural pe zonele inflamate. Daca este necesar puteti pune doua lingurite chiar in vagin, cu ajutorul unui tampon intern.

Care este povestea lui?

Pentru ca un produs lactat sa poata fi numit “iaurt”, acesta trebuie sa fie facut din lapte fermentat cu bacterii specifice, rezultand un produs semisolid, ingrosat.

Laptele utilizat pentru fabricarea iaurtului poate fi integral. Partial degresat sau degresat, cu un aport energetic de 63 kcal, 43 kcal si respectiv 36 kcal. Procentajul de proteine, lipide si glucide este, in mod substantial, acelasi ca si al laptelui de provenienta. Nivelul de grasimi al iaurturilor poate fi de 1-3 %. In comert exista si iaurt cu adaos de fructe : caise, banane, kiwi, fructe de padure etc.

Iaurtul este unul dintre cele mai vechi alimente inregistrate de-a lungul istoriei. Se presupune ca dateaza de acum 10000 de ani, fiind originar din Turcia sau Iran. Este foarte posibil ca prima preparare a iaurtului sa se fi produs din greseala – poate atunci cand laptele a fost depozitat in recipiente din piele de capra sau vase de lut, pentru a fi folosit mai tarziu.

Ulterior, civilizatiile au descoperit beneficiile iaurtului pentru sanatate si au identificat proprietatile lui naturale de curatire a intestinelor si contributia sa la longevitate. Abia in secolul XX, culturile folosite pentru prepararea  iaurtului au fost prezentate separat de castigatoarea premiului Nobel, Elie Metchnikoff, de la Institutul Pasteur. Acum iaurtul este preparat in toata lumea; cele mai mari fabrici de iaurt din lume se afla in Minster, Ohio – Statele Unite.

Ce contine?

Iaurtul ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale si este recomandat in special persoanelor care au nevoie de un aport semnificativ de calciu. Iaurtul contine:

–    saruri minerale, cum sunt cele de fosfor, de potasiu si mai ales de calciu sub forma de lactat, substanta usor de asimilat in organism;
–    vitamine, printre care vitamina A si vitamine din grupa B;
–    proteine;
–    zaharuri;
–    grasimi, in functie de sortiment.

De ce ar trebui sa consumam constant iaurt?

Iaurtul este consumat numai natural sau cu adaos de fructe si zahar, dar poate fi utilizat si ca ingredient de asezonare, la salate, zarzavaturi, carne, orez si ciorbe de legume. De asemenea, poate inlocui, complet sau partial, untul sau smantana la prepararea sosurilor si a tartelor, care astfel devin mai digerabile si cu un aport caloric scazut.

Alaturi de castraveti, usturoi si ierburi aromatice, iaurtul este utilizat la sosuri pentru zarzavaturi, salate, supe si ciorbe de legume, orez si legume fierte.

Iaurtul este pe primul loc in continutul de calciu ! Multe persoane care nu tolereaza lactoza ar putea tolera iaurtul, datorita cantitatii lui reduse cu aceasta substanta. Un beneficiu-cheie al iaurtului il constituie faptul ca este o sursa buna de calciu, vitamine si alte minerale.

Iaurtul este considerat un probiotic deoarece contine bacterii care produc acidul lactic. Consumul acestor bacterii este benefic pentru cresterea imunitatii, imbunatatirea starii de sanatate a tractului intestinal, scaderea simptomelor de intoleranta fata de lactoza si reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

Remedii terapeutice ale iaurtului:

–    Daca se mananca zilnic iaurt care contine culturi de Lactobacillus bulgaricus, vor fi introduse in organism bacterii benefice  care ajuta la tratarea candidozelor.
–    La femeile care au consumat iaurt timp de 4 saptamani, li s-a imbunatatit nivelul de colesterol LDL si HDL.
–    Un studiu efectuat pe soareci cu carcinom colorectal a descoperit ca atunci cand se adauga iaurt in dieta, apotoza si activitatea anticanceroasa prezinta niveluri scazute.
–    La voluntarii infectati cu Helicobacter pylori (H. Pylori) care au consumat iaurt cu Lactobacillus si Bifidobacterium de 2 ori pe zi timp de 6 saptamani, s-a descoperit ca aceasta bacterie H. Pylori a fost suprimata eficient.
–    Persoanele care primesc tratament cu antibiotice suplimentat cu iaurt cu Lactobacillus si Bifidobacterium prezinta mai putine infectii cu H. Pylori.

Secrete in folosirea iaurtului 

–    Alegeti iaurtul cu etichete pe care sunt mentionate cuvintele: “culturi active”.
–    Verificati termenul de valabilitate pentru a se consuma cat mai proaspat.
–    Iaurtul se pastreaza in frigider si, daca nu este deschis, rezista 7 zile dupa data expirarii.
–    Peste iaurt se pot pune cereale sau granola cu fructe proaspete sau uscate.
–    Preparati o salata racoritoare cu castraveti taiati, marar si iaurt simplu. Este un sos minunat pentru pui sau miel la gratar.

.ro
Foto: http://www.wdexpo.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *