Ianuarie aduce pe scena teatrelor din Cluj trei piese noi - „Voiam să țip”, „Alice în pat” și „Singur printre mârlani”

Teatrul de Club va deschide premierele teatrale ale acestui an cu piesa „Voiam să țip” de Mihai Ignat, în regia lui Filip Odangiu, un ”one woman show” cu Anette Marka. Spectacolul îl puteți vedea la Napoca 15, joi, 9 ianuarie, de la ora 20.

„Voiam să țip” este un spectacol care ne pune față în față cu drama unei femei aflate într-un moment de revelație, de conștientizare a realității false în care trăiește ea și cei din jurul ei. Femeia caută, cu disperare, o salvare, o trezire din amorțeala sufletului, din rutină, o chemare la a trăi așa cum vrea, nu așa cum trebuie.

O femeie, în încercările ei de a se dezbrăca de straturile de cenzură pe care le-a îmbrăcat, în mod conștient sau nu, de-a lungul vieții, caută să se găsească pe sine, ghidată de dialogul neîntrerupt dintre cele două forțe antagonice care își dispută întâietatea: firea ei rebelă, impulsivă, dornică să-și trăiască viața dincolo de normele impuse de societate și vocea care-i repetă autoritară că așa ceva „nu se face”.

La Teatrul Național Cluj, repertoriul din luna ianuarie include „Singur printre mârlani” (regia și coregrafia Andreea Gavriliu), cea mai nouă piesă, care a avut premiera în 5 decembrie 2019.

„Singur printre mârlani” va avea următoarea reprezentație în data de 14 ianuarie.

„Este o satiră care caricaturizează categorii catastrofale, calamități umane, caracterizate prin cacofonia dintre caterincă, panaramă și paranghelie.

Din latinescul satura, care avea sensul de dezordine sau harababură, romanii îl utilizau în expresia lanx satura, adică un bol plin cu fructe de diferite tipuri. Se poate trage, deci, concluzia că spectacolul este o salată de rime bine scrise de Florin Bican, veselie, dans, antren - vorba dânsului - muzică și mult efort fizic din partea actorilor.

Motto-ul spectacolului este: Am renume mondial, sunt mârlanu' universal!”, explică regizoarea Andreea Gavriliu.

La Teatrul Maghiar de Stat, în luna ianuarie spectatorii pot vedea „Alice în pat” - regia Dorka Porogi.

Reprezentația a debutat recent, având premiera în 14 decembrie 2019.

Conform notele autoarei pe marginea piesei, „suntem invitaţi la o întâlnire cu o persoană foarte specială şi sensibilă – cu Alice. Alice nu iese niciodată din camera ei – este bolnavă. Văzută din exterior nu are nimic, doar că nu se poate ridica din pat. Călătoreşte cu gândul în spaţiu şi timp.”

Spectacolul se va juca în 6 și în 23 ianuarie.

Foto: huntheater.ro, teatrulnationalcluj.ro

Adauga comentariu