Hrana vie, solutia sanatatii din farfurie

“Consumul excesiv de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii”. Aceasta avertizare pe care o vedem si o auzim la tot pasul in ultimii ani i-a determinat pe foarte multi romani sa se preocupe din ce in ce mai mult de dieta zilnica. Expresiile “mancare sanatoasa”, “produse naturale”, “alimentatie bio” au devenit parte din  vocabular, iar comerciantii de asemenea produse au inceput sa “atace” serios piata de consum. Este si cazul “bucatariei lui George” din Cluj, un “laborator de alimentatie dietetica si hrana vie” care livreaza masa de pranz in sistem de catering. Felurile de mancare sunt preparate fara prajeli, fara grasimi saturate, fara zahar si fara ingrediente rafinate, dar, se lauda patronii, complete din punct de vedere nutritional.



“Hrana sa va fie medicament iar medicamentul sa va fie hrana” este indemnul hipocratic dupa care se ghideaza bucatarii “lui George”, utilizand produse neprelucrate chimic si termic, sau in cel mai rau caz, prelucrate prin coacere la cuptor sau in abur.



Printre preparatele “bucatariei lui George” se numara: chiftelute cu iahnie de naut, cas pane la cuptor cu mancare de spanac, rulada cu ciuperci, dovlecei pane si, binenteles, salate de toate tipurile. La acestea se adauga si alte feluri “ca la mama acasa”- parjoale, ardei umpluti, tocana de cartofi, sarmalute in foi de varza- dar si, va vine sa credeti sau nu, deserturi- cozonac cu nuca, varga belles, ecler cu crema ce ciocolata, placinta cu urda si marar, tort de lamaie si cocos sau bilute de ciocolata cu stafide si arahide. Secretul acestor bunatati este ca, in loc de zahar, contin steviozida, o pulbere fina si extrem de dulce, obtinuta dintr-o planta care creste in America Centrala si de Sud. Zaharul este inlocuit uneori si de miere, insa in cantitati mici, deoarece si aceasta are o incarcatura glicemica mare, mult mai mare decat steovizida dar incomparabil mai mica decat zaharul.



In “Bucataria lui George”, si grasimile sunt inlocuite de…plante. Astfel, sunt folosite seminte de floarea soarelui, de in, de susan sau de amaranth. Aceasta din urma, denumita si “planta viitorului” din cauza usurintei cu care creste si poate fi recoltata, este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute.



Pana si painea este deosebita la “bucataria lui George”. Aici se prepara “painita terapeutica OMEGA”, un produs specific facut din mai multe tipuri de faina integrala ecologica, tarate de grau, seminte de in si de floarea soarelui. Potrivit patronilor, utilizarea cu regularitate a acestei paini reduce considerabil riscul afectiunilor cardio-vasculare, diminueaza gravitatea diabetului, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste memoria.


Preparatele nu sunt insa in totalitate vegetale, la gatit fiind folosite oua, lapte, unt si branza. Singura interzisa cu desavarsire este carnea, in a carei compozitie grasimile saturate ocupa o prea mare proportie. De exemplu, cea mai “slaba” carne uzuala, pieptul de curcan contine peste 25% grasimi saturate. La “Bucataria lui George” necesarul de proteine este luat din soia, pastaioase, spanac, ciuperci, etc.


La “Bucataria lui George” puteti opta intre doua tipuri de meniu- naturist si dietetic- care costa 18 lei pe zi sau 75 de lei pe saptamana (cinci zile). Meniul si mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.greenoption.ro.



“Hrana vie m-a vindecat”
“Bucataria” a fost chiar ideea lui George, pe numele lui intreg George Eisikovits, cel pe care probabil il stiti mai bine drept fostul patron de la “Aquina”, (centrul SPA de pe strada Andrei Saguna n.r.), inginer si bucatar profesionist. Alaturi de partenera sa de viata, Ofelia Pripon, George s-a hotarat sa transforme in afacere ceea ce pana acum a fost doar pasiune- gatitul- imbinata cu preocupare pentru un stil de viata sanatos. Iar preocuparea s-a nascut din nevoie: hrana vie i-a salvat viata.



“Intre 1987-1993 am suferit de hepatita cronica evolutiva, ca urmare a evolutiei unei banale hepatite de tip A. M-am plimbat prin spitale, de la un medic la altul, insa niciunul nu a reusit sa-I dea de cap bolii. Asa ca m-am hotarat sa apelez la un grup de “metafizica, astrologie si hrana vie”. Doar aceasta ultima parte, de hrana vie, m-a convins si m-a si vindecat. In trei luni de zile aveam un ficat de nou-nascut, dupa cum s-a exprimat chiar unul dintre medicii care m-a vazut ulterior. De atunci incolo, si eu si Ofelia tinem un regim din acesta de hrana vie periodic, cateva luni pe an”, spune George Eisikovits. Inginerul din el il a gasit astfel definitia corpului omenesc: “un sistem in care totul trebuie sa fie echilibrat”.


Elixirul tineretii
Dincolo de secretul unei alimentatii sanatoase, George si Ofelia au descoperit si “elixirul tineretii”, pe care cei doi il beau in fiecare zi. Este un lichid de culoare galbuie, preparat din usturoi, ghimbir, lamaie si alte ingrediente secrete, care are un efect detoxifiant si anti-oxidant asupra organismului. Deocamdata, “elixirul” nu este de vanzare, avand nevoie de mai multe aprobari si teste pentru a fi comercializat.


Anca Dinu

 

Adauga comentariu