Sex

Hormonii sexuali masculini

Hormonii afecteaza dispozitia de zi cu zi a barbatului, capacitatea sa de a lucra si de a avea o viata familiala linistita, sanatatea si conditia sa fizica, procesul de imbatranire dar si dorinta si performanta sa sexuala (potenta).

Ce sunt hormonii? Hormonii sunt mesageri chimici rapizi care iti controleaza felul de a reactiona la viata cotidiana. Fac parte din sistemul endocrin, o retea de glande care ii produc laolalta cu alte substante. Glandele endocrine produc hormonii si ii trimit in fluxul de sange, de unde ajung in locurile din corp care au nevoie de ei. De exemplu, cand mananci, este eliberata insulina( hormon) pentru a transforma mancarea in energia necesara muschilor.

Corpul produce si foloseste zilnic multi hormoni; ei actioneaza ca mesageri de “urgenta”, analgezice si tranchilizante, printre altele.

 
Probabil ca cea mai dramatica reactie fiziologica umana este cea declansata de stres. Pe scurt, la aparitia unui pericol, toate sistemele intra in alerta. Hormonul numit adrenalina este pompat in sange pentru a pregati inima, sistemul respirator si muschii. Endorfinele produc celebra euforie, iar melatonina si serotonina calmeaza si echilibreaza.


Testosteronul.
Desi joaca un rol in metabolism, forta fizica, crestere, densitate osoasa si altele, testosteronul este cunoscut cel mai bine ca principalul hormon maasculin.

Produs in gonade si in prostata, influenta sa se manifesta initial in uterul matern, unde la timpul potrivit creeaza caracterele sexuale masculine, cum este penisul. Urmatorul impact se produce in adolescenta, cand declanseaza pubertatea. O lipsa a testosteronului (hipogonadism) intarzie pubertatea si creeaza alte probleme de dezvoltare. Din pricina unei afectiuni sau a unei vatamari, si barbatii pot suferii de hipogonadism. Simptomele includ un apetit sexual redus si un numar scazut de spermatozoizi. Sau impotenta. Daca analizele de sange indica prea putin testosteron, solutia evidenta ar fi ridicarea nivelului acestuia.

Terapia de substitutie cu testosterone se poate face in trei feluri: cu pilule, plasture sau injectii. Fiindca productia naturala si transportul de hormoni sunt ciclice pe parcursul unei zile, scopul terapiei este sa imite acest proces cat mai bine. Pilulele si injectiile nu sunt atat de eficiente ca plasturele dermic, care inainte se aplica doar pe scrot, dar in versiunile mai noi este mai convenabil si mai confortabil. Daca e urmata corect. Terapia reface functia sexuala normala.

Insa exista si pericole. Daca se introduce prea mult testosteron, creste riscul de prostata marita sau cancer. Asadar, daca va ganditi la terapia cu hormoni, solicitati medicului mai intai o biopsie
.

Principalele simptome ale lipsei de testosteron sunt:
–    Energie, putere si tonus muscular scazute.
–    Probleme de erectie.
–    Apetitul sexual diminuat.
–    Nervozitate crescuta.
–    Cresterea mai inceata a parului facial.
–    Marirea sanilor.
–    Micsorarea scrotului.
–    Transpiratie abundenta.

Testosteronul si imbatranirea. Testosteronul este utilizat si impotriva  unuia dintre procesele fundamentale ale vietii omenesti – imbatranirea.

 

De obicei, dupa 40 de ani, la barbati, anumiti hormoni au tendinta sa-si reduca nivelul (menopauza masculina sau andropauza). Scopul terapiei cu testosteroni este sa il readuci la nivelul initial; astfel ar spori puterea si apetitul sexual. Unii specialisti sunt de acord ca totusi cel mai indicat ramane in acest sens exercitiul fizic, antrenamentul de forta, in special, iar terapia de substitutie cu testosteron in tratamentele anti-imbatranire este cel mai indicat in cazul barbatilor de peste 80 de ani.

DHEA. Un alt hormon care mareste apetitul sexual este dehidroepiandrosteronul, sau DHEA. Cercetarile referitoare la el au demonstrat ca sporeste energia, ajuta somnul, relaxeaza si neutralizeaza stresul. Unii cercetatori afirma ca DHEA scade la 30 de ani, ca efect al menopauzei masculine, si accepta rolul sau de stimulator sexual.

Produs in mod natural de suprarenale, DHEA este disponibil fara prescriptie sub forma de pastille sintetizate din ignamele mexicane. Studiile arata ca persoanele cu nivel scazut de DHEA beneficiaza de pe urma tratamentului, in timp ce asupra celor cu un nivel normal nu are nici un efect. Ca si in cazul testosteronului, cercetarile sunt abia la inceput, asa incat siguranta tratamentului pe termen lung nu este inca confirmata. De aceea, consultati-va doctorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *