Sanatate

Hipotensiunea ortostatica si bolile asociate

Boala rara, hipotensiunea ortostatica este o scadere brusca a tensiunii arteriale cand o persoana sta in picioare. Alte nume cunoscute pentru aceasta boala sunt hipotensiune posturala si sindromul Bradbury-Eggleston.

Organismul are un mecanism prin care isi mentine tensiunea arteriala normala atunci cand va ridicati in picioare dintr-o pozitie sezand sau culcat. Daca tensiunea normala nu se mentine in conditii obisnuite, atunci ceva nu este in regula cu unul din sistemele organismului.

Cauze si simptome

De obicei, cauza difera de la un pacient la altul, dar merita sa fie diagnosticata si tratata. Boala poate fi determinata de scaderea cantitatii de sange in corp din cauza utilizarii excesive a diureticelor, a vasodilatatoarelor si a altor tipuri de medicamente. Deshidratarea si statul in pat o lunga perioada de timp pot, de asemenea, sa duca la hipotensiune ortostatica.

Simptomele apar la ridicarea in picioare (cu cat mai brusc, cu atat este problema mai serioasa) si in general include ameteala, dezorientare, vedere neclara si sincopa sau pierdere temporara a constientei.

Pe de alta parte, nu trebuie exagerat acest aspect. Nu trebuie sa urmariti atat ridicarea permanenta a tensiunii cat sa influentati reflexul care modifica tensiunea arteriala atunci cand se schimba pozitia. Hipotensiunea este in general sanatoasa.

Tratamente

Daca hipotensiunea ortostatica se datoreaza hipovolemiei (o scadere a volumului de sange in corp) din cauza medicatiei, boala poate fi oprita prin ajustarea dozelor sau prin intreruperea medicatiei.

Daca boala este cauzata de zacutul la pat pentru timp indelungat, simpla ridicare in picioare, frecventa, in fiecare zi poate imbunatati starea. In unele cazuri, ar putea fi necesare echipamente pentru contracararea tensiunii, ca un furtun elastic sau costume intregi gonflabile.

Deshidratarea e tratata cu sare si lichide. Prognoza pentru cele mai multe persoane cu hipotensiune ortostatica depinde de cauza de baza a bolii.

Tratamentele naturale apeleaza des la metode simptomatice, rapide, cum ar fi pur si simplu ridicarea lenta in picioare si schimbarea nu foarte brusca a pozitiei, pana la cateva alte tehnici care permit sistemelor organice de reglare a tensiunii arteriale sa functioneze mai eficient.

Invatati cum sa ridicati tensiunea temporar, folosind exercitii fizice sau mintale executate cu o clipa sau doua inainte de a va ridica in picioare. Cercetatorii au demonstrat ca unele exercitii simple pot asigura rapid o mica stimulare a tensiunii arteriale. De exemplu, determinati ridicarea tensiunii inainte de a va ridica in picioare, incordandu-va pentru scurt timp toti muschii de la ambele brate. Puteti obtine o stimulare usoara asemanatoare indeplinind o sarcina mintala mai dificila, cum ar fi sa spuneti alfabetul de la coada la cap.

Aplicati un masaj rapid asupra punctului de presopunctura aflat la o distanta de patru degete sub rotula genunchiului si la o inaltime in exterior fata de tibie.

Atrofia multipla de sistem

Printre alte boli asociate se afla si boala Addison, ateroscleroza, diabetul si anumite afectiuni neurologice, ca atrofia multipla de sistem cu hipotensiune ortostatica. Cunoscuta altadata ca sindromul Shy-Drager, atrofia multipla de sistem cu hipotensiune ortostatica este o boala progresiva a sistemului nervos central si autonom care se caracterizeaza prin hipotensiune ortostatica – o scadere a tensiunii sangelui, producand ameteala si lesin cand bolnavul se ridica. Atrofia multipla a sistemului nervos poate sa apara fara hipotensiune ortostatica, dar acest lucru se intampla foarte rar.

Boala este clasificata in trei tipuri:

1.    De tip Parkinson, care include simptome similare cu boala Parkinson, cum sunt miscarile incetinite, intepenirea muschilor si tremur.
2.    De tip cerebral, care provoaca probleme cu coordonarea si vorbirea.
3.    De tip combinat, care include simptomele ambelor boli.

Probleme de incontinenta, constipatie si impotenta sexuala la barbati pot aparea in stadiile timpurii. Alte simptome pot fi slabiciune generalizata, vedere dubla sau alte probleme vizuale, dificultati la respiratie si inghitit, dificultati de somn si reducere a transpiratiei. Aceasta boala poate avea nevoie de ani ca sa fie diagnosticata, pentru ca are multe simptome care o fac sa semene cu alte probleme de sanatate.

Nu exista vindecare pentru atrofia multipla de sistem cu hipotensiune ortostatica. Tratamentul se foloseste pentru a controla simptomele. Medicamentul carbidopa/levodoba (Sinemer), care este folosit la tratarea bolii Parkinson, poate sa imbunatateasca starea generala. Sunt, adesea, folosite alte medicamente care cresc tensiunea arteriala cand bolnavul se ridica in pozitia in picioare, dar acestea pot da hipertensiune in pozitia culcat.

Persoanele cu aceasta afectiune ar trebui sa doarma cu capul ridicat. Cei cu dificultati de respiratie si inghitit pot avea nevoie sa foloseasca un aparat de respirat sau un tub pentru alimentatie.

Prognosticul pentru persoanele cu atrofie multipla de sistem cu hipotensiune ortostatica nu este favorabil. Persoanele mor, intre 7 si 10 ani de la debutul simptomelor. O problema cu sistemul respirator este cea mai comuna cauza a mortii.

.ro
Foto: .ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *