Sanatate

Hidratarea si protectia pielii

Pielea trebuie irigata. Aceasta e tinta numarul unu, hidratarea fiind un factor fundamental pentru frumusetea si sanatatea pielii. Asemenea unei plante care se ofileste fara apa, pielea deshidratata imbatraneste mai repede.

 

 

Hidratarea epidermei este asigurata prin doua sisteme: apa retinuta de epiderma si perspiratia  (transpiratia permanenta, imperceptibila a pielii). Apa aflata in interiorul celulelor si exteriorul acestora (in liantul intercelular) ar trebui sa fie statica. Perspiratia, in schimb, este dinamica. Apa vine din derma si se evapora la msuprafata. Acest flux, de ordinul a 0,5 litri pe zi, este reglat de factori externi (pelicula hidrolipidica, umiditatea, caldura, aciditatea pielii) si interni (calitatea lichidelor intracelulare si coeziunea dintre celule).

 

 

Prin urmare, hidratarea nu  inseamna umidificarea din exterior. Exista doua proceduri si numeroase principii active ce dovedesc complexitatea acestei functii esentiale a pielii:

 

 

Cremele ocluzive, care formeaza un ecran in calea evaporarii apei continute in epiderma. Aceste creme sunt mai ales pe baza de uleiuri vegetale si de ceara. Cremele pe baza de agenti umectati, adica NMF (Natural Moisturizing Factor, in engleza), au capacitatea  de a fixa apa in piele. Substantele respective exista in stare naturala in piele, dar se imputineaza cu varsta. Au fost separate si incorporate in crème, cu efecte excelente, desi pe termen scurt.

 

 

Cremele regeneratoare, continand principii active precum colagenul, elastina, AND-ul sau uleiurile vegetale. Este limpede ca un ten uscat are nevoie de hidratare. Un ten normal sau gras are si el nevoie de hidratare, pentru ca este expus la soare, la intemperii, la apa dura. Dupa 40 de ani insa, tenul gras este din ce in ce mai rar intalnit.

 

 

Cititi cu atentie etichetele!

Retineti numele catorva substante care pot proteja pielea de deshidratare:

Acidul hialuronic este un hidrant major, care face parte din familia NMF. Numeroase creme contin aceasta substanta.

Ureea, tot din randul NMF, este foarte utilizata datorita capacitatii sale de a retine apa, pe care o inapoiaza prin membranele celulare.

Gliceridele sunt uleiuri vegetale foarte utilizate in cosmetologie: ulei de migdale dulci, de palmier, de samburi de fructe, de germeni de grau, de avocado, de cocos, de trandafir salbatic etc.

Diferitele tipuri de ceara, printre cale lanolina, un amestec foarte complex de acizi si de alcool; emolienta, hidratanta, intra in compozitia a numeroase creme, nu numai hidratante.

 

 

Acizii polinesaturati mentin integritatea membranelor celulare si compenseaza cerintele barierei protectoare a pielii. Numeroase produse cosmetice contin acizi grasi sub forma de uleiuri vegetale (luminita, boranta, coacaz negru etc.). Acizii grasi polinesaturati se mai gasesc sub forma de gelule (Lero, Arkopharma), folosite drept complement alimentar.

 

 

Ceramidele sunt lipide intercelulare care impiedica pierderea apei. Proportia lor scade o data cu varsta. Eficienta ceramidelor asupra hidratarii si efectul lor de protectie a barierei cutanate au facut obiectul a numeroase cercetari de cosmetologie.

 

 

Oligoelementele exista in organism in concentratii  mici. Asociate cu vitamine si cu acizii grasi esentiali, sunt foarte utile, ca san u spunem indispensabile pentru sanatatea pielii. Mai ales seleniul si zincul (dar si crprul si manganul), care intervin in toate reactiile enzimatice de autoaparare a pielii. Se gasesc in numeroase complemente alimentare.

 

 

Hidrateaza si protejeaza pielea la soare

Pentru o hidratare cat mai profunda, lotiunea de corp trebuie aplicata prin masaj usor imediat dupa baie, cat porii sunt inca deschisi. Poti folosi aceeasi crema pe care o folosesti pentru fata sau poti aplica ulei de corp pentru a mentine cat mai bine elasticitatea pielii. Daca zona este uscata si are aspect imbatranit, foloseste o crema pentru tonifiere sau cu efect lifting si proprietati restructurante.

 

 

Cand mergi la plaja, nu uita ca in zona decolteului pielea e mai sensibila, asa ca protejeaz-o adecvat cu un produs FPS mediu sau ridicat. Aplica apoi si un strat subtire de pudra de corp, care sa absoarba transpiratia si sa previna astfel aparitia iritatiilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *