Sanatate

Herpesul labial

Destul de multi oameni se pomenesc cu niste vezicule in jurul buzei. Pielea se inroseste, veziculele se rup si raspandesc un lichid, dupa care apare crusta. Calvarul dureaza pana la zece zile. In aceste cazuri medicul pune diagnosticul de herpes labial, afectiune frecvent intalnita la tineri. El este provocat de virusul simplex tipul 1 (HSV-1). Acest virus este usor diferit de cel genital, tipul 2 (HSV-2).

 

Ca toate bolile virale, herpesul labial este foarte contagios si sever in manifestari. In unele cazuri, el poate pune chiar viata in pericol. Practic, orice persoana se poate contamina cu el, dar nu este obligatoriu ca la toate sa apara leziunile herpetice. Sunt situatii cand leziunile nu apar niciodata. In 90 % din cazuri, virusul e linistit si eventual provoaca o stare usoara de oboseala. Dar in 10 % din cazuri (mai ales la persoane cu sitemul imunitar slabit), simptomele obliga consultarea medicului.

 

Pana la aparitia leziunilor, adica inainte cu cateva ore, chiar doua zile de la contaminare, in coltul gurii simtim mancarime, usturime si arsura. Mai mult, exista senzatia de amorteala asociata cu durere.

 

Din pacate, medicamentele nu vindeca, ci doar reduce intensitatea simptomelor si previn recaderile. Medicul va prescrie tratamentul in functie de o serie de elemente, diferite de la pacient la pacient: antecedente, severitatea simptomelor si a leziunilor etc. In general se administreaza  creme topice, antivirale oral. In situatii deosebite, copiilor sau adultilor cu sistemul imunitar prabusit, li se pot indica antibiotice.

 

Terapiile complementare pot completa, dar in nici un caz nu se pot substitui tratamentelor medicale. O oarecare calmare a formelor de manifestare a herpesului se poate obtine prin administrarea de vitamina C sau folosirea balsamului cu lamaie.

 

Pe langa tratamentul indicat de medic, sunt si masuri care respectate, chiar daca nu fac minuni, cel putin nu accentueaza raul provocat de virus. Cu un prosop umezit in apa rece, curata, tamponam dimineata, la pranz si seara, aproximativ o jumatate de ora, zona gurii pentru a calma durerea si a limita roseata. Nu vom apela la aspirina, ci al acetaminofen pentru a scapa de durere. Vom evita citricile, bauturile acidulate, fructele crude si, dupa ce am mancat, trebuie sa folosim solutii recomandate de medic sau farmacist pentru igienizarea cavitatii bucale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *