Sanatate

Hepatita virala A

Ficatul este cel mai mare organ intern. Cantarind mai mult de 2 kg, el indeplineste mai multe functii, dintre care cele mai importante pentru functionarea normala a intregului organism sunt reglarea compozitiei sangelui, prelucarea nutrientilor absorbiti in intestine si detoxifierea sangelui.

 

 

Datorita complexitatii sale si expunerii la mai multe substante nocive, ficatul este extrem de vulnerabil la agresiuni. Cea mai frecventa boala care afecteaza ficatul este hepatita, care inseamna inflamatia ficatului, inflamatie care poate cauza disfunctionalitatea unui organ. Inflamatia este protuberanta rosie si dureroasa, care apare atunci cand sunt tesuturile sunt infectate sau deteriorate. 

 

 

Virusul hepatic A

 

 

Boala infecto-contagioasa acuta, hepatita virala A  sau hepatita epidemica este produsa de virusul hepatic A si apare in focare epidemice mai ales la copii si tineri. Sursa de infectie este de obicei digestiva, fecal-orala, dar rar se poate transmite si prin sange sau contact sexual.

 

 

Perioada de contagiozitate este de doua saptamani inainte si o saptamana dupa debutul bolii. Virusul este prezent la bolnavi in fecale, incepand din ultima parte a perioadei de incubatie si in primele doua saptamani ale bolii.

 

 

Hepatita A este produsa de un virus contractat de obicei in timpul unei excursii. Aceasta boala infectioasa este transmisa mai ales prin alimente contaminate sau prin apa sau lapte. Oamenii care lucreaza cu animale pot lua virusul de la acestea. Virusul poate fi prezent in materiile fecale, in sange sau in bila cu 2-3 saptamani ca semnele si simptomele sa apara. Virusul dispare odata cu ingalbenirea pielii si a ochilor (icter) sau la 2-3 saptamani dupa aceasta.

 

 

Simptome

 

 

Copiii mici fac frecvent forme asimptomatice de boala in timp ce la adolescenti si adulti apar simptomele clasice. Pot trece intre 15 si 50 de zile de la infectare, la aparitia simptomelor.

 

 

Simptomele hepatitei includ “galbinare”, obosela, lipsa poftei de mancare, durere de cap, iritabilitate, intepenirea incheieturilor, voma, dureri de stomac, diaree sau constipatii, dureri musculare si febra; pot fi prezente mancarimi sau eruptii pe piele.

 

 

Icterul sau galbenarea este la inceput observat la ochi si la membranele mucoase. Urina poate fi inchis la culoare din cauza excesului de bilirubina excretata de rinichi, iar scaunul poate capata culoarea argilei, din cauza absentei pigmentului bilei. Ficatul se mareste si devine sensibil.

 

 

Copiii si adultii tineri sunt cei mai susceptibili de a avea hepatita; incidenta cea mai mare este in randul adolescentilor.

 

 

Tratamente

 

 

Nu exista un tratament specific pentru hepatita A. Singurele masuri care se pot lua in perioada simptomatica sunt odihna la pat si consumul unei cantitati mari de lichide, in special daca apar diaree si varsaturi. In plus , trebuie sa se evite alcoolul si medicamentele care afecteaza ficatul, cum ar fi paracetamolul; medicul poate recomanda unele medicamente care amelioreaza unele simptome, precum durerea si greata. Iata si alte recomandari ale medicilor:

 

 

Apetitul pacientului este de obicei redus; el trebuie sa consume un mic dejun hranitor, deoarece pofta sa de mancare scade pe parcursul zilei. El trebuie sa evite mancarurile grele, uleioase si bauturile alcoolice.

 

 

Se recoamda consumul regulat de ceaiuri din plante ca anghinare, cicoare si sunatoare. Dintre sucuri cele mai bun pentru ficat sunt cele naturale de lamaie si grapefruit.

 

 

Intrucat acumularile de fecale din intestinul gros fac ca sangele sa absoarba mai multe produse de excreţie, cum ar fi amoniacul, pacientul ar trebui sa evite constipatia si sa bea multa apa pentru a curata rinichii de substantele toxice.

 

 

Bolnavul trebuie sa faca baie des si sa nu neglijeze spalarea mainilor cu sapun si apa calda dupa fiecare scaun.

 

 

Pacientul nu are voie sa pregateasca hrana pentru cei din jur, sa foloseasca tacamuri care trebuie sa fie spalate separat de cele ale membrilor familiei, eventual chiar tacamuri de unica folosinta.

 

 

Lenjeria de pat si cea de corp, imbracamintea sa fie spalata separat.

 

 

Compresele fierbinti peste zona ficatului timp de 15 minute, urmate de un masaj cu buretele rece si repetarea consecutiva acestor proceduri, fierbinti-reci de patru ori, poate constitui o alternativa zilnica. Tratamentul se termina printr-un dus sau o baie.

 

 

Hepatita virala A se vindeca complet in majoritatea cazurilor in decurs de patru saptamani, in general. Ficatul este de cele mai multe ori refacut in 1-2 luni. Boala nu se cronicizeaza si, dupa vindecare, apar anticorpi care protejeaza organismul de infectiile viitoare cu acelasi virus hepatic. In unele cazuri, mai ales la batrani, hepatita A poate produce semne si simptome grave, necesitand tratament medicamentos si spitalizare. In cazuri rare poate fi fatala.

 

 

.ro

Foto: sxc.hu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *