Harta infracțiunilor de vară - Care sunt zonele cele mai periculoase din Cluj-Napoca

În sezonul cald, hoții nu se lasă toropiți de căldură, ba din contră, acționează în forță. Mii de infracțiuni au fost sesizate de clujeni la Poliție, în ultima perioadă. 

Vă prezentăm mai jos o radiografie a infracțiunilor de sezon și locurile în care acționează cel mai des cetățenii certați cu legea.

În ultimele trei luni au crescut îngrijorător de mult infracțiunile contra persoanei în Cluj-Napoca. La Poliție au fost reclamate nu mai puțin de 4.066 infracțiuni. În sezonul cald, infractorii se specializează pe furturi din locuințe, poșete, portmonee și mașini. De asemenea, clujenii care frecventează terasele și ștrandurile trebuie să fie cu ochii pe bunurile personale, hoții vânează obiectele nesupravegheate. Infractorii merg până acolo că smulg bijuteriile de la gâtul femeilor care poartă o ținută lejeră ce expune la vedere podoabele. Femeile în vârstă sunt o pradă mai ușoară. Smulgerea bijuteriilor este un mod de operare deja clasic pentru infractori în perioada verii.

Polițiștii clujeni spun că în topul infracțiunilor de vară sunt tâlhăriile, urmate de vandalizarea mașinilor.

“În urma analizei criminalității sesizate pe raza municipiului Cluj-Napoca, a rezultat că cele mai frecvente infracțiuni săvârșite în sezonul cald sunt furturile din buzunare, poșete, genți, furturile din auto, distrugeri de componente ale autovehiculelor și smulgerea de bijuterii purtate la vedere, fără a putea face o ierarhizare a acestora”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj.

Polițiștii care investighează aceste fapte penale au constatat de-a lungul tiimpului că hoții caută în sezonul estival trei lucruri: în primul rând bani, apoi bijuterii, și portmonee. Alte bunuri sustrase frecvent sunt:  poșete, genți, telefoane mobile. E mai ușor pentru infractorii specializați în furturi să acționeze vara deoarece mulți clujeni își lasă neglijent bunurile la vedere când ies în oraș sau în mașina cu geamul pe jumătate deschis și neasigurată. Iar cei care pleacă în concediu și lasă casa nesupravegheată o perioadă mai lungă de timp riscă foarte mult să fie jefuiți.

,,Sunt sustrase sume de bani, bijuterii, portmonee, poșete, genți, telefoane mobile și alte bunuri personale lăsate la vedere, în autovehicule neasigurate, pe terase, la ștranduri, sau din locuințele nesupravegheate pe o perioadă mai lungă de timp, când proprietarii sunt plecați în concediu”, au punctat reprezentanții IPJ.

Locurile cele mai periculoase din Cluj-Napoca, în sezonul cald, sunt ștrandurile, parcurile și piețele. Polițiștii spun că infractorii acționează cel mai des la ștranduri.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj are câteva recomandări pentru clujeni ca să nu ajungă victima unor infracțiuni de sezon: să nu-și lase bunurile nesupravegheate, să nu împrumute telefoanele mobile sau bani unor persoane necunoscute, care ar putea abuza de încrederea lor. De asemenea, să-și asigure autovehiculele (să nu lase geamuri deschise și bunuri la vedere) și locuințele. Pentru a nu fi victimele hoților, clujenii sunt sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare intenția de a părăsi localitatea în vacanțe, să nu poarte la vedere bijuterii valoroase și să evite locurile slab iluminate după lăsarea întunericului.

Adauga comentariu