Sanatate

Hapciu! Este raceala sau gripa?

Amandoua afectiuni sunt infectii virale de tract respirator superior.

 

Raceala

Simptome uzuale:

–    Rinita, stranut, congestie nazala.
–    Dureri in gat (de obicei senzatie de arsura).
–    Tuse.
–    Afrebilitatea sau febra joasa.
–    Oboseala medie.

 

Cauze: Unul dintre cele mai mult de 200 de virusuri determina de obicei 2-4 raceli pe an la adulti si 4-8 raceli anual la copii. Severitate: De obicei nu e grava, decat pentru persoanele cu boli pulmonare sau alte boli grave. Pot lucra? Adeseori. Fiti atenti sa nu-i imbolnaviti pe ceilalti. Spalati-va frecvent mainile.

 

Poate fi prevenita? Posibil, daca va spalati cu grija mainile, nu impartiti mancarea, prosoapele si batistele cu altii, daca va hraniti bine si va odihniti suficient. Antibioticele ajuta? Nu, decat daca aveti o infectie bacteriana.

 

Cum sa va ingrijiti:

–    Beti lichide calde. Supa de pui facuta in casa va poate ajuta sa curatati mucusul.
–    Dormiti si odihniti-va mai mult.
–    Administrati-va remedii naturale de raceala cu precautie.
–    Incercati pastile cu gluconat de zinc (13 mg, una la fiecare 2 h cat timp sunteti treaz). De folosit pentru adulti, numai in raceli. Nu utilizati in sarcina sau in caz de afectiuni imuno-deprimante (cancer, SIDA sau alte boli cronice).

 

Gripa

Simptome uzuale:

–    Rinita si stranut.
–    Dureri in gat si dureri de cap.
–    Tuse.
–    Febra (de obicei peste 38,5 º) si frisoane.
–    Oboseala moderata spre severa si slabiciune.
–    Dureri musculare.

 

Cauze: Unul dintre cele cateva virusuri din familia Influenza A sau Influenza B. In medie, adultii au mai putin de o infectie pe an. Severitate: poate fi grava. O preocupare speciala pentru varstnici si pentru cei cu boli cronice. Pot lucra? Nu, pana nu se rezolva febra, oboseala si celelalte simptome mai serioase.

 

Poate fi prevenita? Adeseori, prin vaccinare. Trebuie sa va vaccinati in fiecare toamna. Antibioticele ajuta? Cateodata. Sunt admise doua antibiotice antivirale, dar sunt suficiente numai impotriva virusului gripei A.

 

Mod de ingrijire:

–    Beti multe lichide pentru evitarea deshidratarii.
–    Dormiti si odihniti-va mult.
–    Folositi analgezice fara prescriptie, cu precautie, la nevoie.

 

Pentru ambele afectiuni solicitati asistenta medicala: 1) daca aveti dificultate la respiratie, senzatie de lesin, modificari de vigilenta, dureri puternice in gat, tuse cu sputa sau mucus in cantitate mare (mai ales daca sunt verzi sau galbene), dureri ale fetei sau o boala cronica. 2) daca simtomele nu s-au rezolvat in doua zile.

 

Dupa o raceala sau o gripa poate lesne aparea pneumonia, ce poate fi si ea determinata de virusuri, bacterii sau alte microorganisme. De obicei, veti avea tuse puternica care exteriorizeaza o cantitate mare de flegma. Febra este frecventa. Puteti avea dureri ascutite cand respirati adanc, aceasta fiind pleurita. Daca sunteti ingrijorat de pneumonie, consultati medicul. Ati putea avea nevoie de un examen radiologic al cavitatii toracice si de antibiotice.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *