Haos la Autogară. „Bătălia” pentru un loc de parcare și slalomul printre autoturismele de pe trotuare, „meniul” zilnic al șoferilor și pietonilor

La Autogară, la fel ca în multe zone din oraș să găsești un loc de parcare este un lux. Amenzile aplicate de polițiști șoferilor care parchează neregulamentar în zona Autogării de pe strada Giordano Bruno nu au niciun efect. Lupta zilnică pentru un loc de parcare este o imagine dezolantă. Taximetriștrii au la dispoziție un stand cu doar 6 locuri de parcare. Spun că nu sunt suficiente și din acest motiv se țigănesc între ei sau cu șoferii care parchează pe locurile lor. Pietonii fac slalom printre mașinile parcate pe trotuare sau circulă pe carosabil cu ochii în patru ca să nu fie loviți de mașini.

Într-o zi obișnuită de joi, la orele prânzului, clujenii care au drum cu mașina în zona de nord a orașului, mai exact la Autogara Beta sau Fany, trebuie să parcheze pe unde găsesc un loc liber. Asta înseamnă de cele mai multe ori în zone unde staționarea este interzisă sau pe trotuare. În apropiere nu există un parking care să te scoată din încurcătură.

Din cauza lipsei locurilor de parcare, lângă Autogară este o „țigănie” permanentă: trotuare pline cu mașini, taximetriști care se ceartă între ei sau cu alți șoferi pentru un loc de parcare și călători nemulțumiți că trebuie să se strecoare cu bagajele printre mașini.

„Aici e o țigănie”
 
Atât taximetriștii cât și ceilalți șoferi ignoră orice semn de circulație care arată clar că este interzisă oprirea. De exemplu, peste drum de Autogara Fany, lângă sala de jocuri, este montat un asttfel de semn dar șoferii parchează chiar sub el.
Taximetriștii recunosc cu jumătate de gură că este dezastru în zonă. Un taximetrist, care și-a parcat mașina lângă gardul Autogării Fany, declară nemulțumit că „avem un stand, dar e îngust. Aici e o țigănie”.

Câțiva metri mai încolo, un alt taximetrist se plânge că sunt permanent hărțuiți de polițiști. Bărbatul povestește că polițiștii vin des în perimetrul Autogării și îi amendează pe taximetriștri dacă nu sunt parcați în locul rezervat lor și că e haos. Deși crede că merita amenzile pe care le-a primit, de fiecare dată, șoferul afirmă degajat că nu i se pare drept să nu poată parca în altă parte decât în stand.
Alți doi colegi îl contrazic și spun răspicat că ei nu au primit amendă pentru parcare neregulamentară în zona Autogării.

Două tabere, ambele vinovate

Dacă luăm în calcul faptul că taximetriștii nu respectă locurile special create pentru ei și parchează pe unde apucă, iar ceilalți șoferi își lasă mașinile pe trotuare și chiar în alveolele pentru taxi ajungem la o concluzie simplă: nu se poate plânge de mila niciunei tabere, care creează aglomerație și disconfort pentru cetățeni.
Pietonii se resemnează și, chiar dacă poartă bagaje grele, se aventurează printre mașini, pe trotuarele sparte, ca să ajungă în Autogară.

Cum văd vinovații soluționarea problemei

Am fost curioși să aflăm ce soluție ar putea găsi Primăria? I-am întrebat chiar pe cei implicați direct în problemă: șoferii. Un taximetrist a declarat pentru că ar trebui să existe un loc rezervat pentru mașinile lor, așa cum are transportul în comun. Spațiul pe care îl alocă Primăria taximetriștrilor are doar 6 locuri. Sunt prea puține, după cum spun taximetriștii. Tocmai din acest motiv nu se mulțumesc să aștepte eliberarea unui loc și parchează unde văd câțiva metri de asfalt liber.

 

Adauga comentariu