Haos la ANT. Emanuel Ungureanu: ,,Nu au date, aplică numai proceduri, se spală pe mâini că nu au chef”. ANT plimbă hârtiile între instituții și nu dezvăluie ce s-a întâmplat cu rinichii prelevați în noaptea dinaintea reținerii lui Mihai Lucan

Sistemul de raportare al Agenției Naționale de Transplant și de comunicare cu presa lasă mult de dorit. Îngropați în proceduri, reprezentanții ANT se spală pe mâini când vine vorba de o cerere oficială în baza Legii 544 și direcționează jurnaliștii spre centrele de transplant, deși ei știu tot ce mișcă în lumea transplantului de organe.

La întrebările trimise de Ziar de Cluj și NCN cu privire la rinichii prelevați în noaptea dinaintea reținerii lui Mihai Lucan - despre care medicul Carmen Pantiș spunea că au fost incinerați – ANT a răspuns vag și ne-a direcționat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj.

Cu alte cuvinte, la ANT jurnalistul sau omul de rând nu poate accesa informații clare și transparente în ceea ce privește grefele: de unde vin, unde ajung și ce se întâmplă cu ele. Mai grav, ANT denigrează medicii care fac acum transplanturi la ICUTR și îi acuză că irosesc organe. Cel puțin asta susține denunțătorul lui Mihai Lucan. 

,,ANT vrea să denigreze noii medici care fac transplant aici. La acei rinichi, întâmplarea face că a fost chemată și o tânără din Asociația de care mă ocup: Camelia Borza. Înainte de a se face transplantul, se face analiza sângelui celui care este donator. Și s-a constatat că are PSA-ul mare, adică acei rinchi erau cu cancer. Au fost chemați totuși oamenii, printre care și Camelia. M-a sunat seara să îmi spună că s-ar putea să fie o șansă. După Lucan există la ICUTR reguli foarte clare și nu am niciun dubiu că cine face transplant chiar are această șansă fără bani, fără alte șmecherii. Camelia s-a dus și li s-a prezentat situația, li s-a spus că rinichii sunt cu cancer. Oamenii au refuzat, toți au spus că nu riscă. Nu se transplantează toți rinichii, se transplantează rinichii buni”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

Omul de la care a pornit dosarul celebrului chirurg Mihai Lucan arată cum o mână se spală pe alta în mafia din sistemul medical și o acuză pe Carmen Pantiș că a trimis la Cluj rinichii prelevați în 21 decembrie fără să îi testeze.

,,Problema era că acest PSA trebuia identificat la sursă, nu trebuiau să vină rinichii la Cluj. Carmen Pantiș nu a spus: ne-a scăpat să luăm PSA-ul. Și atunci Zota și alți șmecheri de la Agenția Națională de Transplant zic: ,,Uite, domnule, ăștia refuză rinichii, îi incinerează în loc să îi pună la bolnavi.” Ceea ce este o minciună, o mizerie. La Institut nu ar face așa ceva pentru că interesul lor este să meargă mai departe activitatea. Carmen Pantiș nu a făcut ce trebuia să facă și atunci a spus: ,,Au plecat de aici, erau în regulă, nu știu ce au făcut, i-au incinerat.” Eu i-am explicat și lui Adrian Criș, de la Bihoreanul.  Cei de la ANT încearcă să îi denigreze pe medicii de la Cluj că aruncă rinichi. Atenție, cei de la ANT îi cântă Institutului prohodul. ANT trebuia să știe ce s-a întâmplat cu rinichii. ANT va fi distrus din temelii, toți golanii ăia trebuie să facă pușcărie. Nu au date, aplică numai proceduri, se spală pe mâini că nu au chef. Ei trebuie să știe tot: trasabilitatea organelor, de unde vin, când vin, ce se întâmplă cu organul. Pentru ce se întâmplă acum la ICUTR bag mâna în foc. Nimeni nu pune un rinichi prost, Lucan făcea asta masiv ca să fie la număr”, a subliniat Emanuel Ungureanu. 

În răspunsul oficial primit de la ICUTR, se confirmă ipoteza lui Emanuel Ungureanu. Rinichii ar fi pus în pericol viața beneficiarilor.

,,În cursul testelor serologice s-a determinat o valoare PSA peste 100 ng/ml cu free PSA de 4,7 ng/ml, valori înalt sugestive pentru existența unui adenocarcinom de prostată activ. Comisia ICUTR a decis neutilizarea grefelor. Piesele nu au fost incinerate”, ne-a transmis Adriana Muntean, director medical la ICUTR.

Dar purtătorul de cuvânt al ICUTR afirmă că munca Institutului ar fi ușurată dacă în centrele unde se face prelevarea organelor s-ar efectua mai multe analize. Însă când vine vorba de relația cu ANT, Iacob Gheorghiță are numai cuvinte de laudă.

,,Noi ne-am dori să fie mult mai multe determinări pe care să le efectueze centrele unde se face prelevarea, dar asta nu este neapărat o problemă atâta timp cât noi avem o procedură prin care ne asigurăm că nu punem în pericol viața primitorului de grefă renală. Rinichii acelui bărbat sunt în laboratorul de Anatomie Patologică al Institutului. Conform legii, aceste piese se păstrează 3 luni, după care se incinerează. Noi, în mod particular, le păstrăm pe o perioadă nedeterminată. Din punctul meu de vedere, ANT a procedat corect că a cerut o informare în scris din partea instituției noastre. De ce se plimbă hârtiile? Așa este bine pentru că un document scris are valoare juridică”, a afirmat Iacob Gheorghiță.

Un lucru este sigur. Până se dă jos vălul de pe un mister medical, curge multă apă pe Someș. Trăiască birocrația, cea de toate zilele, care îngroapă România!

 

 

Adauga comentariu