Guvernul liberal-militar deschide piețele și anunță intensificarea controalelor. Ciuca: „Cred că trebuie să dăm un mesaj”

Generalul Ciuca, premier interimar din partea PNL, a cerut controale în piețe printr-o acțiune concertată a ANSVSA și a structurilor MAI, după anunțul de deschidere a piețelor: „Piețele vor fi deschise, motiv pentru care, așa cum am discutat, o să rog ANSVSA și structurile Ministerului Afacerilor Interne să își coordoneze activitățile astfel încât să putem să avem o monitorizare a tot ceea ce înseamnă activitatea în piețe pentru a putea să evităm partea aceasta de răspândire a virusului", a spus Nicolae Ciucă în debutul ședinței de Guvern.

Guvernul liberal-militar anunță astfel controale ample în piețe, pe fondul respectării regulilor obligatorii pentru evitarea răspândirii virusului COVID-19.

Premierul interimar, (G) Nicolae Ciucă, a anunțat vineri, 11 decembrie, în prima ședință de Guvern pe care o coordonează că roagă Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și structurile Ministerului Afacerilor Interne să își coordoneze activitățile astfel încât să existe o monitorizare completă a activității din piețe.

”(…) Aici este o chestiune în ceea ce înseamnă ieșirea din restricția de închiderea piețelor. Piețele vor fi deschise, fapt pentru care o să rog ANSVSA-ul și structurile Ministerului Afacerilor Interne să își coordoneze activitățile astfel încât să avem o monitorizare a tot ce înseamnă activitatea în piețe pentru a putea să evităm partea aceasta de răspândire a virusului.

Cred că trebuie să dăm un mesaj.

Din postura de părinți, de rude... Intră în atribuțiile noastre să reducem factorul de răspândire. Este o responsabilitate personală, civică", a declarat, vineri, premierul interimar, Nicolae Ciucă.

Solicitarea lui Ciucă vine după ce șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că situația cazurilor COVID-19 din Capitală este una dificilă.

După închiderea piețelor din spațiile închise și blocarea activității producătorilor români, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, promova electoral „consumul produselor locale”:

„Consumați produse românești pentru a susține producătorii locali!”, nota în prag de 1 Decembrie, ministrul Agiculturii, clujeanul Adrian Oros, pe pagina sa de facebook.

În Cluj-Napoca, administrația locală a aplicat o serie de măsuri prin care a scos producătorii locali din piețe afară, în condițiile unei temperaturi tot mai reduse, ori a vandalizat halele prin demontarea geamurilor, lăsând producătorii locali în bătaia vântului. 

CITEȘTE ȘI: Piețele din spațiile închise au fost deschise în batjocură și în bătaia vântului

Prezent la ședință, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a subliniat că la nivelul Capitalei, situația cazurilor Covid-19 este una dificilă.

„DSV-ul urmărește situația. Incidența nu-i singurul factor de urmărit. Colaborarea populației române este cea mai importantă. În ultimele zile ,am distribut oxigenul la spitale. 500 de generatoare finalizăm să livrăm azi sau mâine”, a spus șeful Raed Arafat.

Decizia privind deschiderea piețelor a fost anunțată în ședința de Guvern de vineri, 4 decembrie.

„Hotărârea CNSU a trecut. Pieţele închise care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun Ministerul Sănătăţii, ANSVSA şi Ministerul Lucrărilor Publice”, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

Închiderea piețelor din spații închise a dus la o scădere a PNL în sondaje și, ulterior, la un rezultat dezastruos la alegerile parlamentare din 6 decembrie, PNL-iștii înregistrând doar 25% din voturi. 

Producătorii și fermierii români au realizat acțiuni de protest chiar în fața Guvernului pentru redeschiderea piețelor. 

În Cluj-Napoca, de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară. În același timp, hypermarketurile și marile lanțuri de magazine, care funcționează tot în spații închise, sunt funcționale.

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, îndemna românii să consume produse românești, în contextul în care o bună parte din piețe au fost închise ori vandalizate prin scoaterea geamurilor, iar producătorii locali scoși afară „în proximitatea piețelor”. 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: nicolaeionelciuca/facebook.com

Adauga comentariu