Guvernul Dăncilă pierde lupta pentru funcția de subprefect al Clujului. Gyorke Zoltan se întoarce la PREFECTURĂ pentru a doua oară

Proaspătul eliberat din funcție, fostul subprefect, Gyorke Zoltan a câștigat astăzi la Tribunalul Cluj suspendarea Hotărârii de Guvern. Practic, Gyorke Zoltan a contestat decizia luată de Guvernul Dăncilă cu privire la eliberarea sa din funcția ocupată la Insituția Prefectului Cluj și a obținut reîntoarcerea sa pe aceeași funcție, cu venituri compensatorii pentru perioada în care nu a putut să își exercite atribuțiile. Gyorke Zoltan a fost eliberat din funcție printr-o Hotărâre de Guven dată în 8 februarie 2019. La o lună de la decizia Guvernului, acesta și-a recâștigat funcția.

„Tribunalul Cluj a suspendat azi Hotărârea Guvernului din 8 februarie 2019 privind eliberarea mea din funcția publică de subprefect al județului Cluj. Prin acțiunea îndreptată împotriva Guvernului României am contestat legalitatea actului și riscul iminent de producere a unor pagube semnificative pentru interesul public cât și pentru terți. Hotărârea pronunțată are caracter executoriu, mâine îmi reiau activitatea”, a explicat Gyorke Zoltan. 

Mai mult, acesta susțin că Guvernul României trebuie să renunțe la politizarea funcțiile de prefect și subprefect. 

„Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor stabilite de lege în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică iar principalele activităţi desfăşurate de funcţionarii publici sunt: elaborarea proiectelor de acte normative și punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative. 

Fac un apel către colegii funcționari publici să refuze îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale, să respingă orice acțiuni ale unor politicieni săvârșite în scopul subordonării autorităților și instituțiilor publice și să acționeze, cu toate mijloacele prevăzute de lege, pentru asigurarea unui serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient şi imparţial, în interesul cetăţenilor, precum şi al autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală şi locală”, a mai precizat acesta. 

Tribunalul Cluj, instanță de fond în acțiunea înaintată de Gyorke Zoltan, a decis ca sentința să fie pusă în aplicare de îndată. 

„Respinge, ca neîntemeiată, excepția lipsei calității procesuale pasive a SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI, invocată prin întâmpinare. Admite cererea de suspendare formulată de către reclamantul GYORKE ZOLTAN, în contradictoriu cu pârâții PRIMUL MINISTRU AL ROMÂNIEI, GUVERNUL ROMÂNIEI, și SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI - prin secretar general TONI GREBLĂ. Suspendă executarea Hotărârii de Guvern nr. 54/08.02.2019 privind aplicarea în privința reclamanatului a mobilității din funcția publică de subprefect al județului Cluj în funcția publică de inspector guvernamental, până la soluționarea pe fond a acțiunii în contencios-administrativ având ca obiect anularea actului administrativ atacat. Suspendă executarea Deciziei Primului-Ministru nr. 24/08.02.2019 privind numirea prin mobilitate a reclamantului în funcția publică de inspector guvernamental, până la soluționarea pe fond a acțiunii de contencios administrativ având ca obiect anularea actului administrativ indicat. Respinge ca neîntemeiată, cererea de intervenție accesorie formulată de către intervenientul accesoriu Ministerul Afacerilor Interne, în interesul Guvernului României. Executorie de drept”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj. 

Și Guvernul Ponta a încercat să îl elibereze pe Gyorke Zoltan din funcția de subprefect, însă și atunci acesta și/a recâștigat funcție prin decizie definitivă dată de judecătorii de la Cluj. 

Potrivit surselor Ziar de Cluj, PSD Cluj plănuia să îl pună pe funcția de subprefect pe consilierul Cătălin Croitoru, care a și început să facă demersuri în acest sens. Ulterior, planurile social democraților s-au schimbat și în locul lui Zoltan a fost pus Alin Danci, un angajat al Consiliului Județean Cluj, membru cu vechime în PSD Cluj. Alin Danci a luat funcția în primire vinerea trecută. Strategia pesediștilor a fost ”stricată” de decizia dată astăzi de Tribunalul Cluj. Alin Danci va fi nevoit să elibereze funcția și în cel mai bun caz să se întoarcă la Consiliul Județean Cluj. Surse din Prefectură susțin că Danci, protejatul PSD Cluj, va rămâne în funcție. În cazul acesta, județul va avea doi subprefecți

Adauga comentariu