Guvernul a aprobat astazi alocarea de fonduri care salveaza TIFF 2014

Bugetul Ministerului Culturii va fi suplimentat astazi cu 3,1 milioane de lei, bani necesari pentru sprijinirea a trei festivaluri importante din tara. Festivalul International de Film Transilvania primeste, astfel, suma de doua milioane de lei, reprezentand cam o treime din buget, fara de care, potrivit directorului Tudor Giurgiu, ar fi ramas datori la diversi furnizori din strainatate.

Lipsa alocarilor pentru evenimente din bugetul Ministerului Culturii pe acest an este o situatie fara precedent si ar fi pus sub semnul hazardului desfasurarea TIFF din acest an, dupa cum a atras atentia ieri Tudor Giurgiu, directorul festivalului, in cadrul unei conferinte de presa. In aceeasi situatie se afla si Festivalul International de Teatru, precum si Festivalul AstraFilm de la Sibiu. Astazi, Guvernul a dispus alocarea sumei de 3,1 milioane de lei pentru cele trei manifestari.

„Tinand cont de faptul ca in bugetul aprobat pentru Ministerului Culturii pe anul 2014 nu au fost prevazute fondurile necesare derularii acestor proiecte, este necesara suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, la capitolul 67.01 „Cultura, recreere si religie”, titlul 20 „Bunuri si servicii”, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2014, cu suma de 1.000 mii lei pentru finantarea Festivalului International de Teatru de la Sibiu, cu suma de 2.000 mii lei pentru finantarea Festivalului International de Film Transilvania si cu suma de 100 mii lei pentru finantarea Festivalului Astra Film”, se arata in hotarare.

Directorul TIFF a vorbit astazi la telefon cu Kelemen Hunor, ministrul Culturii, care ”a luptat si s-a straduit mult pentru aceasta alocare”.

„Aceasta veste ne da linistea ca vom putea face festivalul la parametripe care ni-i dorim. Daca nu ii primeam, am fi ramas cu datorii la furnizori de servicii din strainatate si la cei care ne dau filmele. Pentru noi a contat foarte mult faptul ca la Ministerul Culturii a revenit Kelemen Hunor, care stia de TIFF,  a fost aici, stie care este situatia si cat de important este ca manifestarile culturale sa fie sprijinite. Activitatea politicienilor nu isi are rostul daca nu sprijina cultura si educatia”, a declarat Tudor Giurgiu, pentru Ziar de Cluj.

TIFF 2014 va avea loc la Cluj-Napoca  intre 30 mai si 8 iunie si va avea un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro. Clujul va fi animat de sute de proiectii, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri. 217 filme din 55 de tari vor rula pe ecrane si aproximativ 700 de invitati romani si straini vor ajunge in oras in perioada festivalului.

Adauga comentariu