Din oras

Guvernantii vor sa creasca impozitul hotelurilor cu 20%. Hotelierii clujeni sunt revoltati

De curand, autoritatile au anuntat ca se doreste ca plata taxei hoteliere sa se calculeze nu doar pe noaptea de cazare, ci si pe micul dejun care este inclus in oferte, astfel ca impozitul va creste cu nu mai putin de 20%. Reprezentantii celor mai importante hoteluri clujene s-au aratat indignati de noile dari, in conditiile in care sprijinul din partea statului in acest domeniu este inexistent. Nemultumirile sunt legate si de autoritatile locale, care sprijina turismul in oras amendand autocarele straine care opresc in centru.

Alarma a fost data de Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

„In Romania anului 2014, la aproape sase ani de la inceperea crizei economice mondiale, industria hoteliera subzista cu mare greutate. O industrie care a fost atat de lovita de criza in 2009, pierzand aproape 25% din cifra de afaceri anuala, care nici pana acum nu a fost recuperata, a fost lovita in plus de minunatii nostri guvernanti, in 2010, prin majorarea TVA-ului (in conditiile in care in alte tari din UE a fost instantaneu scazuta) la restaurante si evenimente „, a declarat Radu Enache, presedintele FIHR, citat de mediafax.ro.

Potrivit acestuia, industria hoteliera a reusit cu greu in urma cu cinci ani sa convinga guvernantii sa includa micul dejun la cota redusa de TVA de 9%, alaturi de cazare. Obligativitatea de a include in momentul vanzarii a micului dejun in pachetul de cazare, creeaza premisele unei interpretari ulterioare a unei alte taxe pe care industria trebuie sa o suporte, si anume taxa hoteliera, potrivit acestuia.

Darile cresc de la 9% la 24%

Potrivi Codului Fiscal, pentru sederea intr-o unitate de cazare, primaria instituie o taxa hoteliera in cota de 1% din valoarea totala a cazarii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se incaseaza de firmele prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate. Taxa de 1%  pe care industria o plateste primariei se calculeaza pentru intreaga perioada de sedere.

Presedintele federatiei a atras atentia ca hotelierii nu pot separa micul dejun de cazare, din cauza TVA-ului insa, prin Legea Contabilitatii, valoarea acestuia trebuie evidentiata separat (innoptare un cont, vanzare de marfuri – mic dejun, alt cont). Astfel, daca hotelierii ar separa pe facturi diferite micul dejun, ar trebui sa plateasca pentru el TVA de 24%, nu de 9%, ca acum.

Masura i-a suparat si pe administratorii de hoteluri din Cluj.

Bete in roate, amenzi si supra-impozitare, “contributia” statului la turism

“Toti ministrii Turismului de pana acum si toti guvernantii au contribuit la sprijinirea turismului. Mai exact, nu au facut nimic. Daca la noi vin cativa turisti, asta se intampla datorita initiativei private si a administatorilor de hoteluri care se zbat si merg pe banii lor sa se promoveze si sa atraga interes”, a declarat Roxana Ghiran, managerul hotelului Grand Hotel Napoca.

Clujeanca s-a plans de o situatie hilara cu care se confrunta in aceasta perioada, cand fac eforturi sa participe la targul World Travel Market din Londra.

“ Este un eveniment foarte important unde trebuie sa iti programezi intalniri din timp. Din cauza ca Ministerul Turismului nu si-a platit taxele nu avem voie sa facem nimic pe site-ul respectiv”, a spus ea.

Managerul hotelului clujean si-a aratat nemultumirea si fata de felul in care turismul este sprijinit la nivel local.

“In Turcia autoritatile sprijina turismul prin scutirea de impozite a celor care construiesc hoteluri. Ei ridica unitati de 20-30 de etaje si apoi li se da timp sa isi puna afacerea pe picioare fara sa ii stoarca cu dari si impozite. Noi n-avem turism, nu avem infrastructura, autostrazi nu exista, iar litoralul este cum este. La Cluj, avem si noi cativa turisti straini care sunt amendati cand vin in centru si coboara sa vada biserica Sfantul Mihail. Opreste autocarul ca sa coboare oamenii si in alea 5 minute intotdeauna vine un politist sa le dea amenda. De fiecare data se intampla asta. Pe scurt, nu ne ajuta cu nimic, ba chiar ne pun bete in roate, dar suntem buni cand e vorba de dari si impozite”, a mai spus Roxana Ghiran.

Oficialii City Plaza acuza si lipsa de transparenta in administrarea banilor din taxe

Aceeasi indignare se manifesta si in randul celor care administreaza hotelul City Plaza.  

”Aplicarea unei astfel de taxe ar reprezenta o povara suplimentara nejustificata pentru hotelieri, in contextul in care banii colectati din această taxa nu au adus nici pana acum beneficii reale pentru operatorii turistici. Totodata, lipsa de transparența in cheltuirea sumelor rezultate din aceste taxe genereaza un sentiment de inutilitate sau chiar ostilitate in randul hotelierilor vis a vis de acest demers”, a precizat Cosmin Sindean, Manager Hotel City Plaza.

“Decizia ne asigura ultimul loc in Europa la gradul de ocupare”

Si managerul de la Grand Hotel Italia, Simion Prunean, s-a aratat uimit de masura guvernantilor.

“Daca doresc sa acopere lipsa fondurilor la buget era normal sa mai inventeze o taxa care sa impovareze si mai mult turismul. In loc sa sprijine dezvoltarea turismului, sa creeze infrastructura atat de necesara, sa ajute la crearea unei imagini turistice in lume a Romaniei aceasta decizie a deputatilor ne va asigura in continuare ultimul loc in Europa la gradul de ocupare “, a apreciat Prunean.

Taxele mai mari favorizeaza evaziunea fiscala

Masura ar putea incuraja concurenta neloiala, potrivit proprietarului pensiunii Cabana Motilor din Marisel, Sebastian Hosu.

“Nu e nimic suprinzator, guvernantii nostri cauta mereu sa scoata mai multi bani de la mediul economic privat. Nu e o idee buna, pentru ca in turismul privat ar da apa la moara concurentei neloiale. Cand emitem factura sau bon fiscal, aproape jumatate din suma ii revine statului. Daca impozitul creste, eu nu pot urca pretul ca sa compensez, cazarea ar deveni prea scumpa. In schimb, cei care nu isi fiscalizeaza toata activitatea nu au nicio problema. Noroc ca la noi merge bine, desi muncim mult mai mult decat ne asteptam la inceputul afacerii. As fi fost foarte fericit daca autoritatile ar fi aplicat o masura care sa reduca evaziunea fiscala”, a precizat acesta.

Potrivit datelor statistice,  la 31 iulie 2014 erau neclasificate pe stele 120 structuri de primire turistica cu functiuni de cazare, fata de 123 la aceeasi data a anului trecut. Cea mai mare parte au fost tabere de elevi si prescolari (51,7% din total in anul 2014, respectiv 50,4% in anul 2013). Din cele 1473 hoteluri in stare de functionare la 31 iulie 2014, un numar de 6 hoteluri (0,4% din total hoteluri), cu un total de 747 locuri, nu erau clasificate pe stele.

Utilizarea locurilor de cazare a crescut la Cluj cu 5% fata de anul trecut

In judetul Cluj, pana la aceeasi data unitatile de turism in functiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turistilor 3.688 camere cu 7.281 locuri; au fost cazati 233.095 turisti, din care 48.157 turisti straini (reprezentand 20,7% din totalul turistilor). Comparativ cu aceeasi perioada din 2013 numarul turistilor straini a crescut cu 12,2%. Cei mai multi turisti straini provin din: Ungaria (9.770), Italia (5.411), Germania (5.188), Franta (3.496), Polonia (2.845). Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna august 2014 a fost de 27,5%, cu 5,0% mai mare fata de luna august 2013.

Foto: medevents.ro, cluj.24fun.ro, hotelnapoca.ro, laszlovarga.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *