Sanatate

Guta, reumatismul bogatilor

Guta, numita si “boala regilor” sau “reumatismul bogatilor”, a fost descrisa prima oara cu 2500 de ani in urma, de Hipocrate. In istorie se cunosc multe personalitati, ca de pilda John Calvi, Charles Darwin, Benjamin Franklin si Martin Luther, care au suferit de guta.

 

Nu este o afectiune foarte raspandita, desi anumite grupe de popoare, cum ar fi filipinezii care traiesc in Statele Unite, la care incidenta bolii este foarte ridicata. De obicei, boala afecteaza barbatii adulti, numai in 5-10 % dintre cazuri intalnindu-se si la femei. Pacientii cu guta reprezinta aproximativ 5 % din totalul pacientilor suferind de artrita.

 

Cauze

Desi cauza majoritatii cazurilor nu este cunoscuta cu certitudine, circa 10-20 % din pacienti sufera de o forma mostenita a afectiunii. La toti pacientii cu guta se constata o crestere a nivelului acidului uric in sange. Uratii se depun sub forma de cristale la nivelul articulatiilor, putand provoca forme grave de artrita. Multi dintre pacientii cu guta prezinta si calculi renali.

 

Simptome

Varsta critica pentru aparitia simtomelor la barbati se situeaza intre 40-50 de ani, in timp ce la femei se intalneste rara inainte de menopauza.

 

O descriere clasica a unei crize acute de guta a fost facuta in 1863 de catre Sydenham:

“ Victima se duce sa se culce si doarme fara probleme. In jurul orei 2 noaptea, este trezita de o durere violenta in degetul mare de la picior; mult mai rar durerea se simte in calcai, glezna sau partea de deasupra a labei piciorului. Durerea da senzatia unei dislocari si totusi lasa impresia ca cineva a turnat apa rece peste partea dureroasa. Urmeaza fiori reci, frisoane si putina febra.

 

Durerea care, la inceput, este moderata, devine mai intensa. Se accentueaza simultan si fiorii reci si frisoanele. Dupa o vreme durerea atinge apogeul, localizandu-se in oasele tarsiene, metatarsiene si ligamentele din zona. Se resimte cand o intindere si o smulgere la nivelul ligamentului, cand o durere chinuitoare, cand apasare si incordare. Senzatiile provocate de partea afectata sunt atat de intense si vii incat devin insuportabile si greutatea imbracamintii si zgomotul unei persoane care se misca prin camera.

 

Bolnavul petrece noaptea in chinuri, fara sa poata dormi, rasucindu-se si schimbandu-si permanent pozittia; starea generala de agitatie se resimte si mai rau in momentul in care se declanseaza criza. De aceea, efortul de a schimba pozitia corpului sau a partii afectate pentru a atenua din durere este inutil.”

 

La mai mult de jumatate din pacientii cu artrita gutoasa, prima criza dureroasa se localizeaza la nivelul degetului mare de la picior. Alte localizari frecvente sunt glezna, genunchiul, incheietura mainii, degetele si cotul. Durerea, in general, apare brusc  si frecvent in cursul noptii. Articulatia afectata se inroseste, devine fierbinte si extrem de dureroasa.

 

Consumul in exces de hrana consistenta si alcool declanseaza frecvent criza, care poate dura oricat, intre cateva ore si cateva saptamani. Intre crize pacientul, de obicei, nu prezinta nici un simptom dar atacurile pot recidiva la intervale de timp imprevizibile. Procentual, doar un numar redus de pacienti (5 %) nu mai sufera nici o criza dupa primul atac. Pe masura ce episoadele de guta devin mai frecvente si mai grave, articulatiile sunt din ce in ce mai deformate si dureroase.

 

Multi dintre pacientii cu guta pot sa dezvolte pietre la rinichi si, in momentul in care, acesti calculi coboara incet pe ureter, canalul subtire care leaga rinichiul de vezica urinara, apar simptomele colicii renale constand in dureri violente la nivelul abdomenului si in regiunea lombara, stari de greata si voma si, posibil, colorari in rosu a urinei.

 

Dieta

Regimul alimentar este extrem de important. In perioada unei crize acute de guta, dieta trebuie sa fie bogata in carbohidrati si saraca in grasimi si proteine. Carnea trebuie eliminata  iar consumul de mazare, fasole si linte se recomanda a fi limitat. Numarul de calorii trebuie sa fie strict limitat astfel incat pacientul sa nu se ingrase iar, in cazul in care bolnavul este obez, este necesar sa urmeze un regim de slabire. Bauturile alcoolice trebuie eliminate. Consumul unei cantitati importante de lichide este foarte util.

 

Remedii naturiste

Luati parti egale de gura-lupului, coada soricelului si odolean, maruntite, si amestecati-le bine. Puneti o lingurita cu varf la o ceasca de apa clocotita. Lasati sa infuzeze si beti o ceasca cu o ora inainte de mese si o alta inainte de culcare.

 

Este foarte important sa se administreze laxative din plante pentru ca intestinele sa fie bine evacuate. Aplicat si folosit pentru frectionari, limentul de plante va calma mult din durere.

 

Oricare din plantele mentionate in continuare are efecte benefice si poate fi administrata singura sau in orice combinatie doriti. Luati o lingurita din plantele urmatoare, infuzati timp de 20 de minute intr-o ceasca de apa clocotita si beti 4 cesti pe zi, cu o ora inainte de fiecare masa si inainte de culcare: toporasi, brusture, radacina de ghintura galbena, pelin negru, ruta, mesteacan, grozama, Smilax officinalis, crusin, ghimbir, hedeoma, patlagina, cretisor si plop cenusiu. Studiati fiecare planta si alegeti una dintre ele sau combinatia de plante care vi se potriveste cel mai bine cazului Dvs.

 

Pentru tratarea unei crize acute de guta, colchicina este medicamentul standard folosit cu succes de sute de ani. Colchicina se obtine din brandusa de toamna (Colchium autumnale) care este o planta otravitoare; de aceea se recomanda sa se administreze numai sub supraveghere medicala.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *