Sanatate

Guta, o boală dureroasă! Cum o prevenim? Cum o tratăm?

Lua-te-ar guta! Nu, nu puteți ura asta nici celui mai aprig dușman, dacă ați avut măcar o dată o criză de gută.

Medicul reumatolog Blanca Szolga ne ajută să lămurim câteva aspecte legate de gută și de miturile despre această afecțiune.

„Guta este o boală care poate să doară foarte tare. Este o inflamație a articulațiilor, o inflamație determinată de cristalele de acid uric”, ne spune reumatologul.

Pacientul se alimentează mai mult decât ar fi nevoie cu organe, carne roșie, carne de animal tânăr, fructe de mare, leguminoase și alcool. Și strămoșii noștri sufereau de gută din cauza alimentației.

Dacă am face un portret al pacientului, Blanca Szolga îl descrie astfel: „E bărbat, cu vârstă medie, poate fi și mai în etate, iar atacul tipic de gută este definit ca o inflamație a articulației de la degetul mare de la picior. Articulația este roșie, dureroasă, nu se poate încălța. Deseori, pacienții vin în șlapi, ca să poată umbla. Pacientul descrie sensibilitate maximă, spune că nici cearșaful nu-l suportă pe picior, nici măcar atingerea. Debutul este brusc, omul spune că totul a apărut peste noapte, dintr-o dată.”

Suferinzii de gută ajung ajung inclusiv la Urgențe, unii merg la medicul de familie, alții direct la specialist. Boli infecțioase, ortopedie sau reumatologie, de cele mai multe ori.

Chiar dacă simptomele sunt foarte clare, deget mare de la picior înroșit, dureros, subfebrilitate sau chiar febră, nu luați tratament după ureche. Este foarte important să mergeți la medic, pentru a primi un diagnostic precis. Cum decurge consultația?

„Medicul va face anamneza. Adică îi va pune întrebări pacientului. În funcție de ce răspunsuri primește, se merge mai departe. Bine, noi, ca medici, când vedem un pacient cu articulația de la degetul de la picior inflamată, în 90% din cazuri ne este ușor să ne dăm seama. Dar facem și investigații. Dacă ne referim strict la diagnosticul de gută, incercăm să prelevăm chiar de acolo conținut, adică lichid articular. Dacă este posibil. Vă dați seama, dacă e vorba de articulația degetului mare, de care tot pomenim, e greu de făcut acest lucru. E mult mai ușor dacă vorbim de un genunchi inflamat, poate de o gleznă inflamată. Ar fi ideal să putem demonstra existența cristalelor de acid uric. Dacă nu, ne bazăm pe examinarea clinică, uneori pe imagistică și pe laborator”, explică reumatologul.

În faza de tumefiere, imagistica nu arată foarte mult. Ecografia este utilă, iar analizele de laborator nu sunt neapărat relevante, în stadiul acut. În atacul acut, acidul uric tinde să scadă, iar restul analizelor sunt mai mult pentru monitorizare și patologii asociate.

Tratamentul din faza acută e o substanță uzuală, găsită relativ ușor în farmacii. Se mai prescriu antiinflamatoare nesteroidiene, in unele cazuri antiinflamatoare cortizonice sau combinații între aceste substanțe, în cazurile severe. Reumatologul Blanca Szolga ține să sublinieze că este foarte important ca medicamentele să fie prescrise de către medic.

Din fericire, guta este o patologie care răspunde bine la tratament, din faza acută ieșindu-se în câteva zile. Tratamentul se poate întinde pe termen lung, pentru hiperuricemie. Dar este esențial stilul de viață. Dacă nu se revizuiește alimentația, problema poate să reapară.

 

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *